Dobra karma
Počutje

'Uf, stari! Daj mi povej, kako bi postal takšen, kot si ti?«

Mito Šinkovec Avtor: Mito Šinkovec, profesor športne vzgoje

Moška garderoba v telovadnicah, drsališčih, bazenih in ostalih športnih objektih ni prostor, kjer bi si želel porabiti prav veliko časa. Mešanica različnih vonjev, ponavadi ni prijetna, vroče ti je in želiš si čim prej ven, medtem pa v stresu paziš, da ti kaj čistega ne pade na vlažna tla.

tekač
Foto: dreamstime

A pred dnevi sem bil priča zelo zanimivemu pogovoru in sem vseeno malo počakal. Med preoblačenjem se mlad fant, po imenu Borut, po postavi nekoliko adipozen oziroma 'buckast', kot bi to rekli po domače, zagleda v postavo kolega Jaka, ki se preoblači nasproti njega. Vendar, ne na tisti način, ki bi nakazovalo na istospolno usmerjenost. Ampak tako drugače, s spoštljivostjo in občudovanjem, saj je po pogledu na njegovo postavo jasno, da je moral Jaka vložiti zelo veliko časa v trening in prehrano.
Za trenutek strmi in nato ustreli: »Uf, stari! Daj mi povej, kaj bi moral jaz početi, da bi bil takšen, kot si ti?«
Jaka ni vprašanje prav nič zmotilo, medtem ko je nadaljeval s preoblačenjem. je namesto odgovora podal vprašanje: »Kaj pa, če je meni všeč tvoja postava in bi na vsak način rad postal takšen kot si ti? Kaj bi moral početi, da bi čim prej dobil takšno postavo, kot jo imaš ti?«
Borut se je nasmehnil in odgovoril: »To je preprosto, živiš tako kot jaz. Zajtrka ne jem, ker se mi ne ljubi pripravljati hrane pred službo, potem sem cel dopoldan lačen in jem sladkarije iz vendomata. Rad imam gazirane pijače, sploh kokakolo. Za kosilo jem pico in za večerjo kaj pripravljeno na hitro pogrejem v mikrovalovni pečici. Čez vikend ga 'žuram', spijem veliko piva, če sem lačen pa skočim na burek ali kebab. Če sem ob televiziji, pa jem čips in kikiriki.«
Medtem je Jaka že zapiral zadrgo svoje športne torbe in ko je že prijel kljuko garderobnih vrat odgovoril: »No vidiš, tvoj prvi korak je, da to nehaš početi!«
Oba z Borutom, ki sva bila edina v garderobi sva za nekaj trenutkov obnemela vsak s svojimi mislimi. Odgovor oziroma sporočilo je zelo preprosto, čeprav se v njem skriva precej modrosti.
V bistvu je to univerzalen odgovor za vse, ki si želijo narediti spremembo, ne glede na starost, spol ali trenutno stanje. Tudi če ne želite postave, kot jo ima Jaka iz zgodbe, ne glede kaj je vaš cilj (če niste ravno na avtocesti do tja), vas do tja pripeljejo le druge navade kot jih imate sedaj. Počasi ugašajte tiste slabe in jih zamenjujte z boljšimi. Ko bo teh zamenjav dovolj, se bo trend obračal v pravo smer.
Ni pomembno, koliko so ti prvi koraki veliki, le da so obrnjeni v pravo smer. Vstati zgodaj zjutraj, obuti tekaške copate in v mrzlo jutro iti teči, je navada. Prav tako kot je navada po službi iti na tortico, naročiti pico, sesti pred televizijo ali prižgati cigareto. Nekatere te navade so močnejše, spet druge pa bolj šibke. Ko boste spremenili navade boste postali drugačni in kar boste počeli, to boste postali.
Pomembno je le, da s tem začnete čimprej.


Mito Šinkovec

Mito Šinkovec

profesor športne vzgoje

Mito Šinkovec je profesor športne vzgoje in profesionalni kondicijski trener, nekoč tudi kondicijski trener slovenske smučarske reprezentance. Sedaj se primarno ukvarja z rehabilitacijo in treningom zelo individualno in z zelo različnim profilom ljudi. Je strokovnjak na področju kineziologije in zdravega življenjskega sloga ter priljubljen avtor strokovnih člankov in odgovorov na različnih portalih, v revijah in forumih.

V zadnjem času uspešno deluje kot predavatelj, osebni coach na področju celostnega in zdravega načina življenja tako za posameznike kot za podjetja v obliki programa wellness corporate.

Več o Mitu izveste na povezavah: http://telodrom.com/ in https://mito.si/