Dobra karma
Čustva

Šele ko simbole miru prepoznate, jih lahko tudi častite

Avtor: sn

Najpogostejša in najmočnejša želja vseh ljudi na Zemlji je mir, le da je včasih ne prepoznamo v njeni pravi obliki.

Beli golob
Foto: Profimedia

Vzemimo primer, ko nekdo želi na lotu zadeti milijon evrov.
Na vprašanje, zakaj si to želi, dobimo odgovor, da bi potem plačal vse kredite in položnice, sinu in hčerki kupil stanovanje, naložil denar za šolanje vnukov, zase in za ženo pa bi zgradil majhno hišico na podeželju. Potem bi bil miren …
Človek si torej želi mir, zadetek na lotu je le orodje, ki bi nas do želenega stanja pripeljalo.
Najsi gre za dušni ali svetovni mir, zanj se je vredno truditi. Prepoznajmo simbole miru in jih častimo, kadarkoli se le da.
Prav vsakdo med nami lahko pripomore, da zaživimo v miru.

BELI GOLOB
Beli golob je najbolj razširjen simbol miru, nedolžnosti in odpuščanja, nežen, nenasilen in umirjen značaj, ki se mu pripisuje, je že v antiki enačil ptiča z ljubeznijo in nežnostjo. Je glasnik miru tako v judaizmu in krščanstvu kot islamu. V Tori, Starem testamentu in Koranu je opisana zgodba, kako je Noe po vesoljnem potopu iz roke izpustil goloba in mu naročil, naj poišče novo zemljo. Ptica se je kmalu vrnila, v kljunu držala oljčno vejico, Noetu pa sporočila, da se je voda umaknila in znova naredila prostor ljudem. Motiv belega goloba in oljčne vejice predstavlja tudi upanje za mir ter je hkrati simbol ponujanja premirja.

oljka 21935.jpg
Oljčna vejica
rm

OLJČNA VEJICA
Tisočletja star simbol miru se najbolj vtisne v spomin kot okrasek na glavi grške boginje Atene. V antiki je vsak olimpijski zmagovalec prejel oljčno vejico, ki je predstavljala zmago miru. Tudi oljčna vejica v kljunu Noetovega goloba je oznanjala usmiljenje oziroma spravo z Bogom. Simbol oljčne vejice je tudi na zastavah več držav in v grbu združenih narodov.

mavrica.jpg

MAVRICA
Mavrica velja za simbol združite neba in zemlje. Po vesoljnem potopu se je pojavila kot znamenje zaveze boga s človekom. V romantičnih pesnitvah in slikarstvu je predstavljal mir in zdravje. Danes predstavlja človeško upanje na boljši svet, zato ga kot svoj simbol pogosto uporabljajo različna mirovna gibanja po vsem svetu.

jaspis 1
Jaspis
Profimedia

HELIOTROP
Zeleni heliotrop oziroma krvavi jaspis, kot ga imenuje zdravilka Hildegard von Bingen, se vse pogosteje označuje kot simbol miru v zadnjem času. Rdeče sledi železa v njem se razlagajo kot okamenele kaplje Kristusove krvi.

ank
Ank
Dreamstime

ANK
Ank je simbol Egipta. Križ predstavlja življenje in krog večnosti. Oboje skupa simbolizira nesmrtnost in združitev Uzira in Izide, ki s tem povezujeta nebo in zemljo. Ank je bil tudi simbol miru v hipijevskem gibanju.

bela zastava
Bela zastava
Dreamstime

BARVE MIRU
Najbolj znana barva miru je bela. Bela zastava velja kot znamenje miru. Belina predstavlja nedolžnost, čistost in resnico. Modra, barva pete čakre, pa simbolizira mir v srečanju s sinjim nebom zgoraj in globino morja spodaj.

pipa miru
Pipa miru
Dreamstime

PIPA MIRU
Kalumet, sveta pipa Indijancev porečja reke Misisipi, se v Evropi večinoma označuje kot pipa miru. Uporabljala se je v obredih, kjer je krožila med navzočimi. Gosti, ki so prisostvovali takšnemu obredu, so bili zaščiteni pred vsako sovražnostjo. Izraz »pokaditi pipo miru« velja tudi pri nas za znamenje sprave.

MEDITACIJA
Sabrina Meško je v svojih srčnih prizadevanji za mir pripravila tudi meditacijo, ki jo z veseljem deli z nami. Na nas pa je, da sprejmemo odločitev in delamo po njenih navodilih ter v dobro vseh nas.
Sedi udobno in zapri oči. Globoko počasi vzdihni, izdihni in pri tem svojo pozornost popolnoma usmeri v dihanje. Umiri svoje misli.
Vizualiziraj si naš čudovit planet. Predstavljaj si, kako se Zemlja počasi vrti v vesolju. Poglej, kako sončni žarki plešejo po njej. Druga polovica planeta pa je potopljena v globoko noč. Na tem planetu si doma.
Tvoj dom je prečudovit, žari v mnogih mavričnih odtenkih med modrimi oceani in belimi mrji oblakov. Drhti od življenja, ljubezni in smeha. Ovij Zemljo z zaščitno belo svetlobo ljubezni in miru. Predstavljaj si, kako bela luč prežame vsa bitja na Zemlji do zadnjih celic. To nihanje miru zdravi vse rane in bolečine. Tvojo dušo polni s silovitim valom notranjega spoznanja in vedenja. Preteklost in prihodnost se zlijeta v stanje trenutkov.
Veš, da si zaščiten in varovan.
Spoznaš, da so vse tvoje težave nepomembne, in jih izpustiš.
Veš, da bodo ljudje, ko bodo legli k nočnemu počitku, srečno zaspali.
Zdravilna bela luč ovija in preveva celotno Zemljo ter vsa bitja na njej,
Brezpogojno si ljubljen. Ljubiš se takega, kot si, in čutiš, da si eno z vesoljem.