Dobra karma
Počutje

Na vrtu in travniku si oktobra še lahko naberemo kozmetiko

Avtor: m.b.

Večina pridelkov z vrta je zdaj že pospravljenih in v kleti, shrambi, zamrzovalni skrinji ali v kakšni drugi obliki čakajo, da jih porabite. Če vam zmanjka idej za kuhanje, lahko zelišča, kot so meta, peteršilj, rman, rožmarin ter koprive in cvetovi vrtnic, uporabite v lepotne namene. To so namreč najboljše sestavine za domače negovalne izdelke za kožo, lase in splošno dobro počutje.

Poprova meta
Foto: Wikipedia

Meta osveži utrujene noge 

Zvečer vas noge pečejo od utrujenosti, zdijo se težke in boleče. Očitno ste jih čez dan preveč obremenjevali in jim je zdaj treba pomagati. Privoščite si kopel z izvlečki mete, saj imajo njena eterična olja na noge poživljajoč, hladilen učinek. Istočasno pa boste poskrbeli še za dišeča stopala.

Takole gre:

·        Pest svežih metinih listov dajte v lavor in prelijte z vročo vodo.

·        Počakajte, da se tekočina malo ohladi, nato vanjo za 10 minut namočite noge.

·        Že kmalu boste v njih začutili olajšanje, bolečine bodo izginile in spet boste poskočni, kot v mlajših letih.

petersilj.jpg
Petršilj za lase
Profimedia

Peteršilj prinese lasem sijaj 

So vaši lasje, pusti, štrenasti in brez leska? Iz peteršiljevih semen, ki vsebujejo blagodejna eterična olja (apiol in miristicin), si pripravite tonik, ki bo lasem prinesel vidno več sijaja.

Takole gre:

·        Jedilno žlico peteršiljevih semen zmeljite v mlinčku.

·        Zmleta semena preložite v liter vode in pustite nekaj časa namakati.

·        Lase si umijte kot po navadi, le da namesto regeneratorja uporabite peteršiljev tonik. Pustite ga učinkovati dve minuti, nato lase sperite z mlačno vodo.

vrtnica.jpg
vrtnica za kožo
Profimedia

Rman učvrsti kožo

Koža je z leti vse bolj razdražljiva in hitreje reagira na slabe vplive iz okolja. Še dobro, da ji lahko pomagate s cvetovi rmana, ki vsebujejo antibakterijska eterična olja. Z njimi pospešite tudi prekrvitev kože in jo učvrstite. Najučinkoviteje boste to dosegli v kopeli.

Takole gre:

·        Pest rmanovih cvetov vsujte v muslinasto vrečko in jo potopite v pripravljeno kopalno vodo, segreto na idealnih 37 ali 38 stopinj.

·        V kopeli se namakajte vsaj 20 minut, zatem si kožo le nežno popivnajte z brisačo.

Cvetovi vrtnic čistijo kožo 

Vrtnica, kraljica rož, je imenitna sestavina domačih kozmetičnih pripravkov, zlasti primerna je za čiščenje in nego kože.

Takole gre:

·        Naberite tri polne pesti vrtničnih cvetov in jih vsujte v steklenico, napolnjeno s pol litra hladne vode. Steklenico zaprite in jo za en teden postavite na sonce.

·        Po enem tednu tekočino precedite in zmešajte z 250 ml vinskega kisa. Dobljeni rožni tonik razredčite z enako količino vode.

·        Uporabljajte ga dnevno za čiščenje obraza in telesa. Po nanosu bo koža čudovito poživljena in osvežena.

kopriva.jpg
LEPOTA
Profimedia

Kopriva za zdravo lasišče 

Znano je, da koprive prebudijo življenjskega duha in učinkovito negujejo lasišče. Zato hitro v nabiralno akcijo, če kje ob robu gozda še najdete kakšno, in pripravite lasno vodico. Sicer pa si recept shranite za pomlad.

Takole gre:

·        Za lasno vodico zmešajte najprej 100 ml zeliščnega kisa s 400 ml vode.

·        Približno štiri pesti koprivnih listov narežite na drobno in pri tem ne pozabite na rokavice. Na drobno sesekljajte še dve žlici korena repinca.

·        Vse sestavine zmešajte v kozici in na majhnem ognju kuhajte 15 minut.

·        Ohladite, precedite in vlijte v steklenico z navojem.

·        Za poseben sprostitveni užitek vodici dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja po želji.

·        Lasno vodico uporabljajte vsak drugi dan, in sicer tako, da jo vmasirate v lasišče. V hladilniku jo lahko hranite do tri tedne.