Dobra karma
Počutje

Dovolite mi, da vas z dihom popeljem v 'reset'

Barbara Tavčar Avtor: Barbara Tavčar, Master body inštruktor

Sem pred časom prebrala kratek zapis, da še nikoli poprej nismo bili pod večjim stresom, kot smo sedaj.

Barbara Tavčar
Foto: oa

Zagotovo stvar presoje posameznika, a nekaj drži. Tempo, ki smo ga živeli in hitrost s katero smo včasih nevede, a mnogokrat vede drveli v utrujenost, izgorelost in druga resna stanja in bolezni, sta predstavljala veliko obremenitev za naše telo. To je ena plat medalje.
Druga plat nas je sedaj nenadoma postavila v situacijo, ko imamo časa, priložnosti za druženje in umiritev več. Kljub temu se občasno počutimo jezni, prestrašeni, utesnjeni. Zakaj? Ker v ta “mir”, ko se je praktično vse okoli nas ustavilo, nismo vstopili načrtno in počasi. To ni ravnovesje, po katerem hrepenimo. In zopet smo se znašli v krogu napetosti, prevlade simpatičnega živčnega sistem, stresu, strahu. Kako to deluje na naše telo in misli? Pri vsakem izmed nas se stresna situacija odraža na različne načine - nekateri imate težavo s prebavo, drugi z glavoboli, utrujenostjo, nespečnostjo, celo razdražljivostjo. Simptomi se odražajo tudi kot bolečina v mišicah in sklepih.


Kaj lahko storimo?
Najprej je potrebno umiriti misli in jih načrtno usmeriti v zavedanje tega trenutka. Najlažje to storimo s počasnim, trebušnim dihanjem. Priporočam vam, da vajo izvedete v ležečem položaju z iztegnjenimi nogami in naslonjenimi na steno. S tem boste vzpodbudili cirkulacijo tkiva in limfe, obnovili energijo in omilili ali preprečili otekanje nog. Izvedete jo lahko kadarkoli čez dan, vsakič ko čutite, da ste pod stresom, ali ko imate občutek padca energije. Med vajo sprostite vse mišice, ki so na račun stresa lahko zakrčene, in dihajte trebušno v vse smeri (kot da širite zrak v naprej v trebušno steno, v stran v rebra ter nazaj proti hrbtu). Naj bo vaše dihanje kot izmenjavanje plime in oseke, valno. V tem položaju vztrajajte vsaj nekaj minut.

Barbara Tavčar
Barbara Tavčar
oa

Vaja bo sprostila vaše mišice, vzpodbudila limfo a blagodejni učinek gre še globje. V ospredje postavimo parasimpatični živčni sistem, ki je odgovoren za procese obnove. Konstantna borba in aktivno življenje ga namreč izčrpavata in šibita, telo pregoreva na vseh frontah in kar vpije po neki neželeni diagnozi.
Verjamem, da bi si vsi želeli neko instant rešitev ali pa tabletko, ki bi telo, um in naša čustva resetirala v trenutku. Pa saj veste, kako pravijo - brez muje se še čevelj ne obuje. Če pogledamo svoje telo v celoti, nam je hitro jasno, da imamo tableto za reset ves čas pri sebi, znotraj sebe. Le ozavestiti moramo način in pravo dozo. Dovolite mi, da vas skozi to in naslednje objave popeljem v ta reset. Da skupaj uravnovesimo nevrološki sistem, okrepimo imunskega ter damo organizmu priložnost, da na vseh nivojih deluje povezano in sinhrono - energijskem, hormonskem, organskem in nenazadnje tudi fizičnem. Ko bomo to dosegli, bo oblikovanje našega trebuha in zadnjice le še češnja na torti.


Barbara Tavčar

Barbara Tavčar

Master body inštruktor

Športu in gibanju sem predana že celo življenje. Življenjske situacije me učijo, da je najboljša pot takrat, ko uspem poslušati in slišati svoje srce. Verjamem, da mi to vedno bolje uspeva. Kot bivša tekačica na smučkah sem dobila vpogled v vrhunski šport in odrekanje, ki je njegov del. Kasneje, v času šolanja, sem bila kot vaditelj predana raznim skupinskim vadbam. Ko se oziram na svojo prehojeno pot, mi je jasno, da je bil šport ves čas moj "filter", sito, skozi katerega sem včasih bolj včasih manj uspešno ločevala sebe in svoje bistvo od tistega, kar me omejuje in ne dovoljuje, da bi zaživela svoje poslanstvo.

Leta 2003 sem se preko inovatorke body tehnike Ane – Marije Jagodic Rukavina prvič srečala s to prakso, ki mi je spremenila življenje in leto kasneje sem na tem področju stopila na samostojno pot. To so bili tudi začetki prvega franšiznega studia body tehnike pri nas, ki po 15 letih še vedno ostaja edini, jaz pa sem postala "ambasardoka" body tehnike v Sloveniji. Verjamem, da se predanost in ljubezen do tehnike kaže v neizmerni energiji in želji pomagati vsakemu posamezniku. Body tehnika zame ni le vadba, nikakor ni služba, zagotovo pa je način življenja. Konstantna rast, vlaganje v znanje, strokovnost in ljubezen do gibanja so še danes prisotni in tudi razlog, da že nekaj let nisem le v vlogi body inštruktorja ter lastnice franšiznega centra, temveč tudi v vlogi master body inštruktorice ter predavatelja, ki v okviru Kineziološke šole body tehnike v Zagrebu, skrbim za mlajše generacije body inštruktorjev.

Moje delo lahko spremljate na: PBS center športne odličnosti Kranj in Ljubljana, barbara@bodytehnika.si, www.bodytehnika.si ali na https://www.facebook.com/bodytehnika/