Dobra karma
Počutje

Ko kladivca zapojejo po našem telesu …

Monika Krt Avtor: Monika Krt, Tok Sen terapevt

Tok Sen je zdravilna in unikatna masažna tehnika. V tradicionalni obliki se še vedno uporablja na tajskem podeželju in v budističnih samostanih, saj pomaga izboljšati energijski tok, lajša bolečine ter povečuje naravne obnovitvene in zdravilne sposobnosti telesa.

tok sen
Foto: dk

Z uporabo mehaničnih in zvočnih vibracij delujemo globoko skozi mišične ovojnice v mišice. Ob tej edinstveni terapevtski tehniki uporabljamo leseno kladivo in različne oblike lesenih klinov.

Tehnika se je sicer razvila že 5 tisoč let nazaj v Lanni, Severna Tajska (področje Chiang Mai) v času, ko so Kitajci razvijali akupunkturo. Populariziral jo je mojster  Mantak Chia, ko jo je uvrstil v sistem Chi Nai Tsang masaže, saj s kladivčki in klini masiramo tudi trebuh. Stari taoisti imajo trebuh za center našega telesa, z razlogom mu pravijo 'drugi možgani'.

Z lahkim, ritmičnim udarjanjem v ritmu valčka po energetskih poteh (Sen*) ustvarimo vibracije, ki potujejo skozi tkivo telesa in tako sprostimo pretok energije. Ritem je pri tej tehniki zelo pomemben, saj skoraj hipnotično sprošča telo. Z lesenimi klini zamenjamo prste terapevta, ki se lahko ob trdih in globokih blokadah hitro utrudijo. Po drugi strani so kladivca zelo uporabna in tudi prilagodljiva, saj lahko z nekaterimi dosežemo področja, ki jih drugače ne zmoremo (globoko v medenici, pod lopaticami …).

tok sen
tok sen
dk

Kljub temu, da kot pripomoček ob Tok Sen masaži uporabljamo kladivo in različne lesene kline, je roka vseeno nepogrešljiva. Z dotikom pod prsti začutimo otrdline, kalcinacije, napetosti v kitah, mišicah, reakcijo stranke ob spremembi ritma in globine udarcev. Tako lažje ugotovimo, kje je potrebno še dodati in ustvariti mehansko ter zvočno vibracijo, saj le- te zelo globoko prodirajo v tkivo in ga podobno kot gong ali tibetanske sklede preoblikujejo in sproščajo napetosti. Določena mesta znajo biti precej občutljiva in boleča, še posebej ob sklepih in hrbtenici, zato je pomembna konstantna komunikacija in odziv osebe, ki jo masiramo. Zelo pozorni in nežni moramo biti s pacienti, ki imajo osteoporozo.

tok sen
tok sen
dk

Nekatere izmed prednosti tega starodavnega tajsko - kitajskega zdravljenja so izboljšana cirkulacija krvi, sprostitev togih vezi, kit in napetih mišic, izboljšanje živčnih funkcij, lajšanje bolečin, sproščanje napetosti pri išijasu, negibljivih sklepih (»frozen shoulders«), težavah pri sedečem delu in prisiljeni drži, karpalnem kanalu, pri dolgotrajnih športnih težavah s tetivami (npr. ahilova tetiva), tekaške bolečine v mečih, bolečine v podplatih in otrplost stopal pri starostnikih itd.

Glede na mesto in vrsto težave katero ima pacient, svetujem ob masaži uporabo prehranskih dopolnil kot so L-arginin, magnezij ter tekoči klorofil, ker bistveno potencirajo učinek masaže.


Monika Krt

Monika Krt

Tok Sen terapevt

Že 26 let kot pedikerka in kozmetičarka skrbi, da se v svoji koži počutite lepše, bolje ter mladostnejše. Je specialistka medicinske pedikure in nege diabetičnega stopala, ter Tok Sen in Chi Net Tsang masaže.

Od samega začetka svoje profesionalne poti dela v različnih medicinskih centrih. Praksa z nevrološkimi pacienti ter osebne izkušnje so jo je spodbudile, da se dodatno izobražuje na področju energijskih terapij, podzavesti in meditacij zato terapije Thetahealing in Acess Barsi vključuje v svoje delo.

Zadnja 4 leta jo je popolnoma prevzela skrb za mikrobiom in črevesje. Stari Kitajci za črevesje pravijo, da so naši drugi možgani. S tem namenom se je začela izobraževati v Chi Nei Tsang ter Tok Sen masažah. To prakso prenaša tudi na svoje kliente, katere uči primernejše prehrane, uporabe prehranskih dopolnil in samomasaže. Z ekipo strokovnjakov kot so prehranski svetovalci, maserji, fizioterapevti, trenerji osebne rasti soustvarja programom #Sestavise ki pomaga ohranjati elitno zdravje.

Več o Moniki in njenem delu lahko preberete na www.zavodpodmavrico.com.