Dobra karma
Magija

Tudi vi zjutraj pozabite, kaj ste ponoči sanjali? To so napotki, da temu ne bo tako ...

Avtor: sn

Še tako dobre razlage sanj vam prav nič ne pomagajo, če si ne zapomnite, kaj ste sanjali. A četudi si sanje težko zapomnite, se v tem lahko izurite.

sanjanje
Foto: dreamstime

Bolj ko se boste poglabljali v proces pomnjenja sanj, bolj boste ugotavljali, kako je to naravno in preprosto. Morda tudi zabavno …
Strnili smo nekaj preprostih navodil, da se lahko »dela« kar lotite.
PREPROSTI NAPOTKI
Pomembno je, da se tistega dne, ko si sanje želite zapomniti, psihično dobro počutite: pred spanjem se zato izogibajte zdravilom in alkoholu, in če je mogoče, se zbudite brez budilke, naraven način bujenja pomnjenje olajša.

Ko se odpravljuate spat, ne usmerjajte trdovratno pozornosti na cilj, da se sanj zjutraj spomnite, temveč pustite duhu, da se na nočno »snemanje« mirno pripravi. Verjemite, da se bodo sanje same zapisale, popolnoma naravno. Prvi korak pri zapomnjenju sanj je motivacija.

Vedno imejte ob vzglavju postelje mali blok in pisalo.
Preden zaspite, zapišite datum in na kratko opišite najpomembnejše dogodke tistega dneva – kaj ste počeli, kako ste bili razpoloženi, katera čustva so bila najmočnejša in podobno. Pišite na kratko, v telegrafskem slogu. Dovolj je, da za vsak dan zapišete tri ali štiri vrstice.
Preden zaspite, si mirno nekajkrat ponovite sporočilo »sanje si bom zapomnil/-a«.
Takoj ko se zbudite, si še v postelji zabeležite vse, kar vam pade na um kot nadaljevanje tistega, kar je nejasno preplavljalo vašo dušo v zadnjih minutah. Naučite si odpirati svojo dušo na tak način, s pogledom nazaj, v preteklost.
Zapišite si prav vse, česar se spomnite: delček sanj, bežen občutek ali preprosto le to, da se ničesar ne spomnite in ste razočarani.
Če boste vsako jutro zabeležili vse, česar se spomnite iz svoje »tančice sanj«, se bodo možgani navadili beleženja oziroma pomnjenja tistih elementov, ki običajno izpuhtijo iz spomina kot jutranja megla.
Ker se praviloma zbujamo tik za tem, ko smo sanjali, boste prav kmalu presenečeno spoznali, koliko elementov si lahko zapomnite.
Naj vas ne vznemiri, če si sanj ne morete zapomniti vsak dan. Če si zapomnite ene ali dvoje sanje na teden, imate na voljo dovolj materiala za ugotavljanje njihovega pomena.
PRIMER SANJSKEGA LISTA
Vsebino smo povzeli po francoskem strokovnjaku za sanje, raziskovalcu Rogerju Rouxu, ki je svoj sanjski list obarval tudi malce humorno … a zato seveda njegova veljava ni nič manjša.
Na primer:
– Intenzivnost spomina na jutranje sanje: zelo medlo, medlo, natančno, zelo natančno.
– Osnovna tema sanj: moj avtomobil pri vožnji v ovinek ne uboga ukaza.
– Splošni občutek, oziroma kakšne občutke so sanje pustile: žalost, strah, slabo počutje, nemir (lahko pa so prisotni tudi dobro počutje, sreča in tako naprej).
– Podobe iz sanj (tiste, ki ste se jih spomnili ob prebujanju): avtomobil, volan, siva cesta, cvetoča drevesa, most ...
– Potek sanj (opis scenarija ali razvoja sanj): pripeljem se v ovinek, vendar avtomobil ne uboga več mojih ukazov … pelje naravnost proti drevesom …
– Primerjanje sanj s preteklim dnem (kateri dogodki ali čustva bi lahko povzročili take sanje): neka zadeva, s katero se ubadam v službi in čutim, da mi uhaja iz rok, da je ne obvladujem več.
– Primerjanje sanj s sedanjim življenjem (kateri dogodki, spremembe ali čustva bi lahko sprožili te sanje): izguba nadzora nad situacijo na trgu v Parizu pri prodaji piščancev. Kaže, da nam zadeva uhaja iz rok … Prekleti piščanci! Zdaj se spomnim! Ogromno jih je bilo v sanjah na drugi strani ceste, vsi so bežali …
– Kaj lahko storim, da popravim situacijo (da odgovorim na znamenje, ki mi je bilo dano v sanjah): Začni znova, na začetku! Stopi v stik s tem in onim, telefoniraj, dogovori se za sestanke. Skratka: ponovno moram dobiti te presnete piščance.

In ne pozabite: Sanje so višja resnica in duša stvari, zato imajo lahko večji pomen kot resničnost. Ali kot je dejal že slavni William Shakespear: 'Smo iz snovi, iz katere se tkejo sanje.'