Dobra karma
Počutje

Duh bi rad, ampak telo ne zmore več

Monika Krt Avtor: Monika Krt, Tok Sen terapevt

Pred kratkim sem na domu obiskala gospo, staro čez 80 let. Že 2 leti redno delava limfno drenažo. Zaradi starosti, obrabe in prevelike teže so njena kolena šibka in otečena.

monika krt
Foto: dk

Tokrat me je že na vratih pričakala s prošnjo, da narediva nekaj za njene roke. Še vedno sama skrbi za gospodinjstvo in dementnega moža , ki ga sama neguje, zato so njene roke začele popuščati. V duhu je zelo mlada, ampak telo ne zmore več.
Take in podobne zgodbe srečujem vsakodnevno, saj veliko delam s starejšimi.
MEHČANJE
Z mojo gospo sva začeli najprej s klasično masažo. Ne glede, za katero masažo se odločim v nadaljevanju , je najprej potrebno narediti diagnostiko trenutnega stanja. Gospa je res imela tako trde roke, da je bilo že na nežni dotik vse razboleno. Vseeno sem se odločila za Tok Sen masažo, saj se ni mogla niti s pomočjo spraviti na masažno mizo. Prednost Tok Sen masaže ki jo izvajam s kladivi in različnimi klini je tudi ta, da jo lahko delamo sede, sploh če gre za predel vratu , ramenskega obroča in rok. Globino udarca ter frekvenco lahko prilagajamo vsakemu posamezniku ter šele čez čas stopnjujemo pritisk, ko bolečina popusti.
Veliko smeha je bilo, ko sem pokazala, da imam nekaj novega in da jo bom malo 'potolkla'. Gospa je v šali dejala: 'To je isto kot takrat, ko jaz malo potolčem goveje zrezke, da so bolj mehki'.
Dobesedno je tako. Njene mišice na rokah so bile tako trde, da se prvih pol ure masaže sploh niso odzivale. Kot da bi tolkla po kamnu. Ampak tudi najbolj trd kamen se po času vda, tako so se tudi njene otrdele mišice. Zaradi napora, starosti, nenehnih ponavljajočih se gibov, kalcinacij, mišice in tetive postajajo trde in toge. S Tok Sen masažo na vse to vplivamo z mehanskimi in zvočnimi vibracijami tako, da čez čas vibracije prodrejo globoko v prizadeto mesto in ga rahljajo. Podobno, kot bi delali z gongom ali tibetanskimi skledami zvočno terapijo.
SAMOPOMOČ
Ob taki terapiji mojim strankam priporočam, da se vsak dan tudi sami malo 'potolčejo' z dlanjo po mišicah. Lahko se vzame tudi bambusova palčka, ki je na enem koncu razcepljena v tanjše trakce kot sirkova metla. Masažo začnite pri nogah in to na notranji strani, tako da dlani položite na gležnje in enakomerno vlečete navzgor do dimelj. Masaža je primerna za tiste, ki veliko sedijo ali stojijo, imajo krče v nogah in razširjene vene. Vajo nato obrnite še v nasprotno smer s tem da sedaj roki položite na zunanjo stran nog ter začnete pri zadnjici in vlečete z rokami navzdol do ahilove tetive in pet. Ta del vaje pomaga odpraviti težave kot so hipertenzija, zadrževanje vode v telesu in debelost, ter artritis (težave ki so povezane z meridiani žolčnika, mehurja in želodca).
Na podobni način stimuliramo meridiane na rokah. Začnemo na desni roki na notranji strani (palec gleda navzven) od rame proti dlani. S tem stimuliramo meridian srca, pljuč in osrčnik. Rotiramo roko (palec gleda navznoter) ter ponovimo vajo s tem da masiramo od dlani proti rami. Na ta način spodbujamo meridian debelega in tenkega črevesja ter trodelni grelec. Isto ponovimo tudi na levi roki. 
Gospa se z eno terapijo ni pomladila, je pa ob mojem slovesu bila zmožna celo pomahati v slovo ….
Vaje zdaj dela vsak dan in pravi, da se počuti veliko bolj vitalno in gibčno.


Monika Krt

Monika Krt

Tok Sen terapevt

Že 26 let kot pedikerka in kozmetičarka skrbi, da se v svoji koži počutite lepše, bolje ter mladostnejše. Je specialistka medicinske pedikure in nege diabetičnega stopala, ter Tok Sen in Chi Net Tsang masaže.

Od samega začetka svoje profesionalne poti dela v različnih medicinskih centrih. Praksa z nevrološkimi pacienti ter osebne izkušnje so jo je spodbudile, da se dodatno izobražuje na področju energijskih terapij, podzavesti in meditacij zato terapije Thetahealing in Acess Barsi vključuje v svoje delo.

Zadnja 4 leta jo je popolnoma prevzela skrb za mikrobiom in črevesje. Stari Kitajci za črevesje pravijo, da so naši drugi možgani. S tem namenom se je začela izobraževati v Chi Nei Tsang ter Tok Sen masažah. To prakso prenaša tudi na svoje kliente, katere uči primernejše prehrane, uporabe prehranskih dopolnil in samomasaže. Z ekipo strokovnjakov kot so prehranski svetovalci, maserji, fizioterapevti, trenerji osebne rasti soustvarja programom #Sestavise ki pomaga ohranjati elitno zdravje.

Več o Moniki in njenem delu lahko preberete na www.zavodpodmavrico.com.