Dobra karma
Počutje

15 znakov, ki so znak za alarm - zaplinjeni ste!

Avtor: sn

Sodobni čas nam je ljudem prinesel občutke, ki jih pogosto ne znamo niti dobro opisati. V sebi hkrati občutimo tako mešanico čustev, da se pogosto tudi počutimo zmešane.

ženska
Foto: dreamstime

Ko nas prevevajo nekakšna majhnost, nemočnost in nevrotičnost ter se nam hkrati zdi, da nas duši, se sprašujemo, ali se nam je ali pa se nam bo nemara v kratkem zmešalo ...

Če se podamo v ta ugibanja, očitno še nismo notri, a življenje v krču, ki ga sprožajo vsi ti občutki, v resnici do tja lahko pripelje.

DOGNANJA

Psihologi, psihiatri in podobi raziskovalci človekove duševnosti so vse bolj pogost način življenja v krču tudi poimenovali. Zanj so uporabili izraz zaplinjenost, ki v resnici povsem ustreza temu, kar predstavlja: pahnjeni smo v »plinsko celico«, zraka je vse manj, mi pa se vse bolj in bolj dušimo.

Znanstveniki so raziskali tudi vzroke, ki privedejo do zaplinjenosti. Gre za subtilno manipulacijo, ki jo nad nami izvaja okolica oziroma nekdo iz naše okolice.

»Psihopati, sociopati in narcistični tipi manipulatorskih ljudi so vse okoli nas, le da jih ne prepoznavamo. Ko nas zaplinijo, nam zameglijo pogled, počasi nas prežamejo … in navsezadnje je, kot da bi nas pojedli in pustili od celote, kar smo nekdaj bili, le še lupino,« razložijo, a tudi podajo navodila, ki prinašajo rešitev.

Pogoj, da se lahko rešite, preden se vam v resnici zmeša, je, da prepoznate zaplinjevalce in znake, da ste sami že zaplinjeni.

Navajamo torej opozorilne znake, ki razkrinkajo subtilnega manipulatorja – podrobno jih proučite, nato pa še bolj pozorno opazujte, s kom imate v svojem vsakdanu opravka. In temu primerno seveda tiste ljudi, ki vam naštete občutke vzbujajo, iz svojega življenja za vekomaj črtajte.

TIPIČNI ZNAKI

Če na katerokoli od 15 navedb, ki so pred vami, odgovorite pritrdilno, je to seveda znak za alarm.

1) V zvezi s prijateljem, partnerjem, sinom, hčerko, mamo, očetom, sestro, bratom, sodelavci, šefom ali drugo osebo v vašem življenju nekaj »ni«, kot bi moralo biti, da bi vam bilo lepo, vendar ne morete natančno pojasniti ali natančno določiti, kaj bi to bilo.

2) Pogosto se spomnite svoje nesposobnosti v povezavi s preteklimi dogodki, za katere menite, da ste v njih zatajili, zaradi česar ste psihološko povsem brez moči.

3) Počutite se zmedene in dezorientirane.

4) Ob določeni osebi se počutite ogrožene in na robu, vendar ne veste, zakaj.

5) Čutite potrebo, da se ves čas opravičujete za to, kar počnete, ali za to, kdo ste.

6) Nikoli se ne počutite dovolj dobro ter poskušate izpolnjevati pričakovanja in zahteve drugih, četudi so nerazumni in se morda celo zavedate, da vam na nek način škodijo.

7) Imate občutek, kot da je z vami nekaj bistveno narobe, na primer da ste nevrotični, izgubljeni ali da nekaj izgubljate.

8) Počutite se, kot da nenehno pretiravate ali da ste preveč občutljivi.

9) Počutite se osamljene, nerazumljene in potlačene, kot da je vse brezupno.

10) Težko zaupate svoji lastni presoji in ne glede na argumente se odločite, da verjamete sodbi drugega.

11) Hitro se prestrašite in prežame vas občutek, da je nekaj grozno narobe, vendar ne veste, kaj bi to bilo in zakaj vas je strah.

12) Težko sprejemate odločitve, ker ne zaupate vase in lastni presoji.

13 Počutite se, kot da ste precej šibkejša različica sebe in ste bili v preteklosti veliko močnejši in samozavestnejši.

14) Čutite krivdo, ker se ne počutite srečne kot nekoč in zato tudi svojih bližnjih in okolice ne morete osrečevati.

15) Preveč ste prestrašeni zaradi morebitnih odzivov okolice, da bi govorili, kaj šele izrazili svoja čustva – zato preprosto molčite.