Dobra karma
Čustva

Ob smrti bo z vsemi nami samo ena sopotnica ...

Avtor: sn

Nekoč je živel kralj, ki je imel štiri žene. Četrto ženo je najbolj ljubil in jo krasil z dragocenostmi ter gostil z najboljšimi slaščicami. Dajal ji je samo najboljše.

Pazite na svojo dušo.
Foto: dreamstime

Ljubil je tudi tretjo ženo in jo je vedno razkazoval v sosednjih kraljestvih. Vendar se je bal, da ga bo nekega dne zapustila in odšla z drugim.

Ljubil je tudi drugo ženo. Bila je njegova zaupnica, vedno prijazna, pozorna in potrpežljiva. Vedno ko se je soočal s problemom, ji je lahko zaupal in ona mu je pomagala prebroditi težke čase.

Prva žena je bila vdana družabnica in je ogromno pripomogla h blagostanju njegovega kraljestva. Vendar prve žene ni ljubil. Čeprav ga je ona globoko ljubila, se nanjo ni oziral.

Nekega dne je kralj zbolel in vedel je, da se bliža njegov konec. (Tako se začne …)

Razmišljal je o svojem razkošnem življenju in osupel ugotovil: »Imam štiri žene, vendar ko bom umrl, bom popolnoma sam.« Četrto ženo vpraša: »Najbolj sem te ljubil, te obdarjal z najboljšimi oblekami in ti izkazoval pozornost. Zdaj ko umiram, ali boš šla z mano in mi delala družbo?« »Ni govora!« je odgovorila četrta žena in odšla brez besed. Njen odgovor je zarezal kot oster nož v njegovo srce.

Žalostni kralj vpraša tretjo ženo: »Vse življenje sem te ljubil. Zdaj ko umiram, ali boš šla z mano in mi delala družbo?« »Ne,« je odgovorila tretja žena. »Življenje je predobro. Ko boš umrl, se bom ponovno poročila.«

Potem je vprašal drugo ženo: »Vedno sem se obračal nate in vedno si mi pomagala. Ko bom umrl, ali boš šla z mano in mi delala družbo?« »Žal mi je, tokrat ti ne morem pomagati. Kar lahko storim, je, da te pokopljem.« Njen odgovor je kralja zadel kot puščica.

Potem je zaslišal glas: »Šla bom s tabo in ti sledila, kamorkoli boš šel.« Kralj se je ozrl in pred njim je stala njegova prva žena. Bila je suha od podhranjenosti in zapuščena. »Ko sem imel priložnost, bi moral bolj skrbeti zate,« reče z veliko bridkostjo kralj.

duša
Naša duša je edina, ki nam bo sledila, kamorkoli bomo šli.
dreamstime

GLOBOKO SPOROČILO

V resnici imamo vsi v življenju štiri žene.

Naša četrta žena je naše telo. Ne glede na to, koliko napora vložimo v nego in skrb za telo, nas bo zapustilo, ko bomo umrli.

Naša tretja žena so posest, položaj in bogastvo. Ko umremo, jih podedujejo drugi.

Naša druga žena so družina in prijatelji. Ne glede na to, koliko so nas ljubili, z nami bodo ostali samo do groba.

In naša prva žena je naša duša.  Mnogokrat zapostavljena v težnji po pridobivanju bogastva, moči in užitkov. Vendar je duša edina, ki nam bo sledila, kamorkoli bomo šli.