Dobra karma
Počutje

Vaš jezik je zgovoren tudi o vašem zdravju

Avtor: lm

Ste vedeli, da stanje vašega jezika razkriva, kaj se dogaja v vašem telesu? Iztegnite jezik in poglejte, kakšne barve je njegova površina.

jezik
Foto: dreamstime

Znak, da je vse v najlepšem redu, je rožnato obarvan jezik brez oblog. Njegova površina je žametna, robovi pa gladki in gibki. Kaj pa, če v ogledalu ne ugledate rožnato obarvanega jezika?

Če gre za rahlo obarvanost po jedi, naj vam to ne povzroča skrbi. Povsem normalno je, da se jezik obarva po zaužitju intenzivnejše hrane in pijače, kot je denimo kava ali rdeče vino. Tudi kajenje pušča na površini jezika sledi, kadilci lahko namreč opazijo blago rumeno obarvanost.

Drugim spremembam na jeziku pa velja nameniti nekoliko več pozornosti, zato le spremljajte stanje vaših brbončic.

Bela obloga na jeziku

Vas pri požiranju spremlja neprijeten občutek? Morda je vzrok vnetje grla ali pa se vas loteva gripa. Bela obloga lahko nakazuje tudi na težave z želodcem ali črevesjem.

Belkasto rumena obloga po sredini jezika

Vas po jedi pogosto boli trebuh? Belkasto rumena obloga, ki nastane po sredini jezika, lahko nakazuje na vnetje želodčne sluznice – gastritis. Posvetujte se z zdravnikom.

Suh jezik

Ali pijete dovolj vode? Suh jezik namreč lahko nakazuje na pomanjkanje tekočine v telesu. Pojavi se tudi, če imate visoko temperaturo, pri večjih telesnih naporih in driski.

Suh jezik, v zadnjem predelu pa rdeča proga

Tak jezik lahko nakazuje na vnetje črevesja. Bodite pozorni na to, ali rdečo progo opazite več dni. Posvetujte se z zdravnikom.

Malinast jezik

Mehurčkast in malinasto obarvan jezik je zlasti pri otrocih znak za škrlatinko.

Sivkasto obarvan jezik, gladka, bleščeča površina

To lahko nakazuje na slabokrvnost ali pomanjkanje železa. Pojavi se lahko tudi ob večji izgubi krvi, denimo med menstruacijo.

Otekel in rjavkasto obarvan jezik

Gre za simptom, ki nakazuje na težave z ledvicami. Rjava barva in oteklost spadata tudi med opozorilne znake za povečan krvni sladkor in visok krvni tlak.

Poraščen jezik

Ste v zadnjem času jemali antibiotike? To bi lahko vodilo v poškodbo črevesne flore, kar se izraža tudi na jeziku. Sicer pa je poraščen jezik izrazit znak ekstremnega pomanjkanja vitaminov.

Namig: Jezik si preglejte zjutraj, na tešče, ko površina ne bo obarvana s hrano in pijačo.

Podobna vsebina:

Tako ura nočnega prebujanja razkriva vaše zdravstvene težave