Čustva

Jin in jang: stik nasprotij oziroma človek je bog in hudič

Nevenka Kamenik Avtor: Nevenka Kamenik, terapevtka osebnostne rasti

Kaj se zgodi, ko poslušate slap, pesem ptic, šumenje vetra v krošnjah dreves? Ali ko se umirjeni uležete na tla in zrete v oblake ter jim preprosto dopustite, da so. Prav počasi vas bodo napolnili.

jin jang
Foto: profimedia

In bolj ko se bo tišina poglablja, bolj bo zapolnjevala vaše notranje telo. Nenadoma vas ne bo več tam, ostali bodo samo oblaki, ki se bodo premikali, zunaj in znotraj vas. Ločenost bo izginila, mej ne bo več.

Postali boste nebo, nebo pa se bo prelevilo v vas. Takrat bo vse v vas utihnilo in se umirilo. Neznano bo vstopilo v vas skozi slap. Ne razmišljate, ne presojate, ste samo navzoči, preprosto samo uživate in poslušate.

NE IZBIRAJTE
Naša zavest ne more početi dveh nasprotujočih si stvari hkrati, lahko bodisi razmišljate bodisi poslušate. Ko ste navzoči v vas vstopi notranji mir, postanete eno z vsem. Ko pa ste v umu se pojavi razmišljanje, odločanje, torej ločevanje. Kar pomeni, da se postavimo na eno ali drugo stran. Bodisi je lepo ali grdo, staro ali mlado, dobro ali slabo, ljubezen ali sovraštvo. Vedno, ko smo »za nekaj«, smo avtomatsko tudi »proti«.

Potemtakem je logika uma, samo vdihuj, kajti vdih je življenje in ne izdihuj, izdih je namreč smrt. Gre za preprosto logiko, torej vse več dihajte in ne izdihujte, pa ne boste umrli. Življenje je preprosto, če ne izbirate, kajti takrat veste, da vdihovanje in izdihovanje nista nasprotujoči si stvari, sta dva dela enega procesa. Če boste izbirali, se boste znašli v težavah. Če ne boste izbirali, bo vse preprosto. Preprosto je pravilno. Lepo postane grdo, grdo postane lepo. V tem trenutku je nekaj živo, v naslednjem je mrtvo. Nekdo je bil v tem trenutku mlad, v naslednjem se je postaral. Če hočete biti z življenjem, ne izbirajte in se ne odločajte. Življenje je živo, preprosto dovolite, naj teče.

jin jang
Zaznajte resničnost drugega brez potrebe po spreminjanju.
dreamstime

PREDANO SPREJEMANJE
Če nekoga ljubite ali sovražite, projicirate stvari, ki jih ni. V ljubezni človek postane bog, v sovraštvu pa hudič, oseba pa ni ne dobra ne slaba. Preprosto je, kar pač je. Omenjeni hudiči in bogovi so samo projekcije. Če ljubite ali sovražite, ne morete jasno videti. Če ni všečnosti oziroma nevšečnosti, so vaše oči bistre, pogled pa jasen. Takrat drugega vidite takšnega, kot je. In ko je vaša zavest jasna, se vam celoten obstoj razkrije takšen, kot je.
Resničnosti ni mogoče spremeniti, samo vaše sanje se razblinijo, vi pa ste prizadeti. Nikogar ni, ki bi izpolnil vaše sanje. Vsi smo tu, da bi izpolnili svojo usodo, živeli skladno s svojo resničnostjo. Ne ljubite in ne sovražite. Preprosto uzrite resničnost drugega človeka. Zaznajte resničnost drugega, vidite ga, kakršen je, zgolj vidite resničnost, brez projiciranja, sanjarjenja, ustvarjanja podob, potrebe po spreminjanju drugih skladno z vašimi prepričanji. Ne izbirajte, ne odločajte se. Življenje v celoti sprejmite takšno kot je. Če te stvari vidite skupaj, ni ničesar, kar bi lahko izbirali.


Nevenka Kamenik

Nevenka Kamenik

terapevtka osebnostne rasti

Šolala sem se na Dvojezični trgovski akademiji v Avstriji ter nato doštudirala politologijo na Fakulteti za družbene vede. Več let sem vodila svojo jezikovno šolo ter predavala na seminarjih za podjetja o učinkoviti komunikaciji, reševanju konfliktov, manipulaciji v medosebnih odnosih in psihologiji prodaje.

Ker pa me področje osebnostne rasti izjemno zanima že od nekdaj, sem preštudirala ogromno izvornih zapisov velikih mojstrov svetovnih religij, znanje starodavnih modrosti pa dokazujem s številnimi mojstrskimi nazivi.

Na ameriškem Inštitutu za multidimenzionalno celično zdravljenje sem pridobila terapevtsko licenco za zdravljenja srca in duše. V Indiji sem se izmojstrila v meditaciji. Na Baliju sem več mesecev svojega življenja posvetila učenju od zdravilke Wayan Nuriasih, ki je postala svetovna senzacija po zaslugi Elizabeth Gilbert in njene knjige Jej, moli, ljubi.

Pri številnih slovenskih mojstrih sem se izurila še v reikiju, že več kot petnajst let proučujem astrologijo. Moje znanje sega tudi na področje teozofije in alkimije. Že drugo desetletje vodim meditacije ter delujem kot svetovalka in terapevtka na področju osebne in poslovne rasti.

Končni izdelek pa je izobraževalni progam Šola Življenja, ki je nastajal postopoma in povsem spontano na podlagi večletnih izkušenj, kot odgovor na vprašanja, ki so mi jih zastavljali udeleženci seminarjev, tečajev meditacij in zasebnih svetovalnih ur. V izobraževalnem programu, ki poteka v Ljubljani pa sem večletno pridobljeno znanje združila in sintetizirala s starodavnim ezoteričnim znanjem, moderno psihologijo in kvantno fiziko.

Več o njej in njenem delu lahko najdete na: www.studio­-zivljenje.si, ali jo kontaktirate preko e-maila: neva@studio-zivljenje.si