Dobra karma
Počutje

Ženske zadeve: tak orgazem je lahko škodljiv zdravju

Avtor: km

Ženske, ste že slišale za nov trend med spolnimi odnosi »peegasm«? Ta naj bi zagotavljal neverjetne užitke, a ne brez posledic.

ženska wc
Foto: dreamstime

V zadnjem času po svetu misli buri nov trend v seksu, ki naj bi zagotovil najbolj nor orgazem v življenju. Vendar ta trend v resnici nima veliko skupnih točk z dejanskim seksom. Se vam svita, za kaj gre, ko omenimo tako imenovani »peegasm«?

Če bi termin za takšno obliko orgazma prevedli, bi lahko zapisali »lulgazm«. Vam je zdaj kaj bolj jasno? Če ste vse skupaj povezali z lulanjem, ste na pravi poti. Na poti do fenomena »lulgazm« ste bile že vse. Popili ste kakšno kavo preveč, se vozili na avtobusu, voznik pa ni želel ustaviti … Vaš mehur je torej poln, vi pa ste obtičali na javnem prevozu, med gnečo na cesti, preprosto nimate možnosti, da bi se lahko olajšali. Na koncu, tik pred zdajci, ko še komaj zadržujete, pridete do toaletnih prostorov in se sprostite. Občutek je dober, odličen, morda celo predober … In to naj bi bil tako imenovani »peegasm«. Gre torej za intenziven občutek, ki ga doživi vaše telo, ko se končno olajšate po dolgem zadrževanju male potrebe. Ženske zdaj namerno zadržujejo in nato uživajo v opravljanju potrebe, ki naj bi pri njih sprožila občutek, podoben pravemu orgazmu. Morda neko obliko novega orgazma, ki naj bi se razlikoval od vaginalnega, analnega oziroma klitorisnega orgazma. 

Kdaj nastanejo težave? 

Zadrževanje in sprostitev sta vsakdanja procesa v telesu, ki smo ju doživele že vse ženske, težave pa nastanejo predvsem takrat, ko nekaj takšnega ženske delajo pogosto in namenoma. Avstralska ginekologinja Charlotte Elder tako poudarja, da užitek ni nujno vedno nekaj pozitivnega, takšno počutje pa lahko pusti posledice tudi na mehurju. »Z mehurjem bi morali delati s spoštovanjem. Pomembno je, da greste na stranišče takrat, ko začutite potrebo po uriniranju, ne takrat, ko je že skoraj prepozno, saj lahko s tem raztegnete mehur. Poškodbe pa lahko pustijo trajne posledice in lahko vodijo v dolgoletno zdravljenje.« Sicer pa ob tem hkrati poudarja, da na stranišče ne hodite niti kar tako, za vsak primer, saj lahko s tem zmanjšate možnosti za zadrževanje urina. 

Drugi strokovnjaki ob tem opozarjajo, da lahko ob pretiranem zadrževanju pride do vnetja sečil, saj s tem omogočimo bakterijam, da se intenzivneje razmnožujejo. 

Zakaj pride do takšnih občutkov?

Čeprav zadrževanje ni pozitivno, strokovnjaki ne zanikajo, da so občutki lahko zelo dobri, saj obstajajo številne povezave med potrebo po uriniranju in spolnim zadovoljstvom. Dokaz za to so tudi številne trditve žensk, ki ob polnem mehurju med spanjem doživijo orgazem. Ste se že kdaj zbudile zadovoljene in ste morda celo sanjale o seksu? Morda se vam je zgodilo ravno to. »Poln mehur med spanjem spodbuja medenični živčni sistem, kar hitro povzroči bolj seksi sanje, ki lahko pripelje tudi do orgazma med spanjem,« dodaja Elderjeva, a pri tem poudarja, da je velika razlika med tem, da se zbudite s polnim mehurjem, in tem, da ga namenoma polnite in zadržujete uriniranje. Sama je prepričana, da obstaja več možnosti, takšnih, v katerih lahko bolj uživate, s katerimi lahko pridete do orgazma, z njo pa se strinjamo tudi ženske v našem uredništvu. 

Kaj pravijo Slovenke?

O doživljanju takšnega orgazma oziroma samih občutkih med uriniranjem smo povprašali tudi nekatere Slovenke. Kaj one menijo o »peegasmu«? 

»Nikoli ne bi poskušala česa takšnega, saj me takšne stvari ne vzburjajo in tudi s svojim zdravjem se nikoli ne bi tako igrala.« Majda, 46 let

»Ne razumem, zakaj bi kdo počel kaj takšnega. Kako jim sploh pride na pamet? Namerno? Nikoli!« Nina, 26 let

»Hm, saj čutim olajšanje, ko grem po dolgem zadrževanju urina na malo potrebo. Tega ne bom zanikala. A je to olajšanje žal primerljivo s tem, ko si po celem dnevu sezujem čevlje ali pa slečem ozke kavbojke.« Edisa, 37 let 

»Joj, svojega res dobrega orgazma ne bi mogla nikoli primerjati z lulanjem. Kaj jim ni jasno?« Kaja, 31 let

»To lahko reče samo oseba, ki še ni doživela pravega orgazma. Ne vem, ali je nedolžna ali pa še ni imela pravega partnerja, ki bi ji to pokazal.« Nadja, 40 let

»Punca mi je povedala, da če dolgo zadržuje lulanje in gre na malo potrebo, takrat velikokrat doživi orgazem, ki ga čuti prek hrbtenice do glave. Pravi, da jo ti orgazmi pretresejo,« pa je zapisal eden izmed uporabnikov priljubljene spletne platforme Reddit.