Dobra karma
Počutje

Vse skrivnosti dobrih temeljev - naših stopal

Monika Krt Avtor: Monika Krt, Tok Sen terapevt

Si predstavljate večnadstropno hišo, ki stoji na pesku z zelo slabimi temelji. Skoraj nemogoče, da bi v popolnosti obdržala nedotaknjeno formo. Najprej bi se začela pogrezati v pesek, se nagibati v eno smer, stene bi začele pokati, na koncu bi se enostavno podrla sama od sebe.

stopala
Foto: dreamstime

Podobno se zgodi z našim telesom, če naši temelji niso trdni. Stopala so zelo pomembna za statiko celega telesa. Brez dobrih temeljev hiša ne more obstati pokončno. Tudi naše telo ne.

Po taoističnem sistemu petih elementov stopala lahko razvrstimo v več skupin glede na to, ali jih obravnavamo kot kosti, mišice ali kite in živce.

Pomen kit

Pomemben dejavnik, ki vpliva na delovanje stopal, je stanje kit. Za njihovo gladko delovanje je pomembno, da so prožne in da so ob pravem času na pravem mestu. Če je v telesu preveč jeze, ali je morda vroče vreme, se kite preveč raztegnejo in delujejo kot stara elastika. Takrat se rado zgodi izpah kakega sklepa, sploh v gležnju pri hoji ali teku. Po drugi strani, če je vreme hladno ali nas je strah, se naše kite krčijo in niso fleksibilne. Stanje konstantnega strahu ter pešanja življenjske sile (zmanjšana energija ledvic), sploh pri starejših, privede do zategovanja kit in sprememb, kot so kladivasti prsti, odmaknjen sklep palca (hallux valgus) ... Za pravilno delovanje kit in živcev skrbita element LESA ter zdrava jetra.

Delovanje mišic

Drugi dejavnik, ki skrbi za dobro podporo stopal, so mišice. Te velikokrat samo reflektirajo stanje notranjih organov, saj delujejo kot dodatni rezervoar. Ko so notranji organi preveč preobremenjeni z negativnimi čustvi in odpadnimi strupenimi snovmi, se razbremenijo tako, da te pošiljajo v mišice. Če naše mišice ne dobijo dovolj hranil, za kar so odgovorni ZEMLJA ter zdrava vranica, želodec in trebušna slinavka, mišice začnejo pešati in propadati. Zelo je pomembno, kakšno hrano jejo naše mišice, ampak enako je pomembno, kaj 'žre' nas.

stopala
stopala
dk

Različna obdobja

Za dobro podporo zemlji in lesu z masažno tehniko Chi Nei Tsang poskrbimo za odstranjevanje zaostalih toksinov in napetosti v vratnici in jetri. Kladivčka in klini pa pri Tok Sen tehniki sproščajo zatrdline v mišicah in tetivah. Žal pri že deformiranih stopalih težko spremenimo obliko stopala. Prav zato je o tem potrebno razmišljati pravočasno, ko še ni vidnih deformacij, čutimo pa samo napetosti in obremenitve v mišicah in tetive saj njihova fleksibilnost vpliva na položaj kosti.

Vsako življenjsko obdobje različno vpliva na naše stopalo. Do približno tretjega leta starosti naj bi se izoblikovali stopalni loki. Ti se zaradi različnih zunanjih (čevlji) in notranjih (hormoni) dejavnikov lahko še spreminjajo neodvisno od naših čustev in napetosti. Pri ženskah je nosečnost zelo močen dejavnik. Veliko žensk ima po porodu daljše stopalo. Ne zato ker bi jim noga resnično zrasla, ampak zato ker se je stopalni lok posedel. V času nosečnosti žensko telo ustvarja hormon, ki rahlja vezi v medenici - prvenstveno zato, da novorojenček lažje potuje po porodnem kanalu navzven. Žal ta hormon vpliva tudi na ostale vezi, kite in sklepe, ne samo na stopala.

Pravočasno ukrepanje, sprostitev napetosti v notranjih organih z Chi Nei Tsang masažo ter Tok Sen masažo kit in mišic v stopalih pa blagodejno vplivamo na naše temelje in statiko celega telesa..


Monika Krt

Monika Krt

Tok Sen terapevt

Že 26 let kot pedikerka in kozmetičarka skrbi, da se v svoji koži počutite lepše, bolje ter mladostnejše. Je specialistka medicinske pedikure in nege diabetičnega stopala, ter Tok Sen in Chi Net Tsang masaže.

Od samega začetka svoje profesionalne poti dela v različnih medicinskih centrih. Praksa z nevrološkimi pacienti ter osebne izkušnje so jo je spodbudile, da se dodatno izobražuje na področju energijskih terapij, podzavesti in meditacij zato terapije Thetahealing in Acess Barsi vključuje v svoje delo.

Zadnja 4 leta jo je popolnoma prevzela skrb za mikrobiom in črevesje. Stari Kitajci za črevesje pravijo, da so naši drugi možgani. S tem namenom se je začela izobraževati v Chi Nei Tsang ter Tok Sen masažah. To prakso prenaša tudi na svoje kliente, katere uči primernejše prehrane, uporabe prehranskih dopolnil in samomasaže. Z ekipo strokovnjakov kot so prehranski svetovalci, maserji, fizioterapevti, trenerji osebne rasti soustvarja programom #Sestavise ki pomaga ohranjati elitno zdravje.

Več o Moniki in njenem delu lahko preberete na www.zavodpodmavrico.com.