Dobra karma
Počutje

Tako meditacija poreže strah, krivdo, jezo in druge ubijalce

Nevenka Kamenik Avtor: Nevenka Kamenik, terapevtka osebnostne rasti

Pri meditaciji se uporabljajo različni simboli, arhetipi, sanje in vizualizacijske tehnike. Vse to nam pomaga, da se odtrgamo od zunanjih avtoritet in miselnih vzorcev.

meditacija
Foto: dreamstime

Tako se lahko osvobodimo lažnih občutkov varnosti, strahov, jeze, nemoči … Vse to pa nam omogoči, da postanemo neodvisno in celostno bitje, ki se lahko zanaša le na svoj notranji vir varnosti in moči.
A zakaj se v meditaciji uporabljajo simboli? Zato, ker je simbol orodje, s pomočjo katerega se sporočilo uspešno prenese podzavestnemu delu uma. Naša podzavest namreč sestoji iz simbolov in slik. Kadar pa veliko število ljudi vlaga svojo energijo v določeno obliko in s tem povezuje tudi svoje vedenjske vzorce, se ustvarijo pozitivne in negativne miselne oblike in tako nastaja nov arhetip. Med univerzalne arhetipe na primer spada križ, ki predstavlja trpljenje.
POMEN SANJ
Tudi na sanje lahko gledamo kot na pomočnika. Z njihovo pomočjo lahko dobimo dragocene vpoglede v svoje življenje in odnose. Najprej poglejte, ali se v sanjah pojavljajo ljudje. Osebe v sanjah so lahko deli vas, ki se jih ne zavedate, sebe namreč ne vidimo v celoti. V sanjah se lahko vidimo kot v ogledalu. Na primer: avtoritativna oseba v sanjah lahko pomeni, da morate pogledati svojo avtoritativnost, ali pa obratno, da se ne cenite dovolj in ste premalo avtoritativni. Ne obsojajte osebe, ki se vam pojavi v sanjah, saj vam nosi dragoceno sporočilo, katero lastnost morate razviti v sebi. Sprememba pa kot vedno zahteva vztrajno delo, vajo. Vaje morajo postati vsakodnevna navada tako kot umivanje zob.
PREPOZNAVANJE NEGATIVNIH ČUSTEV
Ko se podamo v drugo stanje zavesti, ki bi ga lahko imenovali tudi budno sanjanje ali meditacija, pričnemo počasi prepoznavati negativna čustva, ki jih nosimo v sebi. Prav prepoznavanje teh čustev je prvi korak na poti do osvobajanja od njih.
Strah je eno izmed čustev, ki nas najbolj hromi, zato so ljudje pripravljeni narediti vse, da bi se ga znebili. Vzrokov za strah je prav toliko kot ljudi, ki jih ima v oblasti.
Krivda je prav tako zelo pogosto in hromeče čustvo, ki se ga težko osvobodimo, saj se običajno sploh ne zavedamo njenega vzroka, saj ta najpogosteje leži v ranem otroštvu. Velikokrat so lahko vzrok preveč dosledni starši, ki so otroka kaznovali strožje, kot je bilo potrebno. So pa tudi ljudje, ki pravijo, da se počutijo krive že samo zato, ker živijo.
Mnogo staršev tudi ne more razumeti, da lahko že dojenček prevzame negativna čustva, posebno zavrnitev in krivdo. Ena in druga ogrožata otrokov občutek varnosti. Vzrok krivde je lahko tudi razočaranje staršev zaradi otrokovega spola, kar se pogosto dogaja in spremlja otroka celo življenje. Otrok občuti, da je bilo njegovo rojstvo napaka in da je razočaral starše.
Zelo močno negativno in razdiralno čustvo je tudi jeza. Da bi bolje razumeli svojo jezo, zakaj in od kod se je pojavila, jo je treba najprej raziskati in ugotoviti, kaj jo najpogosteje sproži. Zelo nevarna in destruktivna pa je potlačena jeza. Ker je nezavedna, lahko izbruhne nenadoma in čisto brez opozorila. Večinoma se pojavi kot posledica pretirano strogega nadzora staršev, ki otroku nikoli niso dovolili izraziti jeze, zato jo je moral dobesedno pogoltniti. V takšnih primerih lahko neozaveščena jeza povzroči tudi bolezen.
V vsak odnos vnašamo svoje stare vzorce, rane iz otroštva, ki želijo biti zaceljene. Zato je zdaj pravi čas, da se naučimo prepoznati svoje rane, sprejeti omejitve med nami in drugimi ter delati kompromise med lastnimi in drugimi potrebami. Oziroma še več, obrnemo jih lahko v svojo korist, v svoj vir energije in osebno rast.
PRIJAZNO POVABILO

Če se želite naučiti meditirati in kaj več izvedeti o sami meditaciji, vas vljudno vabim, da se nam ob sredah zvečer ob 18.00 uri pridružite v prostorih Visoke vibracije v Ljubljani, kjer bomo skupaj umirili ter pozdravili svoje telo in duha. Več informacij in prijave na mojem elektronskem naslovu:neva@studio-zivljenje.si ali na telefonski številki 041 798 195.


Nevenka Kamenik

Nevenka Kamenik

terapevtka osebnostne rasti

Šolala sem se na Dvojezični trgovski akademiji v Avstriji ter nato doštudirala politologijo na Fakulteti za družbene vede. Več let sem vodila svojo jezikovno šolo ter predavala na seminarjih za podjetja o učinkoviti komunikaciji, reševanju konfliktov, manipulaciji v medosebnih odnosih in psihologiji prodaje.

Ker pa me področje osebnostne rasti izjemno zanima že od nekdaj, sem preštudirala ogromno izvornih zapisov velikih mojstrov svetovnih religij, znanje starodavnih modrosti pa dokazujem s številnimi mojstrskimi nazivi.

Na ameriškem Inštitutu za multidimenzionalno celično zdravljenje sem pridobila terapevtsko licenco za zdravljenja srca in duše. V Indiji sem se izmojstrila v meditaciji. Na Baliju sem več mesecev svojega življenja posvetila učenju od zdravilke Wayan Nuriasih, ki je postala svetovna senzacija po zaslugi Elizabeth Gilbert in njene knjige Jej, moli, ljubi.

Pri številnih slovenskih mojstrih sem se izurila še v reikiju, že več kot petnajst let proučujem astrologijo. Moje znanje sega tudi na področje teozofije in alkimije. Že drugo desetletje vodim meditacije ter delujem kot svetovalka in terapevtka na področju osebne in poslovne rasti.

Končni izdelek pa je izobraževalni progam Šola Življenja, ki je nastajal postopoma in povsem spontano na podlagi večletnih izkušenj, kot odgovor na vprašanja, ki so mi jih zastavljali udeleženci seminarjev, tečajev meditacij in zasebnih svetovalnih ur. V izobraževalnem programu, ki poteka v Ljubljani pa sem večletno pridobljeno znanje združila in sintetizirala s starodavnim ezoteričnim znanjem, moderno psihologijo in kvantno fiziko.

Več o njej in njenem delu lahko najdete na: www.studio­-zivljenje.si, ali jo kontaktirate preko e-maila: neva@studio-zivljenje.si