Dobra karma
Čustva

Spoznajte veliko zmoto, ki uničuje partnerstva

Manca Razboršek Avtor: Manca Razboršek, Life and soul coach

Naša kultura je zgrajena na mitu romantične ljubezni, ki nam vsiljuje predstavo, da nekje na nas čaka tisti pravi, ki nas bo prebudil in odrešil, kot to naredijo princi v pravljicah, ter bomo z njim živele srečno do konca svojih dni.

ljubezenski par
Foto: dreamstime

Mit nakazuje, da bo ta nekdo, ki nas bo rešil, prišel od zunaj in nas odrešil lastne bede, dolgočasja, težav ter nas povzdignil na nivo blažene sreče in neizmernega blagostanja.
Resnica je, da nas nihče na tem svetu ne more rešiti naših notranjih praznin in ni partner tisti, ki nam prinaša srečo ter veselje v življenje. Si lahko zamislite, kakšna pričakovanja do partnerja ustvarjate, kadar mislite, da je njegova naloga, da zapolni praznino, ki jo čutite znotraj sebe?! Kadar od partnerja pričakujete, da vas dopolni, da zapolni tisto, česar sami ne zmorete, mu nalagate ogromno breme, ki bo prej ali slej postalo zanj pretežko.

VAŠE NALOGE
Že samo dejstvo, da bi vas moral partner dopolnjevati, nakazuje, da nosite v sebi prepričanje, da niste popolni. Da vam nekaj manjka. Zato potrebujete partnerja, da to zapolni. Zapolnitev notranje praznine, zdravljenje ranjenosti in prevzemanje polne odgovornosti za svojo čustveno dobrobit je vaša naloga.
Notranje hrepenenje, ki ga čutite po nekom, ki bi vas dopolnil, je kazalec, da niste v stiku z vsemi deli sebe. Nihče na svetu vas ne more osrečiti. Nihče na svetu vas ne more brezpogojno sprejeti in ljubiti. Nihče na svetu vam ne more ponuditi varnosti. Vse to je vaša naloga. Sami odkrijte, kaj vas osrečuje, sami sebe imejte neskončno radi in se sprejmite točno takšne, kot ste, sami poskrbite za občutke varnosti.
V vsakem razmerju obstajajo tri stopnje, ki nas vodijo od odvisnega partnerstva v pravo intimno ter izpolnjujoče partnerstvo. Kadar od partnerja pričakujemo, da nas bo dopolnjeval, smo šele na prvi stopnji.

V ZAČARANEM KROGU
Prišli smo do pomembnega razumevanja tradicionalne vloge ženske in moškega, ko sta moška in ženska vloga med seboj soodvisni. To soodvisnost smo prenesli tudi na čustveno raven – potrebujemo drug drugega, da nam zagotovi varnost, izpolni čustvene potrebe, nadomesti manjkajočo starševsko ljubezen. In tako partnerja na prvi stopnji ostajata skupaj zaradi strahu, da njune potrebe ne bodo več zadovoljene, če gresta narazen.
Trudita se, da izpolnjujeta pričakovanja drug drugemu. Ko ta pričakovanja niso izpolnjena, pa kuhata zamero, zapirata srce, ustavljata pretok energije ljubezni ter se čedalje bolj oddaljujeta eden od drugega. Iščeta nekaj drugega, kar bi zapolnilo prostor, ju dopolnilo. Začarani krog.

LJUBITE SE
Ko znotraj sebe začutite celostnost, ko ste tako zelo samostojni, da ne potrebujete več nikogar, se zgodi čudež, ki v vaše življenje pritegne partnerja ali že v obstoječem partnerju prebudi tisti del, ki to celostnost predstavlja. Ni vas več strah, da bi odšel in vam karkoli odnesel. Ne potrebujete ga več, da bi vas dopolnil, ker ste že polni in celostni. Skupaj lahko praznujeta to polnost, jo častita in negujeta. Ustvarjata izpolnjujoče razmerje.
Prvi korak do izpolnjujočega razmerja je zato ozdraviti najpomembnejše razmerje, ki ga imamo v življenju: razmerje s sabo. Odkriti, kje je praznina, kje je notranja potreba po zunanji zadovoljitvi, spustiti se v svoje globine ter se vzljubiti. Kako? Poti in načinov je mnogo in od vas je odvisno, katero boste začutili in izbrali. Prosim vas samo, da sledite temu, kar čutite. In da se imate radi.


Manca Razboršek

Manca Razboršek

Life and soul coach

Manca je Life&Soul Coach, mentorica in specialistka za konkretne rezultate na vaši poti k sebi. Je večna optimistka in verjame, da je v vsakem človeku dovolj svetlobe, da zmore in vstopi v svoj polni potencial.

Svojo poklicno pot je pričela kot uni. dipl. sociologinja smeri kadrovski menedžment, kar je bilo celo desetletje tudi njeno poklicno področje. Tako se je že v času fakultete spoznala s psihologijo, motivacijo na delovnem mestu in predvsem odnosi, ki so prisotni v vsakem podjetju. Njena poklicna pot jo je vodila skozi različna podjetja, od proizvodnega pa do mednarodne svetovalne korporacije, kjer je svojo poklicno pot kadrovnice tudi končala.

Že v srednji šoli je stopila tudi na pot raziskovanja in odkrivanja sebe ter človeške večdimenzionalnosti, vzporedno poklicni poti pa se je izobraževala s področja coachinga, psihologije, podjetništva, energetske anatomije, barvne ter cvetne terapije, kar ji omogoča, da vas opremi s tehnikami in orodji, ki delujejo v praksi. Njeno raziskovanje energij, predvsem skozi odnose, jo je pripeljalo do poglobljenega poznavanja delovanja ženske in moške esence, v žensko energijo je vpeljala na stotine žensk in še danes je Avtentična Yin Akademija njen najobsežnejši program za ženske.

Je avtorica dveh knjig, direktorica spletne Lekarne za dušo in soustanoviteljica Anima Soma butičnega centra za dušo in telo. Na pot k sebi lahko vstopite preko njene spletne strani www.manca.si