Dobra karma
Počutje

Ne postanite star revež v veliko denarja - gibajte se!

Mito Šinkovec Avtor: Mito Šinkovec, profesor športne vzgoje

Moja mama me je vedno svarila, naj se čimprej zaposlim, saj drugače ne bo nič s penzijo.

stara ženska
Foto: Profimedia

Zdaj me mama sprašuje, če se zavedam dejstva, da mi ne teče delovna doba in da ne bom imel dovolj let za upokojitev. Neki zavarovalni agent, ki me mori zadnje čase, pa mi zagotavlja, da moja generacija »itak« ne bo videla tistega denarja za pokojnino in zato si moramo pomagati drugače. »Vsak mesec daš nekaj na stran in v starosti boš lahko užival,« mi pravi. »Misli že sedaj na prihodnost,« in: »Kaj boš pa potem ko boš star?«
Da, res, zadnje čase me res vsi strašijo s takšnimi in podobnimi zgodbami. Je pa res, da se jaz potem nekoliko zamislim. Rečem si: »Saj imajo prav.«
PODOBNOSTI
Ampak bolj ko razmišljam o tej stvari, bolj v tem vidim neko podobnost z mojo dejavnostjo, gibanjem. Tudi telesna aktivnost je neke vrste naložba v starost. Ravno tako kot poravnate obrok s položnico, z vsakim pretečenim kilometrom, z vsakim vzdignjenim kilogramom, z vsako kapljo znoja plačate obrok in ustvarjate naložbo, ki predstavlja možnost za polno, zadovoljno in aktivno izkoriščen čas v jeseni življenja.
Ne dvomim v vašo poslovno sposobnost, verjamem, da si bo vsak od vas ustvaril eksistenco (miren dvorec) na stara leta. Ampak kaj vam bo le ta, če ne boste imeli priložnosti, da bi uživali v njem, vas vprašam. Razmišljate, kako bi si ogledali slavne piramide v Gizi, poševni stolp v Pizzi, pluli po ustju Amazonke ali obiskali slavno tržnico v Fesu? Prav gotovo bo v vašem življenju tudi za to prišel čas, upam pa, da takrat ne boste namesto teh daljnih krajev obiskovali bolnišnice in zdravilišča ali okrevali po kakšni degenerativni bolezni ali poškodbi. Tako kot jaz na svojo penzijo, morate misliti tudi vi na svoje zdravje. Bogat človek je včasih lahko le revež z veliko denarja. Torej uresničite svoje sanje, ko bo prišel čas!
PREDNOSTI
Obstaja pa velika prednost naložbe v zdravje napram pokojninski. Našparano lahko koristite že sedaj in kljub temu je na starost ne boste imeli nič manj, le več!
V našo prelepo deželo nezadržno prihaja poletje. Narava vabi. Radi smučate? Morda uživate v plavanju? So vam ljubši vzponi v gore ali tura z gorskim kolesom? Morda pa nič od tega? Ravno tako, kot se navadite na vožnjo z novim avtom ali pa se vaša noga navadi novih čevljev, se je telo sposobno privaditi tudi določeni vrsti napora, če ga izvajate dovolj pogosto. Torej, če se boste povzpeli na bližnji hrib in na koncu zadihani ugotovili, da ste popolnoma brez kondicije, to ni razlog za obup. Že naslednjič boste ugotovili, da napor premagate veliko lažje, še bolje pa bo vsakič naslednjič. Če vas je na začetku v hrib (ali kakšno drugo telesno aktivnost) gnala trma, vas bo vsakič naslednjič privabil nazaj občutek ugodja, zmage, tiste prijetne utrujenosti … Verjemite mi, občutki so prijetni in se jim preprosto ne da upreti.
LAŽEMO SI
Mislim, da ni težava v tem, da bi kdo dvomil v resničnost zgoraj napisanega. Zgovarjamo pa se, da v svojem življenju za telesno aktivnost pač ni in ni časa. Tako si lažemo iz dneva v dan, dnevi pa minevajo, nabirajo se kilogrami, mišice postajajo vedno bolj ohlapne in maščobe pod kožo je vedno več ... Ampak še vedno pa v svojih štiriindvajsetih urah ne najdemo trenutka, ko bi naše telo predali užitku neke razvedrilne športne aktivnosti. »Nimam časa!« se glasi izgovor. V neki statistiki sem zasledil, da gledamo v povprečju na dan nekaj več kot 2 uri televizijo, porabimo okoli pol ure časa za prebiranje časopisov in v povprečju nekaj manj kot uro na dan posedamo na pijači ob pogovoru s prijatelji in znanci.
Sedaj pa razmislim,o kako neumno se sliši stavek:« Čeprav vem, da bi bilo zame koristno in zdravo, jaz za telesno aktivnost nimam časa, ker moram gledati televizijo, čvekati s prijatelji in prebirati časopise.« Takšnih in podobnih stvari se preko dneva nabere za debele tri ure. Sedaj pa se še enrat zamislite ob dejstvu, da bi ogromno za svoje zdravje in boljše počutje bilo dovolj enourna telesna aktivnost vsaj tri krat na teden. Menim, da se je o izgovoru »nimam časa« sedaj razblinil vsak dvom. Čas je, če je le volja. Zdravniki trdijo, da so ljudje, ki se ukvarjajo s športom, po svojih funkcionalnih sposobnostih na nivoju 20 let mlajših kolegov, ki se ne ukvarjajo z nikakršno športno aktivnostjo. Če je temu tako, potem imamo tisti, ki se ukvarjamo s športom več časa! Univerzalna resnica je torej skrita v antičnem izreku PANTA RHEI, naj bo to vaš moto in vas spremlja ob izletih in aktivnostih v prebujajočem se poletju.


Mito Šinkovec

Mito Šinkovec

profesor športne vzgoje

Mito Šinkovec je profesor športne vzgoje in profesionalni kondicijski trener, nekoč tudi kondicijski trener slovenske smučarske reprezentance. Sedaj se primarno ukvarja z rehabilitacijo in treningom zelo individualno in z zelo različnim profilom ljudi. Je strokovnjak na področju kineziologije in zdravega življenjskega sloga ter priljubljen avtor strokovnih člankov in odgovorov na različnih portalih, v revijah in forumih.

V zadnjem času uspešno deluje kot predavatelj, osebni coach na področju celostnega in zdravega načina življenja tako za posameznike kot za podjetja v obliki programa wellness corporate.

Več o Mitu izveste na povezavah: http://telodrom.com/ in https://mito.si/