Magija

Črna mačka, kukavičje petje ... v katero vražo pa vi verjamete?

Avtor: sn

Te dni so se po vsej Sloveniji oglasile prve kukavice in nas opomnile na staro vražo, ki je pri nas med najbolj razširjenimi.

mački
Foto: Dreamstime

Pa smo poleg vraže o znameniti ptici, ki nam prinaša ali odnaša denar, izbrskali še nekaj najpogostejših narodnih verovanj, ki niso zasidrana le v našem prostoru, ampak tudi v sosednjih deželah, nekatera pa malodane kar po vsem svetu.
Ljudske vraže sicer lahko izhajajo iz religije, zgodovinskih mitov, pa tudi iz povsem banalnih stvari, a med ljudmi, tudi med mlajšimi generacijami, so zelo razširjene. Jim verjamete?
Zanimive so prav vse, pa se sprehodimo med njimi.

kukavica.jpg
Kukavica s svojim oglašanjem opominja na vražo o njej in spomni še na druga verovanja.
dreamstime

KUKAVIČJE PETJE
Ko spomladi prvič slišimo oglašanje kukavice, moramo pogledati, koliko denarja imamo pri sebi, saj naj bi bilo od tega odvisno naše prihodnje finančno stanje. Če ga imamo veliko, bo to za nas bogato leto, če ga nimamo nič, bo tako vse leto. Vraža izhaja iz dejstva, da so ptice s svojim oglašanjem znanilke pomladi.
TRKANJE NA LES
Če nam gre dobro ali smo na kaj ponosni, potrkamo na les; s tem želimo preprečiti, da bi se naša dobra sreča obrnila v drugo smer. V predkrščanskih časih so verjeli v duhove dreves in s trkanjem na les so se zahvalili dobrim škratom v drevesu.
SRBEČ NOS
Če vas srbi nos, to pomeni, da se boste kmalu z nekom sprli ali se zelo razjezili. Včasih pa gre preprosto za alergijo. Izvor te vraže je neznan.

deteljica
Štiriperesna deteljica je simbol sreče po vsem svetu.
dreamstime

ŠTIRIPERESNA DETELJICA
Štiriperesne deteljice so zelo redke, zato naj bi najditeljem prinašale veliko sreče. Deteljico moramo posušiti in jo imeti na varnem mestu za stalen dotok sreče. Štiriperesna deteljica je simbol sreče po vsem svetu. Vsak listek ima svoj pomen: prvi je upanje, drugi vera, tretji ljubezen in četrti sreča.

RAZBITO OGLEDALO

Če vam ogledalo pade na tla, naj bi vam to prineslo sedem let nesreče, saj naj bi se v ogledalu videla človeška duša, z njegovim razbitjem pa naj bi jo poškodovali. Nesrečo naj bi zmanjšali tako, da bi ogledalo nesli ven in ga zakopali na dvorišču ali ga vrgli v reko, ki teče proti jugu. Tako naj bi pregnali zle sile. Že Rimljani so razbitim ogledalom pripisovali slabo energijo, sedem pa je tako ali tako usodno in pravljično število.
ČRNA MAČKA NA POTI
Črna mačka, ki nam prekriža pot, naj bi prinesla nesrečo. Starejši ljudje proti temu uroku priporočajo pljuvanje čez ramo. V egipčanskih časih je bila mačka sveta žival, v srednjem veku pa so jih povezovali s čarovnicami in od takrat je še vedno ukoreninjeno v nas, da črna mačka prinaša nesrečo. Mačke pa seveda niso nič krive.
SOL ČEZ RAMO
Biblijska zgodba o poslednji večerji prinaša vražo, da raztresena sol pomeni nesrečo. Juda je prevrnil solnico in zato je raztresena sol povezana z izdajo in lažmi. Če pa vzamemo nekaj soli in jo vržemo čez ramo, jo bomo vrgli hudiču, ki stoji za nami, v oči, ga oslepili in s tem odgnali nesrečo. Druga razlaga izhaja iz časov, ko je bila sol še zelo draga in cenjena začimba, zato je bilo razsipavanje z njo nekaj slabega.

razbit kozarec.jpg
Kot se ne da spet sestaviti razbitega kozarca, tako se ne da več popraviti slabega zakona.
dreamstime

KOZAREC

Razbiti kozarec s svojim žvenketanjem odganja demone. Ob koncu judovske poroke ženin stopi na kozarec in množica zavpije Mazal tov! (Srečno!). Črepinje na tleh pa tudi opomnijo ženina in nevesto, da morata paziti na svoj zakon, saj se ga ne bo dalo zakrpati.

DEŽNIK
Praktični pripomoček ob slabem vremenu bo imel slab vpliv, če ga odpremo v prostoru. Lahko prinese celo smrt, s tem naj bi nase priklicali jezo samega sonca. Dežnike so na Vzhodu uporabljali že v 11. stoletju, pa ne le zunaj, ampak tudi v notranjih prostorih. Verjeli so, da jih dežniki varujejo pred slabimi duhovi. Ker so dežnik vedno povezovali s soncem, se je ustalilo prepričanje, da ga je škodljivo odpirati tudi v senci.

SRBENJE LEVE DLANI

Verovanje, da bomo, če nas srbi leva dlan, v kratkem času dobili večjo količino denarja, je vsem poznano, a od kod izhaja, ne vemo.