Dobra karma
Počutje

Ubijajo vas - vi pa druščine morda niti ne poznate

Alja Dimic Avtor: Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka

Vsak dan jemo hrano in le na nas samih je, kakšno hrano bomo kupili. Ali nam je vseeno in kupujemo hrano polno umetnih dodatkov, emulgatorjev, aditivov in drugih strupov ali vsaj malo poskrbite za to, kaj si pripravite za na krožnik.

ženska
Foto: dreamstime

Hrana je mnogo več, kot le vir energije za naše telo. Od izbire hrane je odvisno ali bo na nas delovala kot zdravilo ali pa kot strup. Hranila iz hrane so tista, ki nam dajo potrebne vitamine, minerale, encime, vlaknine, maščobne kisline in življenjsko energijo. Le na tak način naše telo dobro in zdravo deluje, le na tak način imamo lepo kožo, lase in nohte, popolno postavo ter dovolj energije. In vse to se ne nanaša le na hrano, ki jo jemo. Večina ljudi sodobnega sveta uživamo številna prehranska dopolnila, z željo, da bi bili bolj zdravi, vitalni in lepi. Ne zavedamo pa se, vsaj večina, da si lahko z določenim prehranskim dopolnilom, ki obljublja številne koristi za naše zdravje, lahko naredimo več škode kot koristi. Zakaj? Zato, ker je na tržišču poplava izdelkov, ki vsi obljubljajo enako, od nas, od potrošnikov pa je odvisno ali bomo prebrali deklaracije ali ne.

Moj način

Jaz hrano največ kupujem na bližnji kmetiji, od zelenjave, sadja, stročnic, mesa, jajc, kaše in moke imam iz mlina in dejansko pri meni ne boste videli velikih barvnih škatel, v katerih se skrivajo kosmiči, sladkarije, juhe iz vrečk, pred pripravljene omake in drugi izdelki. Na enak način pazim pri nakupu prehranskih dopolnil, ki jih nikoli ne kupim le zato, ker jih oglašujejo ampak le zato, ker vem, kaj se notri nahaja.

Ne jem niti ne kupujem hrane in prehranskih dopolnil, ki vsebujejo umetna sladila, od suklaroze, sorbitola, acesulfam kalija, aspartama in podobnih.

5d5db9d0d932cee187386d0563b3eb6d.jpeg
Živa zelenjava in sadje sta za naše zdravje najbolj balgodejna.
Pixabay

Spekter nevšečnosti

V naravi se umetna sladila ne nahajajo, na naše telo delujejo stresno in z njimi v telesu povzročamo zmedo, saj se jih bori izločiti, s tem pa obremenimo jetra in prebavni trakt, povzročamo notranja vnetja, propustno črevesje ter iz svojega telesa izčrpavamo pomembne minerale, kot so kalcij, kalij, magnezij, cink in krom, ki so dobri nevtralizatorji teh strupov.

S tem se podre naš elektrolitski sistem, prihaja do pomanjkanja hranil, kar za sabo vodi v celo paleto težav. Eno je, da celicam, tkivom in organom, primanjkuje potrebnih hranil, ki igrajo ključno vlogo pri zdravju zob, las in kože, druga stvar pa je, da telo začno zavzemati mikrobi, paraziti, gljive in virusi, ki se v okolju, izčrpanemu potrebnih hranil, odlično počutijo. Razbohoti se kandida, pa Helicobacter Pylori in druge gljive, ki povzročajo motnje koncentracije, vodijo v tesnobo, spodbujajo nihanje razpoloženja, vplivajo na nastanek nenehnih vnetij ter jih povezujemo s celim spektrom kroničnih in avtoimunih obolenj.

Berite deklaracije

Zato res ni vseeno, kaj vnašamo vase, četudi v prehranskem dodatku, ki nam mora le koristiti in ne škoditi.

Ker sem sama zagovornica naravnih načinov pomlajevanja, jem protivnetno hrano ter se zavzemam in uživam le najkakovostnejša prehranska dopolnila, vem, da se na tržišču pod oznako, da vam bo prineslo pozitivno spremembo, nahaja marsikaj. Berite deklaracije.

Izdelki na trgu so polni aditivov in emulgatorjev in zelo zanimivo mi je , da se zelo dobro prodaja določen izdelek, ki vsebuje natrijev benzoat, ki skupaj s C vitaminom tvori kancerogeno snov oz. kot tak nato vpliva na telo. Natrijev benzoat se odsvetuje astmatikom ter otrokom, pa vsem s kožnimi boleznimi, saj lahko povzroči koprivnico ali izpuščaje.

Zadnje študije so dokazale, da lahko natrijev benzoat celo deaktivira dele DNK materiala, povezujejo ga s Parkinsonovo boleznijo in z okvarami jeter ter pri otrocih ADHD.

Zakaj se pravzaprav uporabljajo vsi aditivi?

Aditivi so snovi, ki se dodajajo živilom ali prehranskim dopolnilom, njihov glavni namen pa je podaljševanje obstojnosti, ohranjanje in izboljševanje izgleda, okusa, vonja in kakovosti.

Najpogosteje jih najdemo kot stabilizatorje, emulgatorje, barvila, sredstva za uravnavanje kislosti, veziva in kisline.

Na žalost pa so vsi ti dodatki škodljivi in večina ljudi jih poje veliko preveč, kot bi bilo še sprejemljivo za naše telo.

konzerva
Hrana v konzervah ni le mrtva, temveč je lahko celo škodljiva.
profimedia

Naštela bom torej najpogostejše dodatke, ki jih najdemo v zapakirani hrani in dodatkih.

Mono-natrijev glutamat (MSG)

MSG je ojačevalec okusa in konzervans, ki je dodan mnogim pakiranim in konzerviranim živilom.

Pravzaprav ga najdemo v večini embalažnih živil, od juh v vrečkah, mešanic začimb in kitajske hrane do čipsa, piškotov, pripravljenih omak …

MSG je lahko naveden tudi kot naravna aroma oz. glutaminska kislina in po poročanju medicinskega centra iz Arizone, spodbuja hitro delitev in širitev rakavih celic, prav tako ga povezujejo z debelostjo, vnetji v telesu, avtoimunimi obolenji in z boleznimi jeter.

Kalijev acesulfam ali E950

Acesulfam-K je umetno sladilo, ki je bilo nekoč dovoljeno v izdelkih brez sladkorja.

Uporablja se v pijačah brez sladkorja in po podatkih študije iz leta 2008, po 10 letih uporabe povzroča in spodbuja nastanek tumorjev urinarnega trakta.

Butiliran hidroksianizol ali BHA

BHA je konzervans, ki ga najdemo v izdelkih z veliko maščobami, kot so čips in rastlinska olja in povzroča številne oblike raka, kljub temu pa je dovoljen dodatek v prehrani.

Aspartam

Aspartam je dobro znano umetno sladilo in ga najdemo v številnih pijačah, brezalkoholnih pijačah, zamrznjenih sladicah brez sladkorja, žvečilkah in zdravilih.

Aspartam povzroča glavobole, migrene, prebavne težave, tesnobo in v daljšem časovnem obdobju poveča tveganje za nastanek raka.

Ciklamat

Ciklamat je še eno umetno sladilo, ki ga najdemo v bonbonih, sladicah, jogurtih, čipsu … in ga določene države prepovedujejo zaradi spodbujanja bonboninastanka raka in tumorjev. Prav tako ciklamat lahko dejansko poveča hitro delitev rakavih celic.

Trans maščobe

Transmaščobe v živilih so delno hidrogenirano rastlinsko olje in hidrogenirano rastlinsko olje. Pogosto jih najdemo v margarini, krofih, pri zamrznjenih izdelkih, kokicah ter v ocvrti hrani.

Spodbujajo srčno žilna obolenja, vnetja in spodbujajo delitev rakavih celic.

Saharin

Saharin je še eno umetno sladilo, ki se ga uporablja v pijačah brez sladkorja, v bonbonih, žvečilkah, jogurtih …

Dokazano povzroča raka v sečnem traktu in mehurju pri glodalcih, prav tako saharin povzroča raka jajčnikov, pa tudi drugih organov in povečuje učinke drugih spojin, ki povzročajo raka.

Nitriti in nitrati

Natrijev nitrit in nitrat sta konzervansa, ki povečujeta barvo in okus predelanega mesa.

Oboje povzroča tveganje za nastanek raka, prav tako ti dve snovi spodbudita nastanek kemikalij, ki povzročajo raka.

Barvila

Barvila v hrani se uporabljajo v tortah, pekovskih izdelkih, mesu, sladkarijah in imajo dokazane rakotvorne lastnosti.

Visoko fruktoznikoruzni sirup

Visoko fruktozni koruzni sirup dodajajo v sadne jogurte in v številno predelano hrano, da ji povečajo okus, dokazano pa povzroča glavobole, depresijo, povečanje telesne mase, dvig slabega holesterola.

Izberite živo hrano

Izberite živo in zdravo hrano, ki jo kupite na lokalni kmetiji, ki ni zapakirana in mrtva hrana brez hranil. Hrana v vrečkah in konzervah je mrtva, brez potrebnih hranil in obenem vsebuje številne strupene dodatke, ki vašemu zdravju lahko resno škodujejo. Predvsem pa s tem ne hranite svojih otrok. Pri prehranskih dopolnilih pa vedno preberite deklaracije ali se o sestavinah pogovorite z vašim prodajalcem.


Alja Dimic

Alja Dimic

certificirana prehranska terapevtka

Od svojega 20. leta se zanimam za povezavo med prehrano in zdravjem, o tem, kako delujejo hormoni in o tem, kako vse to vpliva na naše počutje in izgled, zakaj nastanejo rakave celice in kaj vse botruje k temu, da se prerazmnožijo, od česa vse je odvisno, da se imunski sistem poruši in dopusti, da patogeni prevzamejo naše telo …

Zakaj me vse to zanima, zakaj se raje ne zanimam za rože, živali ali oblačila? Morda zato, ker sem se že v zgodnjih najstniških letih srečala s hormonskimi težavami in z zdravljenjem s hormoni, ki so se skozi leta stopnjevale do uradne prezgodnje menopavze, predrakavih sprememb na jajčnikih in materničnemu vratu, do palpitacij srca, nihanja razpoloženja, izpadanja las in napihnjenosti ter do kasnejše izjemno povišane vrednosti kortizola s kasnejšim popolnim padcem, diagnoza huda preobremenitev ter do dveh hujših bakterijskih pljučnic v enemu letu, do plevralnega izliva v pljučih, pa do izgube 1/3 las, do avtoimune diagnoze alopecia areata ... in ja, še kaj bi se našlo ...v vsemu temu pa sem spontano in naravno zanosila, kljub temu, da sem bila naročena na prvi posvet umetne zanositve.

Kljub rednim obiskom uradnega zdravstva pri nas in kljub jemanju vseh vrst hormonov, kortikosteroidov in antibiotikov, terapije niso odobrile želenih rezultatov, moje razpoloženje je nihalo, želja po sladkem je bila velika in težav ni bilo konec. Verjetno je usoda tako hotela, da sem v zgodnjih 20. letih odpotovala v Ameriko, delat v Las Vegas in v Los Angeles, kjer sem ironično, sredi največjega blišča in bogastva, spoznala eno svetovno najbolj priznanih strokovnjakinj na področju ženskega zdravja in hormonov, dr. Christiane Northrup, ki mi je odprla oči ... kljub svoji ekonomski izobrazbi sem se najprej vpisala na znano oregonsko šolo NCNM, kjer sem se najprej šolala za prehranskega terapevta, kasneje pa vedno bolj v smeri hormonskega ravnovesja v povezavi s prehrano. Pot me je nato vodila v Los Angeles na Hawthorn University, kjer sem se izobraževala za holistic nutritionist, obiskovala sem svetovno priznane tečaje in seminarje na A4M, kjer predavajo največji strokovnjaki na svetu s področja hormonskega zdravja. Izobraževanje sem nadaljevala na eni izmed najbolj priznanih klinik na svetu, Paracelsus, kjer zdravijo na holističen način, nato me je pot vodila na nemško zasebno kliniko Marinus Am Sein, nisem izpustila niti znane Gersonove klinike, pa tudi ne 3E Budwigovega centra v Nemčiji, kjer zdravijo najhujše oblike raka in italijanske klinike, kjer zdravijo z ozonom in sodo bikarbono, učila pa sem se tudi na kliniki v Kolnu, kjer zdravijo s konopljo. Sodelujem s priznanimi strokovnjaki iz tujine in iz Slovenije ter sem soustanoviteljica holistične klinike v Ljubljani, pod okriljem katere delujejo ginekologi, onkologi in drugi specialisti, ki nudijo različne preglede in individualno prilagojene terapije. Vodim zdravo trgovinico, vsak dan pa spremljam bolnike in jim svetujem glede prehrane, prehranskih dopolnil in jih usmerjam k številnim specialistom, s katerimi sodelujem. In še to: danes imam polno glavo las, naravno spočetega 4 letnega sinčka in nobenih zdravil.