Dobra karma
Zvezde

Konec je: nimajo več kraljevih nazivov

Avtor: tj

Švedski kralj Karl XVI. Gustav je petim vnukom ukinil kraljevski status. To pomeni, da nimajo več naziva kraljevska visokost, od njih se ne bo več pričakovalo izpolnjevanje uradnih dolžnosti, prav tako pa ne bodo deležni apanaž, rednega letnega prejemka, ki se financira iz davkov.

Princesa Madeleine z možem Chrisom in starejšima otrokoma, hčerjo Leonore in sinom Nicolasom.
Foto: Princesa Madeleine z družino

Po mnenju nekaterih je odločitev švedskega kralja, ki so jo v ponedeljek predstavili javnosti, odsev širših razmišljanj, da ni potrebe po tem, da z javnimi sredstvi plačujejo toliko članom kraljeve družine. A nekateri so bili nad tem kraljevim korakom, o katerem naj bi razmišljal že leta, vendarle presenečeni.

Švedski časnik Expressen je ocenil, da bo peterica kraljevih vnukov končno sneta s kraljevih vajeti. Se bo pa hkrati povečal pritisk na prestolonaslednico Victorio in njena dva otroka, princeso Estelle in princa Oscarja, ki sta kraljevski status ohranila, saj sta v neposredni liniji za nasledstvo švedskega prestola.
Karl Gustav je kraljevski status ukinil trojici otrok princese Madeleine in njenega moža, ameriško-britanskega poslovneža Christopherja O'Neilla, ter sinovoma princa Carla Philipa in njegove žene, princese Sofie.

Vsi bodo ohranili naziv princ oziroma princesa ali vojvoda oziroma vojvodinja in bodo še naprej člani kraljeve družine, ne pa kraljeve hiše. Življenje Alexandra in Gabriela, sinov Carla Phillipa, ter otrok Madeleine – Leonore, Nicolasa in Adrienne, naj bi bilo od zdaj bolj zasebno in bolj 'navadno'. Vsi so trenutno stari od dve pet let.

Princesa Madeleine je prek Instagrama pozdravila očetovo odločitev, saj bodo njeni otroci po njenih besedah zdaj imeli večje možnosti, da v prihodnosti svoja življenja razvijajo kot zasebne osebe. Hkrati je to odlična novica za njeno družino, ki živi na Floridi, saj bi se sicer najverjetneje morali vrniti v domovino in tam opravljati kraljeve dolžnosti. »Ta sprememba je bila načrtovana že nekaj časa. S Chrisom meniva, da je to dobro za najine otroke, ki imajo zdaj odlično priložnost, da v prihodnosti kot individualne osebe oblikujejo svoja življenja,« je zapisala pod fotografijo, na kateri pozira s svojimi otroki. 
Kraljeva odločitev se ne nanaša na Madeleine in njenega brata Carla Philipa ter ženo slednjega, Sofio. Ti bodo glede na sporočilo kraljeve hiše še naprej delali za neprofitne fundacije in organizacije, ki so jih ustanovili ali pri katerih sodelujejo. Poleg tega bodo, glede na odločitev kralja, še naprej opravljali uradne dolžnosti.