Dobra karma
Čustva

Namesto da se otrokom zlažete, izberite drugačno rešitev

Avtor: lm

Zagotovo ste otrokom že malo požugali z dedkom Mrazom in zobno miško, kako vse vidita, in če ne bodo pridni, ne bodo dobili daril. Starši pogosto lažejo svojim otrokom - lahko gre za preusmeritev pozornosti ali pa laž iz nuje, da se izognejo pregovarjanju.

mama
Foto: pixabay

Sicer je vse skupaj zelo nedolžno in neboleče, vendar pa obstajajo boljše možnosti za odziv v določenih položajih.

»Nič ne boli!«

Katera mama ne reče tega, ko mora otrok dobiti injekcijo, mu jemljejo kri ali pa odpira usta pri zobozdravniku? Ta laž iz nuje vam seveda uspe le enkrat. Otrok spozna, da lažete, in vam več ne zaupa. Bolje bo, če rečete, da bo samo malce zbodlo, potem pa ne bodo več čutili ničesar. Lahko tudi pojasnite, zakaj je potreben določen postopek. Pomembno je, da ne pojasnjujete preveč in da opravite kratko in jedrnato.

»Božiček vse vidi!«

Namesto da otroka strašite, da mu Božiček ne bo prinesel darila, naj raje spozna posledice svojih dejanj tukaj in zdaj. Tako bo bolje razumel, da ima vsako vedenje neposredne posledice. Denimo prepoved gledanja televizije.

»Čas je za posteljo.«

Je ura šele pol osmih, vaši otroci pa gredo v posteljo okoli osme ure zvečer? Raje recite: »Čas je, da se pripravite na spanje.« Tako boste vzpostavili zaupanje med vami in otroki ter jim dali čas, da zaključijo svoja opravila.

»Kako lepo rišeš!«

Ne mislite, da morate hvaliti svojega otroka za nekaj, česar ne mislite resno. Kajti: tudi otroci znajo prepoznati glas in govorico telesa in ugotoviti, če niste iskreni. Zato raje hvalite njihovo kreativnost ali pa njihovega izumiteljskega duha. Recite samo tisto, o čemer ste prepričani.

»Pridem čez minutko.«

Seveda bi bili radi na voljo otroku - ne glede na to, za kaj gre. Toda včasih je treba še plačati račune v spletni banki ali pa odnesti smeti. To kar povejte otroku. Pojasnite, da morate še nekaj urediti in potem pridete k njemu.

»Grem pa brez tebe!«

Ta stavek naj bi otroka spodbudil k temu, da vam sledi, toda pogosto privede do strahu in napadov kričanja. Raje posezite po realistični kazni in raje zagrozite, da mu boste za nekaj dni vzeli priljubljeno konzolo. Vendar to potem tudi uresničite. Tako boste otroka naučili, da vam prisluhne, ker bo vedel, da mislite resno, in ne zato, ker ga bo strah.

»Nimam dovolj denarja s sabo!«

Ne obljubljajte otroku, da mu boste nekaj kupili naslednjič. Tako boste zašli v peklenski krog. Otroku raje pojasnite položaj in mu razložite, da se mora včasih čemu tudi odpovedati, da lahko nato dobi nekaj drugega. Bodite iskreni in dosledni - to vam bo pomagalo v mnogih položajih.