Dobra karma
Počutje

Naša čutila so nam v pogubo ali v veselje

Monika Krt Avtor: Monika Krt, Tok Sen terapevt

Verjamem, da že veste, da naši organi reflektirajo čustva, tako slaba kot dobra. Bolj pravilno je, če rečem, čustva nižje in čustva višje vibracije, ampak za lažje razumevanje bom raje uporabljala izraz dobra in slaba čustva.

nasmeh
Foto: Profimedia

Mogoče pa niste vedeli, da so tudi naša zunanja čutila kot so ušesa, oči, nos, usta in jezik povezani tako z organi, kot s čustvi jeze, sovraštva, zaskrbljenosti, žalosti in strahom. Ko povežemo zunanje čutilo z negativnim čustvom, se skozi začne pretakati vesoljna či energija, postane plodna ter hrani telo in dušo.
Poglejmo primer. Recimo, da smo moški, ki stalno posluša kritiziranje svoje žene. Čutilo ušesa so povezana z ledvicami ter shranjujejo negativno čustvo stres in strah, ki se ob konstantnem poslušanju kritike krepi in zmanjšuje našo blagohotnost. Ledvica so tesno povezana s srcem, ki se odpira v jeziku in namesto, da bi mož ženi vrnil besede sreče in ljubezni, bo zagotovo z njegovega jezika ušla kaka beseda sovraštva in nepotrpežljivosti.

Transformacija
Taoisti so prepričani, da negativna čustva lahko spremenimo in transformiramo ter na ta način iz njih uporabimo energijo življenjske sile. Če povežemo svoja čutila s pripadajočim organom, bomo znali nadzorovati tudi pripadajoča čustva. Čustvom sicer dovolimo, da se pojavijo in jih izkusimo, jim pa ne dovolimo, da brezglavo divjajo. Ob stiku z negativno informacijo, ki dostopa do naših čutil, ta enostavno zapremo. Poznate tiste 3 male opice, od katerih ima ena zaprte oči, ena ušesa in ena usta. Dodajte še 2 in jim zaprite nos in zavežite jezik. Malo v hecu seveda, ampak če znamo svoja čutila zapreti za negativne in neprijetne informacije, ta ne bodo ustvarjala negativnih čustev v naših organih. Postali bomo smehljajoči se Buda.
Prav pošiljanje smehljaja v notranje organe je ena od meditacij, ki meni pomaga najti notranji mir. Vam jo razkrijem.

Smehljaj na svojem poslanstvu 
Usedete se čim bolj sproščeno na rob stola. Poravnajte hrbtenico, nekajkrat poguncajte z medenico in se prepričajte, da ste res sproščeni in da je vaša hrbtenica zravnana. Naredite par nekontroliranih vdihov in izdihov. Roke položite na kolena, stopala so na tleh. Z naslednjim vdihom se povežite z zvezdo Severnico nad seboj. Zamislite, kako se energija Zemlje skozi vaša stopala vzpenja navzgor po telesu in polni celo vaše telo, organ po organ. Jezik pritisnete zgoraj v nebo.
Energija se najprej ustavi v mehurju in ledvicah. Pošljite nasmeh v ledvica in mehur in čutite kako se čustva kot so stres in strah spreminjajo v blagohotnost. Ušesa povežite z ledvicami. Predihate ledvica, dokler ne ‘slišite’, da se smehljajo.
Nadaljujete, pošiljati energijo in smehljaj v jetra in žolč. Ne pozabite obdržati smehljaja tudi na očeh. To je namreč čutilo, s katerim povezujemo jetra. Z dihanjem v jetra začutite, kako jezo zamenja prijaznost.
Smehljaj in energijo sedaj pošljite v srce in v tenko črevo. Jezik je čutilo, s katerim sta povezana. Globoki vdih in izdih bo napolnilo srce s smehljajem ter sovraštvo in nepotrpežljivost zamenjal z ljubeznijo in srečo.
Energija naprej potuje v želodec, vranico in trebušno slinavko. Povežite jih z usti. Tam so shranjeni zaskrbljenost in tesnobnost, zato jih je treba predihati in napolniti s smehljajem. Hitro se bodo spremenili v poštenost in odprtost.
Na koncu pošljite energijo še do pljuč, debelega črevesja in v kožo. Nos je čutilo, s katerim povežete pljuča. Pošljite smehljaj v pljuča in začutite, kako ta spreminja žalost in potrtost v pravičnost in pogum.
Notranji nasmeh lahko izvajate kadarkoli čutite, da potrebujete notranji mir, da so vaši organi preobremenjeni in čutite neravnovesje energije v njih. Zelo hitro boste začutilo spremembo.
Nasmehnite se tudi na zunaj. Podarite nasmeh drugim. Nikoli ne veste, kako vaš nasmeh lahko komu spremeni življenje.


Monika Krt

Monika Krt

Tok Sen terapevt

Že 26 let kot pedikerka in kozmetičarka skrbi, da se v svoji koži počutite lepše, bolje ter mladostnejše. Je specialistka medicinske pedikure in nege diabetičnega stopala, ter Tok Sen in Chi Net Tsang masaže.

Od samega začetka svoje profesionalne poti dela v različnih medicinskih centrih. Praksa z nevrološkimi pacienti ter osebne izkušnje so jo je spodbudile, da se dodatno izobražuje na področju energijskih terapij, podzavesti in meditacij zato terapije Thetahealing in Acess Barsi vključuje v svoje delo.

Zadnja 4 leta jo je popolnoma prevzela skrb za mikrobiom in črevesje. Stari Kitajci za črevesje pravijo, da so naši drugi možgani. S tem namenom se je začela izobraževati v Chi Nei Tsang ter Tok Sen masažah. To prakso prenaša tudi na svoje kliente, katere uči primernejše prehrane, uporabe prehranskih dopolnil in samomasaže. Z ekipo strokovnjakov kot so prehranski svetovalci, maserji, fizioterapevti, trenerji osebne rasti soustvarja programom #Sestavise ki pomaga ohranjati elitno zdravje.

Več o Moniki in njenem delu lahko preberete na www.zavodpodmavrico.com.