Dobra karma
Počutje

Poženščeni sodobni moški lahko spet postane divji moški - z jogo!

Urša Kodela Lapan Avtor: Urša Kodela Lapan, joga terapevt

Že stari miti pripovedujejo o Zevsovi energiji, tisti pozitivni energiji v moških, o kateri govorimo, da je dandanes skoraj ni več. Da je vse več poženščenih depiliranih moških in zmanipuliranih s strani ženske energije – najprej mame, pozneje žene in hčerke.

joga
Foto: dk

Zdaj, ko ni več niti služenja vojaškega roka, moški preprosto ne postanejo moški, saj ni iniciacije, ki pa je še kako pomembna za moško naravo. Naša kultura nima iniciatorjev in ostali smo brez napotkov.

Med iniciacijo naj bi starejši moški pomagali dečkom, da se iz materinega sveta preselijo v očetov svet. Zgodi se separacija z mamo in povsem normalno je, da se jim očetov svet zdi nevaren in neznan, saj so od rojstva srečno živeli v materinem svetu. Večina kultur opisuje prvo stopnjo iniciacije na razmeroma krut način.

RANE S SMISLOM

Obredi moških iniciacij se razlikujejo med seboj. Eden temelji na tem, da deček sam odide v gozd, divjino ali puščavo, spet drugi obred pa vsebuje neko rano, prasko, rez ali izbit zob. Iniciatorji znotraj večine kultur skrbijo, da rane ne zadenejo neke brezsmiselne bolečine, temveč se v njih skriva neki globlji pomen. Ta nova rana, premišljena, a tudi dovolj ostra, je namenjena temu, da se mladenič zave svojih notranjih ran, iniciacija pa mu pomaga pri osvobajanju te bolečine in premetavanju vseh novonastalih ran. Torej dandanes je vse več dečkov, ki niso naredili separacije z mamo, da o neki omenjeni iniciaciji raje sploh ne govorimo, ker bi nas verjetno lovil center za socialno delo. Posledično pa ravno ti dečki danes kreirajo moško družbo, ki jo vse bolj kritiziramo ravno zaradi premalo moškosti.

joga
joga
dk

KDO JE DIVJI MOŠKI

Divji moški ni divjak in ga ne enačimo z mačistično energijo, kot je videti na prvi pogled. Energija divjega moškega vodi k učinkovitim dejanjem, absolutno pa ne s krutostjo, podivjanim egom ali agresijo. Ko pride moški v stik z divjim moškim, dobi pravzaprav svojo moč. Dobi moč, da zavpije, deluje silovito, se postavi zase, a njegove silo niso usmerjene v prevlado ali vojno.

Ko mladi moški začuti divjega moškega v sebi, to pomeni, da začuti svojo notranjo instinktivno moč. Takrat lahko postane divji moški. Ne bodo pomagale vikend delavnice osebnostne rasti, substance opojnosti ali par dimčkov travce. Je pa tudi res, da v naši kulturi živijo fantje z nenehno potrebo po iniciaciji v moškega duha, po srečanju svojega divjega moškega, vendar jim starci tega ne dajo, ker ne znajo. Vse bolj je jasno, da se moškost ne pojavi, ko jemo kosmiče in hodimo v fitnes. Stari moški iniciatorji so dečkom predali samozavest, ki je ne moremo videti in opisati. Gre za vpogled vase, v svojo občutenje prvinske moške prirojene energije.

img_1591.JPG
joga
dk

SKLEPANJE KOMPROMISOV

Tradicionalna vzgoja sinov, ki je bila v veljavi tisoče let, je pomenila, da očetje in sinovi živijo v tesni bližini, medtem ko oče uči sina lova, kmetovanja, tesarstva, kovaštva ali krojaštva. Industrijska revolucija je odtegnila očete sinovom in jih usmerila v obvezne šole, kjer so jih učile ženske. Jung pravi, da sin prevzame ženski odnos do moškosti in ženski pogled na očeta ter na lastno moškost, če ga v čutenje uvaja predvsem ženska. Če se sin nauči čutiti od matere, je zelo verjetno, da bo tudi svojo lastno moškost ocenjeval po žensko. Prvi korak je poiskati svojega divjega moškega, ki je zakopan globoko in se ne pojavi kar tako sam od sebe. Za to pa je potrebno trdo delo.

Že Carl Gustav Jung je dejal, da psiha (duša) zelo rada sklepa kupčije. Torej neka novoletna odločitev ne bo prav nič koristila, če je en del vas izjemno lene narave in noče v globine duše ali biti. Potreben bo kompromis, ena ura dela in ena ura lenarjenja. V tem primeru sem našla povezavo med divjim moškim in jogo, in sicer z jogo lahko moški najde pot do samega sebe. Pot do divjega moškega.

ML5_5433.JPG
joga
dk

POT DO SAMOURESNIČITVE

Ko sem prebrala knjigo Divji moški, sem se začela zavedati, da ima Robert Bly prav. »Sodobni moški trpijo, zlasti mladi, marsikdo med njimi je že prepoznal hrepenenje po očetu, mentorju, starcu. Pa smo spet pri iniciaciji, in če stvar razumemo, smo bližje spoznanju. Nad omejitve se lahko dvignemo šele takrat, ko jih prepoznamo. Pot do divjega moškega je lahko tudi joga. Jogijski položaj ali asana pa ni drža, ki jo zavzamemo mehanično, saj vključuje misel, na koncu katere je ravnovesje med gibanjem in upiranjem. Iskanje svoje biti – divjega moškega – pa je lahko povezano z vztrajno in dosledno vadbo, pri kateri je treba premagati šest glavnih ovir do samouresničitve. Želja, jeza, pohlep, zagledanost, ponos in zavist so mejniki do sreče. Verjetno najpomembnejša – temenska čakra (sahasrara) – združuje energijo z dušo, torej z divjim moškim, ki ga lahko moški spoznajo v savasani ali globoki meditaciji. Takrat odpustijo vse zamere in sprostijo nezavedna negativna čustva ter se podajo na pot nove iniciacije duhovnega moškega.


Urša Kodela Lapan

Urša Kodela Lapan

joga terapevt

Urška Kodela Lapan se jogi predaja s strastjo. Takšen je tudi njen življenjski stil. Jogijski način življenja jo vodi, ne samo po poti njene duhovne rasti, ampak skuša na enako potovanje usmeriti vse, ki so ji blizu.

Mnogoletne izkušnje vodenja joge v ljubljanskem studiu Shakti yogahouse in na oddihih, ki jih od leta 2010 organizira po energetsko močnih lokacijah po svetu, so zagotovilo, da vsak kdor spozna njeno jogo, začuti njeno energijo. Hvaležna je za znanja, ki so od mojstrov prišla do nje in se zaveda, da je samo medij, ki jih prenaša do tistih, ki to potrebujejo.

Vadba z njo ni nikoli dolgočasna, nikoli enaka. Z uporabo joga pripomočkov vas bo postavila pravilno v položaj. Ni pomembno namreč, kako daleč greste v položaju, pomembno je, kako greste. Telo vam bo hvaležno za vsako aktivnost, ampak samo z dolgotrajnim, sistematičnim in trdim delom, pridejo rezultati. Delo s telesom je zato dober začetek za posameznikovo duhovno preobrazbo.

»Telo nikoli ne laže« je njen priljubljen rek, s katerim usmerja vadeče. Vsakdo lahko začuti svoje telo, in spozna njegova sporočila. S tem začnejo odpravljati napake in s trdim delom na sebi, skozi fizični nivo, nadgradijo svoje življenje tudi z večjim zavedanjem v vsakodnevnih situacijah. Z zadovoljstvom opaža, kako udeleženci in vadeči postajajo del »jogijske družine« in prijatelji.

Jogijski način življenja pa ni samo čutenje in delo s svojim fizičnim telesom. Je tudi način, kako se spoprijemaš z življenjem, ki ti prihaja nasproti. Da znaš uporabiti znanje, ki ga pridobiš na jogi v vsakodnevni rutini, ki velikokrat ni enostavna. Urša izkorišča svojo ženstvenost in uživa življenje. Je prava mojstrica razvajanja, odkriva svet in sprejema sporočila duhovnosti, pozna dobre in težke plati življenja, pozna radost in žalost, temo in svetlobo,…

Globoko v sebi verjame, da smo vsi in vse povezani, vse to - je del jogijskega načina življenja.

Pišete ji lahko na: ursa@yogahouse.si Več o njenem delu pa s lahko preberete na www.yogahouse.si in www.yogaonholidays.com