Dobra karma
Počutje

Vastu: tako si z ureditivjo prostora privabimo blaginjo, zdravje in ljubezen

Tina Pipan Avtor: Tina Pipan, djotiš in vastu svetovalka

Obstaja 5 elementov, brez katerih ne bi bilo nas in ne bi bilo Zemlje, narave in vsega kar nas obkroža - to so prostor, zrak, voda, ogenj in zemlja. Njihovo ravnovesje v živi in neživi naravi je bistvenega pomena za ohranitev le-te in tudi nas, posameznikov v njej.

narava
Foto: Profimedia

Vse prevečkrat pozabljamo, da smo del narave in z njo neločljivo povezani. Da se vse zunaj nas zrcali tudi znotraj in obratno.
Prostor v katerem živimo, odseva celotno naše bitje in vse, kar se nam dogaja.
VASTU (izvorno znanje Feng Shuija), kot močno znanje in veda o prostoru, njegovi gradnji ali urejanju le-tega, uporabi prostor kot pomoč pri tem, kako si lahko izboljšamo kvaliteto življenja.

A ne smemo pozabiti, da se ta kvaliteta ne zrcali samo v tem, da se vsi bolje počutimo v estetsko urejenem in pospravljenem prostoru, čeprav tudi to ni nezanemarljivo. Naravni zakoni in naravni elementi delujejo globlje, na vse dele našega življenja: posel, finance, zdravje, ljubezen .... 

Ker vemo, da prostor s svojo ureditvijo neizbežno vpliva na tok denarja, obilje, odprtost za ljubezen in zdravje (to v zadnjem času s številnimi dognanji potrjuje tudi sodobna fizika) je jasno, da zakonitost deluje tudi obratno -  da z ureditvijo in preureditvijo prostora lahko sami delujemo in ustvarjamo nove priložnosti, nove poti in blaginjo in ljubezen.
Tukaj pa je znanje Vastuja neprecenljivo in prav tako znanje o 5 naravnih elementih, ki jih najdemo tako v nas samih, kot tudi v prostoru, kjer živimo.
Poizkusimo se vsak dan sproti zavedati pomena in prisotnosti teh elementov ter vzpostaviti manjkajočo povezavo. Samo ko povezava obstaja, obstaja tok energije, ki lahko ustvarja ali spreminja stvari.

zemlja
zemlja
Profimedia

ZEMLJA

Vsi smo neločljivo povezani z zemljo. Čeprav ni prvi, pa je najpomembnejši element. V našem telesu predstavlja kosti, v prostoru pa področje jugozahoda. Daje stabilnost in podporo. Če je element zemlje v hiši ali stanovanju v ravnovesju, čutimo podporo v vseh naših prizadevanjih in delovanjih. Povezan je s čutilom vonja.
Poglejte, kaj imate na jugozahodu vašega stanovanja ali hiše. Je ta del težak, stabilen, masiven? Ali je pretirano odprt, tako da se ta stabilnost ne more izraziti?
Zemlja, kamni, kvadratne oblike, zemeljske barve na tem delu so pomembne.

voda
voda
Profimedia

VODA

Se zavedati prisotnosti elementa vode v vašem telesu? Naše telo je sestavljeno iz vsaj 70% vode, ki vključuje sol, enako sol, kot je v morju in je tako pomembna za prenos informacij. Ko element vode v našem prostoru ni v ravnovesju, lahko doživljamo finančne ovire. Voda je tok denarja in tok energije, ki le tega privablja. V stanovanju ali hiši je povezana s področjem severovzhoda. Poglejte kaj se nahaja na severovzhodu vašega stanovanja. Ali vam morda te del manjka, imate na njem kuhinjo ali jedilnico? Vodni elementi v tem delu (a ne stranišče!) ustvarijo manjkajoče ravnovesje, prav tako modra barva ali rumeno - zlata, okrogle oblike, slike slapov ali vode ... Povezana je s čutilom okusa.

ogenj
ogenj
Profimedia

OGENJ

Zavedajte se toplote in prebavnega ognja v vašem telesu, poglejte v Sonce. Le kaj bi brez njega? Čeprav veliko preveč razširjen v svetu, ima svojo veliko pomembnost, če ga pravilno uporabljamo. Povezan je s čutilom vida, v prostoru pa s področjem jugovzhoda. Če element ognja v našem stanovanju ni v ravnovesju, lahko čutimo zastoje in frustracije ter velikokrat tudi slabše zdravje. Ko je v ravnovesju, imamo moč delovanja in spreminjanja stvari, moč transformacije ter smo izredno produktivni. Na jugovzhodu hiše je zato potrebno elementu ognja dati prostor, lahko s kaminom, kakšno svečo ali detajli rdeče barve.

zrak
zrak
Profimedia

ZRAK

Brez hrane lahko preživimo kar nekaj časa. Brez vode kakšen dan. Brez zraka pa zelo malo. Dihanje je pomembno. Prva stvar, ki se v telesu spremeni, ko smo pod stresom,  je dihanje, zato je še kako pomembno naučiti se pravilno dihati. Element zraka je povezan s čutilom dotika, v prostoru pa s področjem severozahoda. Z našo komunikacijo. Odnosi. Mentalno in čustveno stabilnostjo. Ko je v prostoru izraženo neravnovesje na področju severozahoda, se to največkrat izrazi v slabih odnosih in komunikaciji, zmedenosti in nemiru ter čustvenih težavah. Če imate s tem težave, poglejte malo vaše področje severozahoda znotraj stanovanja. Morda se tam nahaja tudi rešitev.

prostor
prostor
Profimedia

PROSTOR (ali ETER, AKAŠA)

Element prostora je direktno povezan z zvokom in tišino, s čutilom sluha. Iz njega so vse stvari nastale, je njihova osnova. Predstavlja center vsakega prostora in zelo pomembno je, da je prost in neobtežen. Prost in neobtežen omogoči pravilno gibanje življenjske energije v prostoru in prav tako številne priložnosti in uspeh.
Kakšne je središčni del vaše hiše, stanovanja ali spalnice?
Moč življenjskega prostora, v katerem živimo je v tem, da nam lahko pomaga ustvariti tako iskano ravnovesje, obilje in harmonijo. A spremembe moramo narediti sami. Zato - ne čakajte, ampak delujte.

PRAKTIČNI VASTU NAPOTKI 

1. Iz severovzhoda v prostor priteka življenjska energija, zato naj bo SV čim bolj prost, čist, odprt, pospravljen in neobtežen s povečano količino elementa vode na njem.
2. Fontana ali kakšen drugačen vodni element na SV močno poveča življenjsko energijo in materialni ter duhovni napredek.
3. Na jugozahodu se energija izgublja iz prostora, zato naj bo JZ čim bolj obtežen, dvignjen, zaprt - s težjimi elementi, zemljo, kamni, stopnicami, zimzelenimi rastlinami.
4. Središče celotne hiše, zemljišča in vsakega posameznega prostora naj bo (če je le možno) prosto in neobtežen. To je skladišče življenjske energije v prostoru. Blokade v centru hiše ali stanovanja odsevajo blokade v našem življenju.
5. Na JV domuje element ognja, to je tudi področje pozitivnih sprememb, zato na tem delu večkrat prižgite svečke ali prostor obogatite z detajli rdeče barve.
6. Električne napeljave, štedilnik ali celotna kuhinja, TV in elektronske naprave sodijo na JV. Tam bodo, obkroženi s čimveč zelenja in rastlin, ki nevtralizirajo elektro smog povzročali najmanj težav.
7. Pohištvo - če je le možno - odmaknite od stene za 5 cm.
8. Za kvaliteten, globok in trden spanec potrebujemo element zemlje, zato je J, Z ali JZ najbolj ugodna lega spalnice za odrasle.
9. Spite z glavo obrnjeni proti J ali JZ, če je le možno ne proti severu.
10. Vhod v hišo je najbolje imeti na S, SV ali V.
11. V kolikor nimate vhoda na S, SV ali V, namestite ob vhod simbole obilja, sreče, blagostanja in zaščite.
12. Ustvarite v prostoru čim bolj živo povezavo z naravo: gojite rože, rastline, vnesite naravne elemente v prostor, glede na smeri neba, kjer so le-ti "doma".
13. Bazilika je rastlina z vibracijo čiste svetlobe. Gojite jo v domu ali v njegovi okolici.
14. V vsakem prostoru si uredite kotiček miru, najbolje na področju severovzhoda.
15. Delajte, ustvarjajte, jejte, učite se ... obrnjeni prosti S, SV ali V.
16. V spalnici ne imejte ogledal, vode ali preveč okroglih oblik.
17. Dostop do zakonske postelje naj bo enako velik iz obeh smeri.
18. Ogledala postavite na S, SV ali V prostorov.
19. TV namestite na JV ali SZ hiše ali posameznega prostora.
20. Vzhod je zelo pomembna smer za ustvarjalnost, rast, učenje, plodnost in je najboljša smer za otroke. Pustite ga prostega, odprtega, čistega in svetlega.
In najbolj pomemben nasvet: pospravite prostor in se znebite starih in nerabljenih stvari. Naredite prostor za nove stvari in nemoten pretok življenjske energije.


Tina Pipan

Tina Pipan

djotiš in vastu svetovalka

Tina Pipan je djotiš in vastu svetovalka, učiteljica, predavateljica in mentorica, ki že več kot 13 let opravlja različna djotiš in vastu svetovanja, projektiranja, predavanja in zadnjih nekaj let tudi izobraževanja ter mentoriranja na področju starih vedskih znanj. Že 5 let vodi 3 letno šolo djotiša in vastuja v Ljubljani ter na praktičen in prizemljen način pomaga ljudem k ponovni vzpostavitvi ravnovesja v življenju in s tem povečanja kvalitete le tega. Znanja o djotišu in vastuju povezuje z znanji ajurvede in joge, saj so neločljivo povezana.

Ker je zaljubljena v naravo in naravne rešitve problemov, se je izobrazila tudi za bachovega cvetnega terapevta, nenehno pa poglablja svoje znanje o tem, kako nam lahko narava in naravne rešitve pomagajo pri premagovanju težav in vzpostavljanju harmonije.

Že več kot 15 let raziskuje različna znanja o prehrani in jogo, ter njuno vrednost pri vzpostavljanju ravnovesja na telesni, čustveni ter energijski ravni.

V prostem času preživlja čas z družino in prijatelji, uživa v naravi in jogi, fotografira, piše in potuje, ter predvsem poizkuša živeti tukaj in sedaj.

Več o njej in njenem delu si lahko preberete na spletnih straneh www.eroja.si in www.isa-institut.org