Dobra karma
Čustva

Ljubiti samega sebe je začetek dosmrtne romance

Nevenka Kamenik Avtor: Nevenka Kamenik, terapevtka osebnostne rasti

Naslov članka sem si izposodila pri literarnem velikanu Oscarju Wildu. V nadaljevanju pa vam bom utemeljila, zakaj vanj z vsem zaupanjem in predanostjo verjamem.

ženska
Foto: pixabay

Ljubezen do sebe je pot do notranje sreče. Vendar beseda ljubezen različnim ljudem pomeni različno stvar.
Nekateri ljubezen razumejo kot spolno poželenje, nekateri kot naklonjenost, hvaležnost, romantičnost. Učitelji modrosti bodo rekli, da je ljubezen stanje biti, da je bistvo, da je to življenje samo.
Apostol Pavel pa ljubezen opiše kot: »Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane. Ljubezen nikoli ne mine.«

Nešteta raziskovanja
Kakorkoli ljudje besedo ljubezen razumemo in jo preučujemo, je dejstvo, da raziskujemo prav tiste stvari, katerih ne razumemo, tiste, o katerih se moramo še največ naučiti. In kaj pomeni ljubiti samega sebe? Pomeni, da se sprejemate točno takšne kot ste, da se spoštujete in imate močno samozavest. In ko sebe sprejmete točno takšne kakršni ste, potem boste tudi druge sprejemali takšne, kakršni so. Tako se učimo spoštovati sami sebe in druge.
Ko se boste imeli radi se boste najprej osredotočali na svoje dobro počutje, večino časa bo vaš glavni cilj uživanje v življenju, dovolili si boste biti srečni in svojo srečo boste želeli deliti z drugimi, do drugih ljudi pa boste tudi bolj ljubeči in pozorni, sebe boste vedno postavili na prvo mesto. Kdo ste, bo za vas pomembnejše od tega, kaj ste, to in kar boste vi hoteli, bo vedno najbolj pomembno.
Testirajte se
Preverite, ali ste do sebe ljubeči ali kritični. Na primer, ko stopite pred ogledalo, kaj vidite? Ali ste zadovoljni ali pa na sebi vidite cel kup napak? Ali lahko zaznate oziroma občutite svoje telo? Kako se vaše telo odzove, ko ste do sebe kritični oziroma ljubeči? Kadar ste neljubeči do sebe, boste zaznali telesne bolečine. Nezadovoljstvo v mislih, čustvih in v telesu vpliva na vašo samopodobo. Z negativno podobo o lastnem telesu se pojavijo tudi občutki sramu in tesnobe, čustveno neravnovesje, šibko samospoštovanje, tesnoba, načrtno hujšanje, motnje hranjenja ... Zato je pozitivna in zdrava telesna podoba nujna, kajti le tako se lahko dobro počutite v svoji koži.
Naložba za vnaprej
Svojo prihodnost ustvarjate s tem, kar govorite, mislite in občutite zdaj. Eden od načinov, kako lahko v svoje življenje vnesete več ljubezni, je, da prebirate knjige o ljubezni, ki vas bodo navdihovale in prebujale ljubeče občutke. Lahko tudi opazujete in preučujete ljudi, ki jih občudujete. Potem poskušajte najti načine, kako bi lahko te lastnosti izražali tudi sami, vse dokler vam ne bodo postale popolnoma samoumevne. Vzemite si čas in se poskušaje domisliti čim več načinov, kako bi lahko te lastnosti izražali tudi sami.


Nevenka Kamenik

Nevenka Kamenik

terapevtka osebnostne rasti

Šolala sem se na Dvojezični trgovski akademiji v Avstriji ter nato doštudirala politologijo na Fakulteti za družbene vede. Več let sem vodila svojo jezikovno šolo ter predavala na seminarjih za podjetja o učinkoviti komunikaciji, reševanju konfliktov, manipulaciji v medosebnih odnosih in psihologiji prodaje.

Ker pa me področje osebnostne rasti izjemno zanima že od nekdaj, sem preštudirala ogromno izvornih zapisov velikih mojstrov svetovnih religij, znanje starodavnih modrosti pa dokazujem s številnimi mojstrskimi nazivi.

Na ameriškem Inštitutu za multidimenzionalno celično zdravljenje sem pridobila terapevtsko licenco za zdravljenja srca in duše. V Indiji sem se izmojstrila v meditaciji. Na Baliju sem več mesecev svojega življenja posvetila učenju od zdravilke Wayan Nuriasih, ki je postala svetovna senzacija po zaslugi Elizabeth Gilbert in njene knjige Jej, moli, ljubi.

Pri številnih slovenskih mojstrih sem se izurila še v reikiju, že več kot petnajst let proučujem astrologijo. Moje znanje sega tudi na področje teozofije in alkimije. Že drugo desetletje vodim meditacije ter delujem kot svetovalka in terapevtka na področju osebne in poslovne rasti.

Končni izdelek pa je izobraževalni progam Šola Življenja, ki je nastajal postopoma in povsem spontano na podlagi večletnih izkušenj, kot odgovor na vprašanja, ki so mi jih zastavljali udeleženci seminarjev, tečajev meditacij in zasebnih svetovalnih ur. V izobraževalnem programu, ki poteka v Ljubljani pa sem večletno pridobljeno znanje združila in sintetizirala s starodavnim ezoteričnim znanjem, moderno psihologijo in kvantno fiziko.

Več o njej in njenem delu lahko najdete na: www.studio­-zivljenje.si, ali jo kontaktirate preko e-maila: neva@studio-zivljenje.si