Dobra karma
Čustva

Pri vzgoji otroka so nam številke lahko v velikansko pomoč

Avtor: Blanka Pušnik, numerologinja

Kako nam lahko pri vzgoji pomagajo števila? Na veliko načinov, če poznamo numerološki tip otroka.

otroka
Foto: dreamstime

Določamo lahko položaj očeta in matere ter njuno vlogo pri vzgoji otroka. Opredelimo lahko tudi vzgojne metode, saj tako razumemo procese pri otroku in njegovo trenutno življenjsko obdobje.

Tudi našim malčkom se namreč letni vplivi števil spreminjajo. Izračunamo jim lahko denimo tudi barvo otroške sobe ali pa njihovo dojemanje sveta.

Pri otroku vedno upoštevamo vsa števila v osebnih izračunih (ime in priimek ter rojstni datum), da dobimo natančne smernice njegovega razvoja.

Za hitro orientacijo smo vam pripravili preprost prikaz izračuna nekaj osnovnih značilnosti otroka glede na število življenjske poti.

Poglejmo, kako lahko izračunamo število življenjske poti. Seštejemo dan, mesec in letnico rojstva otroka. Primer: 19. 11. 2012 = 2042; nato seštejemo števila 2 + 0 + 4 + 2 = 8.

Končno število je število življenjske poti.

ENKE – JUNAKI

Odločni junački, ki imajo radi, da se vse dogaja po njihovem. Včasih malce slabo slišijo, ker delujejo v lastnem idejnem svetu in se znajo zelo zatopiti v lastne misli. Radi pa imajo, da se, kadar si nekaj zaželijo, vse zgodi po njihovih željah. V vzgoji jim moramo dajati kratka in jasna navodila, saj vas ne bodo dolgo poslušali, če boste razlagali, zakaj morajo nekaj narediti. Bistveno je, da pri njih krepite vztrajnost, saj radi pokažejo navdušenje za različne dejavnosti, a se jih kmalu naveličajo. V njihovem razvoju je pomembna vloga očeta.

DVOJKE – NEŽNI

Intuitivni, nežni otroci, ki imajo radi okrilje matere. Znajo razviti potrpežljivost in težko prenašajo hrup. Ko se zaigrajo, jih ne motite s prekinjanjem njihovega miselnega toka, saj s tem gradijo svoj lastni svet. Pomembni so jim odnosi z ljudmi in radi poslušajo zgodbe o ljudeh. Znajo biti zelo natančni ter potrebujejo občutek varnosti in sprejetosti. Spodbujajte jih in jih pohvalite, kadar nekaj dobro naredijo.

TROJKE – SONČKI

Nemirni mali sončki, ki včasih hitro menjajo razpoloženje, vendar nanje nismo dolgo jezni. V sebi imajo željo po ugajanju in njihova vzgoja je zelo nezapletena. Potrebujejo pa točno določene meje in naučiti jih moramo spoštljivosti in upoštevanja drugih. Nered jih ne moti. Zgodaj jih je treba vključiti v ustvarjanje, da ugotovimo, kako se najlažje izražajo (petje, ples, risanje …)

ŠTIRICE – JEZNI

Pomembno je, da pri teh otrocih držimo obljubo, ki smo jo izrekli. Včasih delujejo malce robato, in če so prizadeti, dostikrat navznoter obrnejo žalost ter navzven jezo. Pozorni bodimo na žalost. V mirnem okolju se pogovorimo z njimi in jih spodbujajmo k praktičnim opravilom oziroma naj nam pomagajo pri delu z rokami. Malce več časa potrebujejo, da se privadijo novih ljudi. Pustimo jim lastni tempo. Pri dečkih je zrel oče zelo pomemben v vzgoji. Čutijo veliko pripadnost domu.

PETICE – UČENJAKI

Mali učenjaki, ki jim moramo dopustiti, da povedo vse o tem, kar razmišljajo, pa če je še tako čudno. Ne prekinjajmo njihovega govora, vendar jih navajajmo na pravila in doslednost, ker so malce nagnjeni k odlašanju in zamujanju. Dostikrat jih veseli več dejavnosti hkrati in se lahko izgubijo v njih ter dajo šolo na stranski tir, zato jih ne obremenjujmo s preveč aktivnostmi. Bodimo pa dosledni pri privzgajanju navad: odhajanja v posteljo, umivanja zob. Taki otroci potrebujejo ljubečo rutino in red.

ŠESTICE – DRUŽABNI

Strastni, ustvarjalni, družabni in ni jim vseeno za prijateljčke. Negujmo to senzibilnost za okolico. Družina je zanje zelo pomembna in dostikrat gojijo prijateljstva iz otroštva še v odrasli dobi, če jih ne omejujejo. Radi imajo lepe stvari in lepe odnose. So pravzaprav veseljaki, ki so v družbi priljubljeni in hitro razumejo vloge ljudi v njihovem življenju. Pustimo jim njihovo estetiko oblačenja, čeprav bo morda pred časom.

SEDMICE – ANALITIKI

Če želite od analitičnega otroka dober odziv, mu pustite dovolj časa, da se odloči, kadar nekaj zahtevate od njega. To so otroci, ki imajo lahko težave pri javnem odgovarjanju na vprašanja, manj pa pri pisnih testih, kjer se jim ni treba izpostaviti. Pohvalite jih in spodbujajte njihove odločitve v dobro skupnosti. Zaposlite jih z miselnimi igrami, in čeprav bodo včasih videti nezainteresirani in izgubljeni v glavi, se bodo intuitivno odzvali na okoliščine. Dobro je, da jih spodbujamo, da uresničijo svoje zamisli, in jih pohvalimo, kadar nam prinesejo kakšen izdelek. Če ne bomo pokazali zanimanja ali pa jih bomo vedno le opozarjali ter jim polnili glavo z neskončnimi stavki očitanja, nas bodo (tako kot enke) preprosto izklopili in nehali poslušati. Pravila jim določite s časovnim zamikom. Težko prenašajo »takoj!«.

OSMICE – SAMOZAVESTNI

Potenciali teh otrok se razvijejo zelo zgodaj in njihova samozavest tudi. Dostikrat jih vrstniki dojemajo kot vodje in jih upoštevajo, čeprav ne znajo pojasniti, zakaj. To so otroci z močno voljo in lahko enako intenzivno razvijejo dobre in malce manj dobre človeške lastnosti. Spodbujajte jih v skrbi za druge. Bodite dosledni, ker se počutijo varne, če je okrog njih varna rutina, ki se je starši držijo, in tudi zelo zgodaj znajo dojeti pravila v različnih okoliščinah. Ne prenesejo krivic. Če imajo brata ali sestro, je treba vse deliti na pol oziroma jim dokazati, da jih imate radi, če je v hiši novorojenček. Znajo biti zelo urejeni otroci, ki zahtevajo red tudi od staršev in postavljajo zelo odrasla vprašanja. Berite jim, glejte filme z njimi. Včasih imajo malce težav v odnosih z vrstniki, ker pač samozavestno zahtevajo zase, kar jim pripada, in to v družbi ni vedno primerno sprejeto.

DEVETICE – LJUBEČI

Mali ljubitelji žive in nežive narave, ki potrebujejo malce več spodbude, da pokukajo iz svoje školjke. Znajo pa biti strastni v svoji domišljiji, imajo nekakšen naraven občutek za energije v prostoru ter za počutje odraslih. Radi rešujejo izgubljene živali, gojijo rožice v vrtu ali pa so vitezi v domišljijski igri. Pustite jim nastopati, saj s tem krepite njihovo samozavest in besedo. To so – recimo jim – modri otroci, za katere včasih ne vemo, zakaj so žalostni, če nam zmanjkuje časa za opazovanje. Pomembno je, da jim pustimo njihov doživljajski svet čim bolj dolgo. Lahko bodo sijajni glasbeniki, matematiki ali igralci, saj so dežela neskončnih možnosti. Potrebujejo samo ljubečo podporo.