Dobra karma
Magija

Veda Vastu o spanju in nočni regeneraciji

Tina Pipan Avtor: Tina Pipan, djotiš in vastu svetovalka

Spanje je ključnega pomena za zdravje ter notranje in zunanje ravnovesje. Tako kot narava jeseni in pozimi počiva, ima tudi naše telo noč za svoj počitek in regeneracijo.

spanje
Foto: dreamstime

Če želimo biti zdravi in v ravnovesju, je zelo pomembno, da naravnim ritmom dneva in noči, letnih časov in naravnih elementov sledimo in jih slišimo.
Bližajoča se jesen in zima sta čas, namenjen počitku in regeneraciji. Čas, da se umirimo in pogledamo vase. Vedno je zelo pomembno, v temnejšem delu leta pa še bolj, da je naš odhod v posteljo zgodnejši in bolj umirjen. In vstajanje v skladu s prebujanjem narave.

Zdaj je čas, da jih spoznate: vastu, jesen in naravne ritme

Isti naravni ritmi, ki jih vidimo v naravi, pa obstajajo tudi v prostoru in naši spalnici. Pet elementov, iz katerih je sestavljeno vse, kar obstaja, vsa živa in neživa narava, se v vsakem prostoru vedno razporedi na enak način. 

Ti naravni elementi so: eter, zrak, voda, ogenj in zemlja.
Za globok, miren in zdrav nočni počitek potrebujemo predvsem podporo elementa zemlje. Ker se element zemlje v vsakem prostoru zadržuje na jugozahodu ter delno na jugu in zahodu, je zelo pomembno, da imamo glavo pri spanju obrnjeno v smer juga, jugozahoda ali zahoda. Poleg tega pri nas, na severni polobli, s severa priteka magnetna sila in tudi ljudje smo magnetna telesa ter imamo severni magnetni pol pri glavi. Spanje z glavo proti severu je tako, kot bi poskusili združiti dva enaka magneta med seboj– ustvarja se trenje, odboj, razburkanost v ritmih, tekočinah, hormonih v telesu in potihoma to ustvarja neravnovesje v njem. Če se le da, zato odsvetujem spanje z glavo proti severu, severovzhodu ali severozahodu, saj to moti naravni ritem počitka in regeneracije med spanjem, ki je tako pomembno za ohranjanje zdravja in ravnovesja.
Če se le da, odhajajte v posteljo dovolj zgodaj, idealno je okoli desete ure zvečer, saj se v prvih urah noči telo med spanjem najbolj regenerira in spočije. Vem, da je ritem življenja hiter, prehiter in da imamo občutek, da lahko šele zvečer v miru kaj naredimo, a na dolgi rok in velikokrat popolnoma nevidno, to telesu škoduje.
Poleg sledenja ritmom v naravi in zgodnejšemu odhodu v posteljo in sledenju naravnim elementom, ki so v naših prostorih (predvsem potrebujemo element zemlje za regeneracijo), pa seveda bodimo pozorni tudi na to, da je v času počitka v naši bližini čim manj elektro smoga. Pustite telefone v drugem prostoru, izključite ponoči Wifi in se zbujajte s čimbolj staro, klasično budilko. Seveda tudi televizija ali računalnik ne sodita v spalni prostor.
To je nekaj glavnih dejavnikov in pogojev za kvaliteten spanec in nočno regeneracijo.
Če se le da, poskusimo to prilagoditi, da bo naše telo dobilo svoj zasluženi počitek, tako kot si ga narava privošči v temnejšem delu leta.


Tina Pipan

Tina Pipan

djotiš in vastu svetovalka

Tina Pipan je djotiš in vastu svetovalka, učiteljica, predavateljica in mentorica, ki že več kot 13 let opravlja različna djotiš in vastu svetovanja, projektiranja, predavanja in zadnjih nekaj let tudi izobraževanja ter mentoriranja na področju starih vedskih znanj. Že 5 let vodi 3 letno šolo djotiša in vastuja v Ljubljani ter na praktičen in prizemljen način pomaga ljudem k ponovni vzpostavitvi ravnovesja v življenju in s tem povečanja kvalitete le tega. Znanja o djotišu in vastuju povezuje z znanji ajurvede in joge, saj so neločljivo povezana.

Ker je zaljubljena v naravo in naravne rešitve problemov, se je izobrazila tudi za bachovega cvetnega terapevta, nenehno pa poglablja svoje znanje o tem, kako nam lahko narava in naravne rešitve pomagajo pri premagovanju težav in vzpostavljanju harmonije.

Že več kot 15 let raziskuje različna znanja o prehrani in jogo, ter njuno vrednost pri vzpostavljanju ravnovesja na telesni, čustveni ter energijski ravni.

V prostem času preživlja čas z družino in prijatelji, uživa v naravi in jogi, fotografira, piše in potuje, ter predvsem poizkuša živeti tukaj in sedaj.

Več o njej in njenem delu si lahko preberete na spletnih straneh www.eroja.si in www.isa-institut.org