Dobra karma
Čustva

Posledica ločitev: materinska ljubezen, ki ubija moške

Manca Razboršek Avtor: Manca Razboršek, Life and soul coach

Naraščajoče število razvez je pustilo svoj davek na odrasli moški populaciji. Pa ne toliko na ločenih moških, ampak na njihovih sinovih, ki so ostali z materami. Na »fantkih«, ki jim mame ne pustijo čustveno odrasti in jih ljubosumno čuvajo zase in za svoje potrebe, namesto da bi jim dovolile v svet ter prerezale energetsko popkovino, zaradi katere niso postali moški, ki bi si našli partnerko ter ustvarili družino.

moški
Foto: Profimedia

Govorim o nezavednih procesih, ki potekajo v energetskih poljih posameznika in ustvarjajo energetske vezi, ki omejujejo normalno delovanje. Nikakor ne trdim, da se to dogaja namerno ali zavestno. Vzemimo žensko, ki si je z moškim ustvarila družino. Njun odnos ni bil najboljši, morda sta bila celo v toksičnem razmerju in sta se ločila. Že v času, ko so se začele težave z možem, je ženska iskala oporo pri svojem sinu in ga nezavedno postavila za svojega partnerja. Po odhodu moža je sin prevzel mesto moškega v novonastali družini. Najstarejši del možganov, tako imenovani plazilski možgani, narekujejo moškemu, da mora zaščititi družino, zato je sin prevzel to vlogo. Na energetskem nivoju se je ustvarila vez, ki ustvarja skupnost moškega in ženske.
Potem si sin najde dekle izven družine, vendar zveza ponavadi ne traja dolgo, saj se vanjo nenehno vmešava njegova mati. Na nezavednem nivoju čuti, da ji dekle lahko prevzame njenega moškega.

Poznamo dva glavna načina, kako se mati vmešava v sinov odnos:
1. Igra ubogo žrtev, ki ima težave z zdravjem – sin mora zanjo skrbeti, jo voziti k zdravnikom ter na terapije.
2. Prevzame vodilno vlogo strupene tašče – snaho nenehno uči, kaj ima njen sin rad, česa ne, kako mora skrbeti zanj, če imata otroke, se nenehno vmešava v vzgojo ter kontrolira vse, kar je mogoče.
V nobenem primeru ne pusti, da bi se sin od nje ločil, ampak energetsko vez krepi z vsemi mogočimi sredstvi. Zadnji primer se velikokrat dogaja tudi tam, kjer tašča še ima moža, a je njuna zveza mrtva. Da se ji ni treba ukvarjati z lastno zvezo, bolestno ljubosumno varuje svojega sina.
Mati sinu onemogoča osamosvajanje
Takšna ženska sinu največkrat ne pusti, da bi se odselil od doma ali se na kakršenkoli način osamosvojil. Daje mu potuho pri študiju, ki ga sin lahko vleče, dokler je mogoče, podpira ga pri tem, da mu ni treba najti zaposlitve, zavira ga, da bi se odselil od doma in si našel svoje stanovanje, ker je to predrago, ustreže vsaki njegovi želji, ki jo »prebere«, še preden jo on izrazi, in ga z vsem tem zavija v cono udobja, v kateri mu ni treba razmišljati o ničemer. Seveda je navzven tista, ki razlaga, kako je svet krut in kako njen sin nikakor ne more najti zaposlitve, pa tako priden je in tako močno se trudi.
Na drugi strani takšen moški sprejema mamino negovanje, ker je lepo živeti v coni udobja. Njenim željam ustreže v zameno za to, da ona skrbi zanj. Mama s sinom namesto partnerja si ne bo našla novega moškega, saj že ima enega, ki skrbi zanjo. Ves fokus in energijo, ki bi jo sin oziroma moški moral usmerjati v iskanje in najdenje svojega smisla, tako usmerja v odnos z mamo. Ker živi z njo in za njo, se ne more posvetiti novi zvezi z drugo žensko – vedno je vmes mama. In mama je vedno prva.
Tri zgodbe življenja
Takšne mame vse počno pod pretvezo, da skrbijo za sinovo dobro, hkrati pa igrajo vlogo žrtve, ki ne more sama tega in onega, igrajo žrtev, ki potrebuje nekoga, da bo skrbel zanjo, saj se ji dogajajo stvari, na katere ona nima vpliva – pa naj bo to bolezen ali nizki prihodki.
1. zgodba
Znanec živi pri mami in plačuje dolg, ki jima ga je zapustil njun oče. Mama ne dela in ne hodi v službo, ker je imel njen pokojni mož dovolj prihodkov, da ji ni bilo treba delati. Ima vdovsko pokojnino, s katero ne more pokriti vseh stroškov. Sin se je priselil k njej, da ji pomaga plačevati stroške.
2. zgodba
Drugi znanec ima mamo, ki ima zdravstvene težave in jo mora vsak oziroma vsak drugi dan voziti k zdravnikom, na terapije, za njo hodi v lekarno po zdravila, ker ona nima izpita za avto. To traja že petnajst let in v tem obdobju mami ni bilo treba narediti izpita, ker je moža voznika nadomestil sin voznik.
3. zgodba
Prijatelj je živel z mamo v isti hiši in ji pomagal skrbeti za hišo. Svojih prijateljev in prijateljic ni vabil domov, ker je bila mama vedno doma. Šele ko se je odselila v manjše stanovanje, je začel hoditi na zmenke in si tudi našel partnerko, s katero sta si ustvarila družino. Bil je že v zgodnjih štiridesetih, ko se je to zgodilo.
Prijateljica je začela zvezo z moškim, ki je živel skupaj z mamo. Po dveh mesecih se je naveličala poslušanja dogodkov, povezanih z mamo, in materinih pogledov nenaklonjenosti, kadarkoli sta šla v njegovo sobo.

Manipulacija
Odnos med samsko materjo in samskim sinom zato ne temelji na ljubezni in medsebojni naklonjenosti, ampak na čustveni manipulaciji, izsiljevanju in sebičnih interesih, za katere se vpleteni osebi pretvarjata, da so materinska ljubezen ter sinovska dolžnost. V naši družbi nimamo več iniciacij, ki bi iz fantov naredile moške. Moški, ki ima doma mamo namesto partnerke, je pomehkužen, največkrat nima svojih lastnih ciljev, ker ga življenje ni utrdilo, ker je ostal pohlevno uslužen in se ni naučil postaviti zase. Mama mu je vedno rekla da, zato ne zna sprejeti zavrnitve in iz strahu pred zavrnitvijo niti ne poizkusi. Žensk ga je strah, ker se ne obnašajo tako kot njegova mama. Zato se rajši vrne v varno zavetje, pod okrilje svoje mame. Le kje in kako naj najde pogum, da bo prerezal popkovino? Sploh pa mora vprašati mamo, ali se ona s tem strinja.

Podobna vsebina:

Kdor misli, da je razsvetljen, naj preživi teden dni s svojimi starši 


Manca Razboršek

Manca Razboršek

Life and soul coach

Manca je Life&Soul Coach, mentorica in specialistka za konkretne rezultate na vaši poti k sebi. Je večna optimistka in verjame, da je v vsakem človeku dovolj svetlobe, da zmore in vstopi v svoj polni potencial.

Svojo poklicno pot je pričela kot uni. dipl. sociologinja smeri kadrovski menedžment, kar je bilo celo desetletje tudi njeno poklicno področje. Tako se je že v času fakultete spoznala s psihologijo, motivacijo na delovnem mestu in predvsem odnosi, ki so prisotni v vsakem podjetju. Njena poklicna pot jo je vodila skozi različna podjetja, od proizvodnega pa do mednarodne svetovalne korporacije, kjer je svojo poklicno pot kadrovnice tudi končala.

Že v srednji šoli je stopila tudi na pot raziskovanja in odkrivanja sebe ter človeške večdimenzionalnosti, vzporedno poklicni poti pa se je izobraževala s področja coachinga, psihologije, podjetništva, energetske anatomije, barvne ter cvetne terapije, kar ji omogoča, da vas opremi s tehnikami in orodji, ki delujejo v praksi. Njeno raziskovanje energij, predvsem skozi odnose, jo je pripeljalo do poglobljenega poznavanja delovanja ženske in moške esence, v žensko energijo je vpeljala na stotine žensk in še danes je Avtentična Yin Akademija njen najobsežnejši program za ženske.

Je avtorica dveh knjig, direktorica spletne Lekarne za dušo in soustanoviteljica Anima Soma butičnega centra za dušo in telo. Na pot k sebi lahko vstopite preko njene spletne strani www.manca.si