Dobra karma
Čustva

"Klic mojega telesa mi je pripeljal najboljšo prijateljico"

Urša Kodela Lapan Avtor: Urša Kodela Lapan, joga terapevt

Joga je popolnoma spremenila moj način življenja, z njo sem dobila svojo najboljšo prijateljico, ki je vedno tam, ko jo potrebujem.

urša kodela lapan
Foto: dk

Spoznala sem jo takrat, ko sem jo najbolj potrebovala, bila je klic telesa. Prve izkušnje so bile tako pozitivne, da sem hotela o tem vedeti vse. Čutila sem, da je moje telo to že delalo, dihalo, čutilo. Tako poznano mi je bilo.

Ko spoznavaš telo navznoter, dejansko lahko čutiš vse notranje organe, če si to dovoliš.

Mnogi učinki

Najprej se pokažejo fizični učinki, telo postane bolj čvrsto in gibčno. Kasneje pa se pojavijo tudi psihični učinki: začneš poglabljat občutke in greš sam vase, začneš spoznavat samega sebe, začneš se zavedati svojega telesa. Temu sledi spopad s telesom in spopad z našim največjim sovražnikom in hkrati včasih zaveznikom - egom .

Počasi začneš ugotavljati, da v svoje življenje vnašaš veliko preveč balasta, s katerim popackaš karmo, svoj vsakdan, svoje misli in posledično tudi čustva. Več časa, ko preživiš s sabo, sam s sabo, v sebi, znotraj sebe v telesu, več časa počiva tvoj um, ki non stop skače naokoli. Že samo spoznanje, da um uhaja je prava pot. Vsak zakaj ima svoj zato in ko za trenutek ujameš svoj um, ga umiriš, se zaveš svoje majhnosti in veličine malenkosti.

Ego-del njega, seveda postane kar naenkrat ukrotljiv, postane prijatelj, ki ti v življenju pomaga prebroditi marsikatero prepreko ... Ni enostavno, ampak življenje je na tak način veliko lažje. Ko začneš sprejemati stvari, take kot so.

urša kodela lapan.jpg
Urtša Kodela Lapan
dk

Čudovito orodje

'Telo nikoli ne laže' je stavek, ki ga velikokrat izrečem, ker je moja največja resnica. In joga, moja najboljša prijateljica, me rešuje vsak dan znova in znova že 15 let. Velika večina let je v vlogi učitelja tistih, ki sem jim prišla na pot. Joga ni telovadba, joga ni šport, joga ni trening in joga ni »workout«. Joga je vse nasprotno in še več. Joga je »work in«, ki se lahko začne s telesom ampak brez meditacije, ki nam pomaga sprejeti stvari take kot so tudi ni joge. Kot je ni brez pravilnega dihanja, relaksacijein pravilne prehrane. Joga je resnično način življenja, ki nam pomaga dvigati zavest in čudovito orodje za čutenje.

Savasana je položaj za sproščanje, kjer ležimo na tleh, kot da bi plavali mrtvaka. To je najtežja asana vseh asan, ker nam naš um ne pusti sprejeti stvari take kot so, brez preteklosti in prihodnosti, brez sodb, brez krivd in brez, da bi um skakal naokoli od enih mislih k drugim. Kjer samo si in nič drugega. To je težje kot katerakoli druga asana, ki vključuje nogo za vrat z nasmeškom na obrazu.

En nasmeh nariše drugega

Nasmeh je pa med drugim tudi eden pomembnih delov joge, ki nas med drugim uči pozitivnega razmišljanja. Nasmeh vedno nariše nasmeh, če je iskren in dovolj svetel, da prodre še v tako globoko temo.

Vesela sem, da lahko v jogi in v sami sebi najdem dovolj energije za vsakodnevni nasmeh, saj en nasmeh nariše drugega in v današnjem svetu je to zelo pomembno, da skrbimo za svoj nasmeh.


Urša Kodela Lapan

Urša Kodela Lapan

joga terapevt

Urška Kodela Lapan se jogi predaja s strastjo. Takšen je tudi njen življenjski stil. Jogijski način življenja jo vodi, ne samo po poti njene duhovne rasti, ampak skuša na enako potovanje usmeriti vse, ki so ji blizu.

Mnogoletne izkušnje vodenja joge v ljubljanskem studiu Shakti yogahouse in na oddihih, ki jih od leta 2010 organizira po energetsko močnih lokacijah po svetu, so zagotovilo, da vsak kdor spozna njeno jogo, začuti njeno energijo. Hvaležna je za znanja, ki so od mojstrov prišla do nje in se zaveda, da je samo medij, ki jih prenaša do tistih, ki to potrebujejo.

Vadba z njo ni nikoli dolgočasna, nikoli enaka. Z uporabo joga pripomočkov vas bo postavila pravilno v položaj. Ni pomembno namreč, kako daleč greste v položaju, pomembno je, kako greste. Telo vam bo hvaležno za vsako aktivnost, ampak samo z dolgotrajnim, sistematičnim in trdim delom, pridejo rezultati. Delo s telesom je zato dober začetek za posameznikovo duhovno preobrazbo.

»Telo nikoli ne laže« je njen priljubljen rek, s katerim usmerja vadeče. Vsakdo lahko začuti svoje telo, in spozna njegova sporočila. S tem začnejo odpravljati napake in s trdim delom na sebi, skozi fizični nivo, nadgradijo svoje življenje tudi z večjim zavedanjem v vsakodnevnih situacijah. Z zadovoljstvom opaža, kako udeleženci in vadeči postajajo del »jogijske družine« in prijatelji.

Jogijski način življenja pa ni samo čutenje in delo s svojim fizičnim telesom. Je tudi način, kako se spoprijemaš z življenjem, ki ti prihaja nasproti. Da znaš uporabiti znanje, ki ga pridobiš na jogi v vsakodnevni rutini, ki velikokrat ni enostavna. Urša izkorišča svojo ženstvenost in uživa življenje. Je prava mojstrica razvajanja, odkriva svet in sprejema sporočila duhovnosti, pozna dobre in težke plati življenja, pozna radost in žalost, temo in svetlobo,…

Globoko v sebi verjame, da smo vsi in vse povezani, vse to - je del jogijskega načina življenja.

Pišete ji lahko na: ursa@yogahouse.si Več o njenem delu pa s lahko preberete na www.yogahouse.si in www.yogaonholidays.com