Dobra karma
Počutje

Našim hormonom le mi lahko omogočimo promet brez zastojev

Barbara Tavčar Avtor: Barbara Tavčar, Master body inštruktor

O pomembnosti dihanja sem že pisala, saj gre za pomembno področje, ki si zasluži več, kot le eno objavo, zato se jo bom dotaknila večkrat, tudi tokrat.

barbara tavčar
Foto: dk

Če vajo, ki sem jo opisala v članku Dovolite mi, da vas z dihom popeljem v 'reset' redno izvajate, potem zagotovo že čutite njene pozitivne učinke.
V želji, da bi (p)ostali čim bolj zdravi, včasih posežemo po instant rešitvah, ki pa nikoli ne pripeljejo do celovite in dolgoročne rešitve. Body tehniki, katero prakticiram že več kot 15 let, popolnoma verjamem ravno zaradi njene izobraževalne note.
Povezanost sistemov
Vsakič znova kretnja, v katero uspem združiti vse principe in aspekte delovanja našega organizma, postane zdravilo, saj z njo odkrivam del sebe, svoje zmožnosti in prepreke, pa seveda tudi svoje potenciale. Danes vas povabim k globljemu raziskovanju svojega telesa. Dotaknimo se nevrološkega sistema in njegove povezanosti z imunskim. Ko ste šibkega zdravja, ali kdaj pomislite, da je narušeno zaradi preobremenjenega nevrološkega sistema? Novejše raziskave so pokazale, da živčni sistem uporablja hormone nadledvične žleze, kot del komunikacijske poti med hrbtenjačo ter imunskim sistemom, kar pa lahko obremenilno deluje na številne imunske celice. V zdravem telesu nadledvične žleze, v katerih se izločajo tako imenovani »stresni hormoni« (npr. kortizol), nadzorujejo tako živčni sistem, kot ustrezen center za nadzor hormonov.
Ker ima vsak hormon v telesu točno določeno nalogo, je za njegovo optimalno delovanje in učinek pomembno, da se izloča v ravno pravi meri. V nasprotnem se ravnovesje najprej poruši na lokalnem področju, nato na organu, ki ga nadzoruje, slej ko prej pa simptomatika preide tudi na naše fizično telo. Če torej poskrbimo za dobro kondicijo živčnega sistema, bo komunikacijska pot lažje tekla, naš imunski sistem bo dobro odziven in naše počutje optimalno. Podobno, kot si nihče od nas v poletnem času med potovanjem na najljubšo morsko destinacijo ne želi zastojev na avtocesti. Zastoj podaljša potovanje, na cilj pa pridemo utrujeni in z manj energije.
Kaj torej storiti, da bo nevrološki sistem avtocesta brez zastojev? Odgovor se skriva v naslednjih korakih:

Prakticirajte prisotnost v tem trenutku
Način življenja preveč obremenjuje naš mental. Ves čas razmišljamo o stvareh, ki so se nam že zgodile in pričakujemo, kaj se nam bo. Na ta način mental ostaja podhranjen informacij iz telesa, ki jih za povezanost nujno potrebuje. Uporabite vsa svoja čutila, da bi dobili čim več informacij iz telesa. Priporočam vam naslednjo vajo:
Udobno se usedite. Pričnite z dihanjem. Poskusite začutiti, kam vse ta dih potuje. Kateri del, področje telesa je bolj pretočno in kje čutite blokado. Nato poslušajte svoj srčni utrip. Je hiter, počasen, neenakomeren? Postavite svoje roke na poljubni del telesa. Kakšna je občutek vaših dlani na telesu, je dlan topla ali hladna? Prepričana sem, da znotraj te kratke vaje nimate prostora razmišljati o ničemer drugem, kot o odzivih svojega telesa. Naredite to večkrat dnevno, vedno takrat, ko čutite padec koncentracije, se počuti utrujeni in vaša energija pada.
Vzpodbudite delovanje parasimpatičnega živčnega sistema, ki vzpodbuja procese obnove in vas umirja
Parasimpatično živčevje izvira iz možganskega debla ter križnega dela hrbtenjače. Dejaven je takrat, ko telo miruje. Zanj je ključno dobro tudi dobro in kakovostno spanje. Njegovo delovanje je pomembno pri uravnavanju številnih tkiv, odlično se odziva na toploto.
Za njegovo stimulacijo priporočam, da segrejete dlani in jih položite na zadnji del lobanje ter križnico. Tako si lahko privoščite nekaj minut sproščanja v ležečem ali sedečem položaju. Za še boljši celoten učinek med vajo pozornost usmerite na to, kako se telo ob stiku z vašimi dlanmi ter toploto, odziva in počuti. Ne pozabite na umirjeno dihanje, kjer je faza izdiha počasna in če se le da daljša od vdiha.
Za optimalno prehrano vseh segmentov hrbtenice, vključno z diski in živci, naj bo njeno gibanje v vseh smereh
Tri glavna osnovna gibanja hrbtenice se izvajajo v treh ravninah. V frontalni ravnini izvajamo vsa gibanja hrbtenice v stran, v sagitalni ravnini se izvajajo kretnje predklonov in zaklonov, kombinacijo vseh teh gibanj (rotacija) pa izvajamo v transverzalni ravnini.


Barbara Tavčar

Barbara Tavčar

Master body inštruktor

Športu in gibanju sem predana že celo življenje. Življenjske situacije me učijo, da je najboljša pot takrat, ko uspem poslušati in slišati svoje srce. Verjamem, da mi to vedno bolje uspeva. Kot bivša tekačica na smučkah sem dobila vpogled v vrhunski šport in odrekanje, ki je njegov del. Kasneje, v času šolanja, sem bila kot vaditelj predana raznim skupinskim vadbam. Ko se oziram na svojo prehojeno pot, mi je jasno, da je bil šport ves čas moj "filter", sito, skozi katerega sem včasih bolj včasih manj uspešno ločevala sebe in svoje bistvo od tistega, kar me omejuje in ne dovoljuje, da bi zaživela svoje poslanstvo.

Leta 2003 sem se preko inovatorke body tehnike Ane – Marije Jagodic Rukavina prvič srečala s to prakso, ki mi je spremenila življenje in leto kasneje sem na tem področju stopila na samostojno pot. To so bili tudi začetki prvega franšiznega studia body tehnike pri nas, ki po 15 letih še vedno ostaja edini, jaz pa sem postala "ambasardoka" body tehnike v Sloveniji. Verjamem, da se predanost in ljubezen do tehnike kaže v neizmerni energiji in želji pomagati vsakemu posamezniku. Body tehnika zame ni le vadba, nikakor ni služba, zagotovo pa je način življenja. Konstantna rast, vlaganje v znanje, strokovnost in ljubezen do gibanja so še danes prisotni in tudi razlog, da že nekaj let nisem le v vlogi body inštruktorja ter lastnice franšiznega centra, temveč tudi v vlogi master body inštruktorice ter predavatelja, ki v okviru Kineziološke šole body tehnike v Zagrebu, skrbim za mlajše generacije body inštruktorjev.

Moje delo lahko spremljate na: PBS center športne odličnosti Kranj in Ljubljana, barbara@bodytehnika.si, www.bodytehnika.si ali na https://www.facebook.com/bodytehnika/