Dobra karma
Magija

Nesporna kraljica močnih diagramov – šri jantra

Tina Pipan Avtor: Tina Pipan, djotiš in vastu svetovalka

Že od nekdaj so stara razvita ljudstva poznala moč geometrije, oblik, simbolov in barv. Sveta geometrija – kot jo nekateri imenujejo – se močno povezuje tudi z dognanji sodobne fizike.

jantra
Foto: dk

Celotno vesolje je možno ponazoriti z zapleteno večrazsežnostno sestavo geometrijskih elementov. Bistvo svete geometrije je v povezovanju s tistimi zakoni narave, ki morda na prvi pogled očem niso v vidni, a so v nas in okrog nas in seveda – vzpostavljanje ravnovesja na vseh ravneh. Tako v naravi, prostoru, kot tudi v nas samih. Saj je vedno vse neločljivo povezano.

Pet elementov
Prostor, zrak, voda, ogenj in zemlja so sodelovala pri nastajanju celotnega vesolja in življenja. So v nas in v vsem okrog nas. V naravi in prostoru. V vsakem prostoru se teh pet naravnih elementov vedno razporedi na enak način. O tem govori Vastu – staro znanje o ureditvi prostora v skladu z naravnimi zakoni in nami, takšnimi kot smo – posebnimi in edinstvenimi. Hkrati pa se vsakega od teh petih naravnih elementov lahko ponazori tudi z geometrijsko obliko. On ta oblika je. Jantre so sveta geometrija in simbol naravnih zakonov ter petih elementov prenesenih v vidno geometrijsko obliko. Kompleksna geometrija, ki so jo uporabljale že stare civilizacije je ključ njihove učinkovitosti. Simboli v njej (kot na primer lotosov cvet) pa so prav tako že tisočletja po celem svetu upodobljeni kot simbol sklada, lepote, harmonije, obilja in zdravja.
Jantre so sestavljene in izrisane iz geometrijskih elementov in simbolov. Njihova izredna moč je odvisna od natančne geometrije ter pravilno izbranih oblik, simbolov ter barv. Pomembno pa je, da so v njih zastopani vsi naravni elementi – od etra do zemlje – saj le prisotnost in ravnovesje vseh njih v naravi, naših telesih in prostoru vzpostavlja in zagotavlja zdravje, sklad, harmonijo, obilje in mir.

Izjemna moč
Šri jantra je kraljica močnih diagramov in osnovna jantra, iz katere vse izhaja.
Je eden najstarejših poznanih simbolov v kateri najdemo - s pomočjo svete geometrije izrisano - popolno ravnovesje vseh naravnih elementov. Po svetu je znana kot simbol sreče, bogastva in zdravja. Vse to so naravna stanja v trenutku, ko so stvari in naravni elementi v nas, naravi in okolju v ravnovesju. Šri jantra to odseva navzven in hkrati pomaga vzpostavljati ravnovesje tako v prostoru, kot tudi v nas samih. Tudi znanstveni iz različnih raziskovalnih področjih – predvsem fizike – so zadnje čase pokazali veliko zanimanje za njo. Energijski učinek Šri jantre je kar 70 krat močnejši od učinka piramidne konstrukcije. To pomeni, da ima 3 centimetrska Šri jantra večji uravnotežujoč učinek kot dvometrska piramida. Kompleksna geometrija, v kateri je zastopanih vseh pet naravnih elementov, pa ima tudi zanimiv matematični pomen. V jantri ne najdemo samo zlatega reza, temveč tudi vzporednice z geometrijsko strukturo vodikovega atoma in razmerja njegovih črt žarčenja ... in še in še.
Najbolje jo je namestiti na sever, severovzhod ali vzhod prostora, lahko tudi v njegov center, sploh takrat, kadar so na teh smereh neba neravnovesja (prevelika obtežitev centra ali področja S, SV, V; zaprtost teh področjih, primanjkljaj dela bivalnega prostora na teh področjih ali stranišče na teh področjih).


Tina Pipan

Tina Pipan

djotiš in vastu svetovalka

Tina Pipan je djotiš in vastu svetovalka, učiteljica, predavateljica in mentorica, ki že več kot 13 let opravlja različna djotiš in vastu svetovanja, projektiranja, predavanja in zadnjih nekaj let tudi izobraževanja ter mentoriranja na področju starih vedskih znanj. Že 5 let vodi 3 letno šolo djotiša in vastuja v Ljubljani ter na praktičen in prizemljen način pomaga ljudem k ponovni vzpostavitvi ravnovesja v življenju in s tem povečanja kvalitete le tega. Znanja o djotišu in vastuju povezuje z znanji ajurvede in joge, saj so neločljivo povezana.

Ker je zaljubljena v naravo in naravne rešitve problemov, se je izobrazila tudi za bachovega cvetnega terapevta, nenehno pa poglablja svoje znanje o tem, kako nam lahko narava in naravne rešitve pomagajo pri premagovanju težav in vzpostavljanju harmonije.

Že več kot 15 let raziskuje različna znanja o prehrani in jogo, ter njuno vrednost pri vzpostavljanju ravnovesja na telesni, čustveni ter energijski ravni.

V prostem času preživlja čas z družino in prijatelji, uživa v naravi in jogi, fotografira, piše in potuje, ter predvsem poizkuša živeti tukaj in sedaj.

Več o njej in njenem delu si lahko preberete na spletnih straneh www.eroja.si in www.isa-institut.org