Dobra karma
Počutje

Dejstvo je, da si vibracijo delimo z Zemljo - prizemljimo se!

Barbara Tavčar Avtor: Barbara Tavčar, Master body inštruktor

Z gibanjem lahko energijo trošite, kar je verjetno jasno vsem. Manj znano pa je, da lahko energijo tudi zelo učinkovito ustvarjate.

Ko izgubljamo svoj kontakt z Zemljo, izgubljamo komunikacijo in stik s površino, ki nas drži pri življenju.
Foto: pixabay

Naše telo se konstantno obnavlja. Endokrini sistem pospešuje delitev, rast in obnovo celic ter regulira nešteto funkcij. Sestavljen je iz žlez, v katerih se pod vplivom zunanjih in notranjih dejavnikov, sintetizirajo hormoni.

Žleze so kot kurirji, ki s svojim odzivom vzpodbudijo reakcijo različnih telesnih sistemov. Vzemimo za primer anksiozno ali panično stanje. Stresni hormoni, kot sta kortizol in adrenalin, bosta delovala na živčni sistem tako, da se telo stisne, “skrči”, srčni utrip se poviša, naša zavest pa prejme informacijo, da smo v nevarnosti. Če se v takšni situaciji lahko usmerimo na sproščeno, pretočno, valno gibanje ter umirjeno dihanje, bo to pripomoglo k trenutnemu uravnovešanju hormonskega sistema, kar začutimo kot olajšanje.

ENERGIJSKA KOMUNIKACIJA

Hormoni so pomembna vez med fizičnim in energijskim telesom. Ko vzpodbudite pretok energije z gibanjem in dihanjem, hormoni prejmejo to informacijo in se nanjo ustrezno odzovejo. Laboratorijske raziskave so pokazale, da se že s samim pravilnim in počasnim dihanjem, vzravnano držo, “odprtim” prsnim košem in pozitivno čustveno naravnanostjo, v telesu zgodi 1300 biokemijskih reakcij, ki trajajo do 6 ur po tej fizični kretnji. Velja tudi nasprotno. Tako, kot je lahko v zakrčenosti mišica, je na podoben način zablokiran energijjski center, ki ne dopušča energijske komunikacije. To se lahko opazi pri načinu telesne drže ter načinu gibanja, opazi se pri dihanju, v pogledu, barvi glasu ter ob dotiku.

OHRANJANNJE STIKA

Cirkulatorni, prebavni, hormonski in mišični sistem so odgovorni za proizvodnjo energije, pri čemer je srce najmočnejši generator elektromagnetnega polja telesa.
To polje je potencial, ki vsaki celici organizma prinese potrebni vitalni naboj. Vaje, s katerimi želite energetizirati (ne pa iztrošiti) svoje telo, so tiste, ki tudi uravnovešajo hormonski sistem, spodbujajo procese obnove in temeljijo na komunikaciji med fizičnim in energijskim telesom. Da bi vam te vaje kar najbolj koristile in organizmu zagotovile večnivojski učinek, je najprej potrebna pravilna »prizemljitev«.

Posebno v tem času, ko smo bolj kot kdajkoli prej odcepljeni od Zemlje, se je za prizemljevanje vredno potruditi. Morda vzrok odcepljenosti od vira tiči v dominantnosti uma, a zagotovo pozabljamo, da smo le majhen del univerzuma in da naše telo deli vibracijo z Zemljo. Pri tem, ko izgubljamo svojo prizemljenost in kontakt z Zemljo, pravzaprav izgubljamo komunikacijo in stik s površino, ki nas drži pri življenju. Brez kretnje prizemljitve ni pravilnega pretoka skozi energijske centre, slednje se lahko manifestira tudi kot agresija, nestrpnost, nedoslednost, hitre spremembe razpoloženja.

UČINKOVITI NAČINI
Načinov za prizemljitev je seveda več in prav je, da izberete tistega, ki vam glede na situacijo, stanje, v katerem ste, in vaše sposobnosti najbolj ustreza. Mi vam predlagamo tri, ki so med najbolj preprostimi in tako primerni za malodane vsakogar.
1. Zvočna terapija
Vse okoli nas je oblika energije, ki vibrira na kvantni ravni. Ta edinstvena vibracija oziroma kretnja v eni časovni enoti se imenuje frekvenca. Vpliv frekvence ali njihovih kombinacij na del telesa ali stanje uma pomaga pri prehajanju iz stanja okrnjenega ravnovesja v stanje ravnovesja. Jaz pri svojem delu z vadečimi v treninge vključujem zvok, ki s pomočjo vključenih frekvenc ter binauralnih utripov blagodejno pripomore h globoki sprostitvi telesa in uma, naravno poveča energijo v telesu, blokira sevanje škodljivih elektromagnetnih frekvenc ter vpliva na globoko prizemljitev. Tovrstni zvok se lahko uporablja tudi samostojno.
2. Vaje za stopala, noge in medenico
Delo na korenski energiji lahko razumete tudi kot trening za stopala, noge in medenico. Pomembno je poudariti, da morajo biti te vaje povezane z dihanjem, med samo izvedbo je treba biti z vsemi čutili prisoten v tem trenutku ter v svojem telesu. Z rednimi vajami za stopala se lahko izognete fizični manifestaciji slabšega pretoka energije, kot so bolečine v križu, utrujenost, seksualne disfunkcije, zaprtost in podobno.
3. Prizemljenost lahko »trenirate« tudi sami
Stojte vzravnano, v širini kolkov. Začutite, kako so stopala povezana s površino, na kateri stojite. Kolena naj bodo za malenkost pokrčena in hrbtenica vzravnana. Zamislite si, da navpična linija poteka od analnega dela do vaše glave po zadnji strani ter od sramne kosti do glave po prednji strani. Roke so sproščene ob telesu.
V tem položaju naredite vdih v predel trebuha. Prepričajte se, da zrak najprej napolni vašo trebušno votlino in se šele nato dviga vertikalno proti prsnemu košu (dvig proti prsnemu košu je subtilen in se ne zgodi do te mere, da bi opazili na primer dvig ram ali pretiran dvig prsnega koša). Z izdihom potisnite stopala navzven (brez konkretnega premika, samo ozavestite potisk) ter hkrati krčite mišice medeničnega dna. Položaj dobro »natrenirajte«, saj predstavlja temelj vseh vaj v stoječem položaju. Spodbudili boste celično komunikacijo po celotni vertikalni liniji – od stopal prek medenične in pljučne diafragme do vrha glave. Na ta način boste revitalizirali in energetizirali središčni energijski kanal, kjer se nahajajo vsi glavni centri z žlezami z notranjim izločanjem in prav tako vsi glavni vitalni organi.


Barbara Tavčar

Barbara Tavčar

Master body inštruktor

Športu in gibanju sem predana že celo življenje. Življenjske situacije me učijo, da je najboljša pot takrat, ko uspem poslušati in slišati svoje srce. Verjamem, da mi to vedno bolje uspeva. Kot bivša tekačica na smučkah sem dobila vpogled v vrhunski šport in odrekanje, ki je njegov del. Kasneje, v času šolanja, sem bila kot vaditelj predana raznim skupinskim vadbam. Ko se oziram na svojo prehojeno pot, mi je jasno, da je bil šport ves čas moj "filter", sito, skozi katerega sem včasih bolj včasih manj uspešno ločevala sebe in svoje bistvo od tistega, kar me omejuje in ne dovoljuje, da bi zaživela svoje poslanstvo.

Leta 2003 sem se preko inovatorke body tehnike Ane – Marije Jagodic Rukavina prvič srečala s to prakso, ki mi je spremenila življenje in leto kasneje sem na tem področju stopila na samostojno pot. To so bili tudi začetki prvega franšiznega studia body tehnike pri nas, ki po 15 letih še vedno ostaja edini, jaz pa sem postala "ambasardoka" body tehnike v Sloveniji. Verjamem, da se predanost in ljubezen do tehnike kaže v neizmerni energiji in želji pomagati vsakemu posamezniku. Body tehnika zame ni le vadba, nikakor ni služba, zagotovo pa je način življenja. Konstantna rast, vlaganje v znanje, strokovnost in ljubezen do gibanja so še danes prisotni in tudi razlog, da že nekaj let nisem le v vlogi body inštruktorja ter lastnice franšiznega centra, temveč tudi v vlogi master body inštruktorice ter predavatelja, ki v okviru Kineziološke šole body tehnike v Zagrebu, skrbim za mlajše generacije body inštruktorjev.

Moje delo lahko spremljate na: PBS center športne odličnosti Kranj in Ljubljana, barbara@bodytehnika.si, www.bodytehnika.si ali na https://www.facebook.com/bodytehnika/