Dobra karma
Počutje

Bliskovita pot do umiritve od znotraj navzven: trofotrening

Avtor: lm

Stres? No, nima vedno takega imena, a vsi dobro vemo, kaj se nam dogaja v vse hitrejšem vsakdanjem življenju. In čisto iskreno - le kdo ima dandanes še čas za večurni sprostitveni maraton?

ženska cvet
Foto: Profimedia

Vendar pa ne potrebujemo ure in ure, da bi se lahko sprostili: s posebnim trofotreningom si bomo v sedmih korakih bliskovito hitro znova napolnili baterije.

Stanje duha

Trofotrening je mentalni program - mešanica dihalnih vaj, kratke meditacije in avtogenega treninga. Sliši se bolj zapleteno, kot v resnici je. Njegov oče je nemški zdravnik in psihoterapevt dr. Jakob Derbolowsky, ki pravi, da gre pri trofotreningu za obliko duhovnih vaj, pri katerih se osredotočimo na svoje notranje močne plati.

Sedem korakov je treba izvesti drugega za drugim. Če si boste trikrat na dan vzeli po nekaj minut, jih boste zelo hitro osvojili. Nagrajeni boste z dobrim počutjem celega telesa, boljšo prekrvitvijo, koncentracijo in boljšo sposobnostjo razmišljanja.

Vadite lahko povsod

Ime trofotrening izhaja iz medicinskega pojma »trophotrop«, ki opisuje stanje, v katerem se telo regenerira od znotraj navzven in zbere novo energijo, kot denimo med spanjem ali pri meditaciji. Ker so vaje kratke in jedrnate, lahko postanejo vaša rutina, ne glede na to, kje ste - bodisi doma, v pisarni, na avtobusu ali pa v kopalni kadi.

1. Dihajte in odplavite nejevoljo

Zaprite oči in sproščeno zadihajte. Ob izdihu odplavite tudi vso nejevoljo, skrbi in stres. Nato vdihnite sproščenost. S svojim notranjim očesom se tri vdihe in izdihe opazujte med dihanjem.

2. Vzpostavljanje ravnovesja

Po treh vdihih in izdihih si predstavljajte tehtnico z dvema skledicama: v eni sedite vi, v drugi pa so vse vaše težnje, vaša jeza, vaš stres. V svojih predstavah uravnotežite obe strani tehtnice.

3. Iskanje miru

Še naprej globoko vdihujte in izdihujte in se osredotočite na to, kako sedite, ležite ali stojite. Osredotočite se le na zunanjo podobo miru in si pri tem recite: »Čisto miren (mirna) sem.«

4. Sprostite roke

Od tega koraka naprej boste ljubeče poskrbeli za svoje telo. Najprej so na vrsti roke. Pomislite: »Moja desna roka, tako težka si, tako topla.« Nato pomislite še na levo roko. Pomembno: ne zahtevajte od sebe preveč. Enkrat vam bo že uspelo, da boste začutili toploto v roki.

5. Umirite srce in dihanje

Bitje srca in dihanje sta najpomembnejši telesni funkciji in zato jima velja posvetiti posebno pozornost. V mislih si izrecite naslednjo formulo: »Moje srce, biješ močno in umirjeno.« In nato še: »Dihanje pride in gre kot darilo.«

6. Pogrejte trebuh, ohladite čelo

Dotaknite se trebuha in glave. Najprej je z naslednjim stavkom na vrsti trebuh: »Moj ljubi trebuh, tako lepo topel si.« Nato je na vrsti glava: »Moje ljubo čelo, kako prijetno hladno si.«

7. Osrečevalna meditacija

Meditirajte naslednjo predstavo: »Rad(a) se imam, sprejemam sebe in svoje telo. Vesel(a) sem, da je vse tako, kot je. Sem vesel, hvaležen človek.« Zaključite z vajami, tako da se večkrat pretegnete ali pa si rečete: »Zdaj sem osvežen(a) in čisto buden (budna).«