Dobra karma
Počutje

Oči so ogledalo jeter, nos pa ogledalo pljuč

Monika Krt Avtor: Monika Krt, Tok Sen terapevt

Med ostalim mi je taoizem všeč tudi zato, ker z delom na organu v istem elementu pomagamo vsem organom v skupini.

lepe oči
Foto: profimedia

Včasih se zgodi, da iz različnih razlogov kot so poškodba, operacija, z Chi Nei Tsang masažo ne moremo delovati direktno na organu, ki bi potreboval pomoč in dvig energije, lahko pa delujemo na organu, ki je v isti skupini elementa. Tako recimo, če ne moremo direktno delovati na pljučih, lahko z delovanjem na debelem črevesju izboljšamo delovanje pljuč in kože, ki sta skupaj v elementu kovine. Delovanje pljuč se direktno odraža na nosu. Nos je ogledalo pljuč. Alergije, izcedki in zamašitev sinusov so znak pljučnih bolezni.

nos
nos
dk


Vaje za nos
Vaje, ki nam pomagajo izboljšati delovanje pljuč in vdih, so sila preproste. S stimulacijo točk na nosu vplivamo na dvig energije v pljučih in sinusi. S kazalci obeh rok pritisnemo na točko A ob dnu nosnic s vsake strani nosu. Držimo točko 10 sekund, nato še nekaj sekund krožno masiramo. Ponovimo vajo na točki B na sredini nosu navzgor ter na koncu na točki C, tretjega očesa. Na tej točki pritisnemo z obema kazalcem – položimo enega čez drugega. Vse tri točke zmasirajte 3x zaporedoma. Na koncu povežite vse 3 točke v en povezan gib z začetkom ob nosnicah in zaključite na sredini čela.

Zgovorne oči
Za oči večkrat rečemo, da so ogledalo duše. V taoizmu rečemo, da so ogledalo jeter. Hitre, iskrive in radovedne oči so znak inteligence. Če se te umirijo in postanejo odstotne, depresivne ter pesimistične, jih lahko zbudimo z vajami za oči. S tem bomo direktno vplivali tudi na stanje jeter, saj so depresija, kritičnost in jeza pokazatelji, da je z jetri nekaj narobe. Z vajami za oči zmanjšamo tudi podočnjake, ki so znak zadrževanja vode, slabega delovanja metabolizma, pregrevanja telesa zaradi neaktivnosti in neprekinjenega gledanja televizije. Kot v motorju, tudi v našem telesu mora hladilna tekočina krožiti in odvajati toploto -  če tega ni, se kri strjuje in prihaja do zamaškov.

oči
oči
dk


Vaje za oči
Podobno kot pri nosu, začnemo s stimulacijo točk okrog oči. Prva točka A se nahaja v zgornjem notranjem kotički tik pod obrvjo. S palci pritisnemo na njo. Če začutimo bolečino, pomeni, da je prisotna blokada. Pritisk zadržimo 10 sekund in na koncu par sekund krožno masiramo. Ponovimo 3x.
Naslednja točka B je v mali vdolbinici na sredini, pod spodnjo veko. Ne pretiskamo na samo oko, ampak na kost. Tudi to točko držimo 10 sekund in na koncu par sekund masiramo. Ponovimo 3x.
Naslednja točka C je na zunanjem spodnjem delu očesa, ter četrta točka D na zgornjem zunanjem kotičku očesa. Tudi te dve točki držimo po 10 sekund ter na koncu par sekund masiramo. Ponovimo 3x.
Zadnja točka E se nahaja v sredini senc. Postopek ponovite kot pri predhodnih točkah.
Podrgnite dlani, da se ogrejejo, položite čez oči ter začutite toploto, ampak ne pritiskajte močno na oči. Držite 10 sekund. Ponovite 3x.
Poskusimo sedaj vse 4 točke (razen točke ob sencah) povezati v en krožni gib s pričetkom na sredini spodnje veke, ob nosu navzgor, čez obrv do zunanjega kotička očesa in zaključimo na sredini spodaj. Tako masiramo po kosti 10x. Sprostite ter ponovite ciklus 3x.
Za masažo oči uporabljajte naravno kremo za okrog oči. Ne masirajte v nasprotni smeri, ker to slabi očesne mišice in povzroča gube.


Monika Krt

Monika Krt

Tok Sen terapevt

Že 26 let kot pedikerka in kozmetičarka skrbi, da se v svoji koži počutite lepše, bolje ter mladostnejše. Je specialistka medicinske pedikure in nege diabetičnega stopala, ter Tok Sen in Chi Net Tsang masaže.

Od samega začetka svoje profesionalne poti dela v različnih medicinskih centrih. Praksa z nevrološkimi pacienti ter osebne izkušnje so jo je spodbudile, da se dodatno izobražuje na področju energijskih terapij, podzavesti in meditacij zato terapije Thetahealing in Acess Barsi vključuje v svoje delo.

Zadnja 4 leta jo je popolnoma prevzela skrb za mikrobiom in črevesje. Stari Kitajci za črevesje pravijo, da so naši drugi možgani. S tem namenom se je začela izobraževati v Chi Nei Tsang ter Tok Sen masažah. To prakso prenaša tudi na svoje kliente, katere uči primernejše prehrane, uporabe prehranskih dopolnil in samomasaže. Z ekipo strokovnjakov kot so prehranski svetovalci, maserji, fizioterapevti, trenerji osebne rasti soustvarja programom #Sestavise ki pomaga ohranjati elitno zdravje.

Več o Moniki in njenem delu lahko preberete na www.zavodpodmavrico.com.