Dobra karma
Magija

Obstajata dva zodiaka – dejanski in navidezni

Tina Pipan Avtor: Tina Pipan, djotiš in vastu svetovalka

Osnova izrisa natalne karte v djotišu je ascendent. A kaj sploh je ascendent?

djotiš
Foto: dk

Ascendent je vzhajajoče znamenje. To je točka na skrajnem vzhodu v trenutku našega rojstva, tisto kar vzhaja. Zaradi vrtenja zemlje se ascendent precej hitro spreminja in kot takšen zagotavlja veliko stopnjo individualizacije, ki je v djotišu tako zelo pomembna.
Osebi, rojeni v istem dnevu, tudi znotraj iste ure, imata vedno popolnoma individualizirano natalno karmo in s tem preneseno karmično popotnico, o kateri sem pisala že v prejšnjem članku 'Preplet karmične popotnice in svobodne volje: to je življenje'.

Razumevanje izračunov
Želela pa bi, da razumete, da izračuni v djotišu niso enaki izračunom v bolj poznani zahodni astrologiji.
Tu nisem zato, da bi ocenjevala katera astrologija je boljša ali slabša, to ni moj namen. Vseeno pa želim, da razliko v izračunih razumete, saj redno opažam, da so ljudje presenečeni in zmedeni, ker ne poznajo dejanske situacije.
Obstajata dva zodiaka, dva načina izračunov: sideralni zodiak, ki upošteva dejansko stanje na nebu in tropski zodiak, ki je navidezni zodiak, kjer so izračuni in izrisi v natalnih kartah od dejanskega stanja na nebu zamaknjeni za približno 23 stopinj.
Djotiš in vse zelo stare astrologije upoštevajo sideralni zodiak, torej dejansko stanje na nebu. Dejansko stanje na nebu upoštevajo tudi astronomi, pri svojem preučevanju vesolja. Kot vidimo na nebu, tako prerišemo v natalno karto oziroma nam to sedaj omogočajo astrološki programi.
Zahodna astrologija pa upošteva tropski zodiak, ki je od dejanskega stanja na nebu zamaknjen za cca 23 stopinj. Zato prihaja do razlik v izračunu med djotišem in zahodno astrologijo.
Zakaj prihaja do te razlike?
Od nekdaj astrologija pozna 12 astroloških znamenj – od ovna do rib. To so znamenja, ki so svoja imena dobila po ozvezdjih, skozi katere se gibljejo planeti na svoji navidezni poti okoli Zemlje.
Vendar, kje je začetek zodiaka?
Za djotiš je začetek zodiaka nahaja v dejanskem ozvezdju ovna. To imenujemo sideralni – dejanski zodiak.
Zahodna astrologija pa se zelo posveča Soncu in zato se za njo zodiak pričenja tam, kjer se Sonce nahaja v trenutku pomladnega enakonočja, oziroma v trenutku, ko se prične pomlad. Natančneje: zodiak se pri zahodni astrologiji začenja na prvi pomladni dan na 0 stopinjah ovna.
Toda v odnosu na zvezdno ozadje (gledano seveda iz Zemlje) se Sonce ne nahaja vsako pomlad na istem mestu, oziroma se zaradi precesije zelo, zelo počasi pomika nazaj. Precesija je resnično zelo počasno gibanje zemljine navidezne osi, ki ga v svojih izračunih vedno upoštevajo tudi astronomi.
Ko je zahodna astrologija nastala, pred približno 2000 leti, sta se oba zodiaka prekrivala, oziroma se je Sonce na začetek pomladi resnično nahajalo na 0 stopinjah ozvezdja ovna. Iz vidika nekaj življenj, se seveda razlike ni opazilo, v 2000 letih pa je ta razlika kar 23 stopinj.
Zaradi precesije se Sonce sedaj v začetku pomladi dejansko nahaja na 6 (in še malo) stopinj rib in ne v ovnu. Torej če bi dejansko pogledali v vesolje, na prvi pomladni dan v smeri Sonca, bi bil ta še precej daleč od ozvezdja ovna. Enako velja za vse ostale planete, kot tudi za ascendent.
In kadarkoli berete o naravnih ritmih skozi oči djotiša, imejte v mislih, da le ta upošteva sideralni zodiak, torej dejansko stanje na nebu in da izračuni v zahodni astrologiji niso enaki dejanskemu stanju na nebu.


Tina Pipan

Tina Pipan

djotiš in vastu svetovalka

Tina Pipan je djotiš in vastu svetovalka, učiteljica, predavateljica in mentorica, ki že več kot 13 let opravlja različna djotiš in vastu svetovanja, projektiranja, predavanja in zadnjih nekaj let tudi izobraževanja ter mentoriranja na področju starih vedskih znanj. Že 5 let vodi 3 letno šolo djotiša in vastuja v Ljubljani ter na praktičen in prizemljen način pomaga ljudem k ponovni vzpostavitvi ravnovesja v življenju in s tem povečanja kvalitete le tega. Znanja o djotišu in vastuju povezuje z znanji ajurvede in joge, saj so neločljivo povezana.

Ker je zaljubljena v naravo in naravne rešitve problemov, se je izobrazila tudi za bachovega cvetnega terapevta, nenehno pa poglablja svoje znanje o tem, kako nam lahko narava in naravne rešitve pomagajo pri premagovanju težav in vzpostavljanju harmonije.

Že več kot 15 let raziskuje različna znanja o prehrani in jogo, ter njuno vrednost pri vzpostavljanju ravnovesja na telesni, čustveni ter energijski ravni.

V prostem času preživlja čas z družino in prijatelji, uživa v naravi in jogi, fotografira, piše in potuje, ter predvsem poizkuša živeti tukaj in sedaj.

Več o njej in njenem delu si lahko preberete na spletnih straneh www.eroja.si in www.isa-institut.org