Dobra karma
Čustva

Veliko bolj kot udarci ranijo slabe besede

Avtor: tp

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste v jezi izgovorili besede, ki ste jih že hip zatem obžalovali, ker ste z njimi ranili ljubljeno osebo?

dekle cvetje
Foto: Dreamstime

Kadar se nam to zgodi, bi najraje vrnili časa nazaj in izbrisali izgovorjene besede. A ko so besede enkrat izgovorjene, jih ni več mogoče izbrisati, žal.

"Sovražim te! Ne maram te!" Kaj ko bi to zavedno umaknili iz svojega besednjaka?

Jeza je čustvo, ki se lahko pretvori v žalost in prizadetost, pogosto pa tudi v nasilje. Pojavlja se zlasti v primeri, ko se z nekom ne strinjamo, čeprav je to povsem normalna zadeva, saj smo vsi različni in na svetu ne obstajata niti dve isti osebi. Kadar nas popade močna jeza, lahko iz nas izvleče najslabše lastnosti, zato smo takrat sposobni nekomu reči celo: »Sovražim te!« Ko se umirimo, takšne besede običajno obžalujemo, saj vendar nismo resno mislili. Zavemo se, da ima vsak človek pravico na svoje mnenje, žal nam je, da smo prizadeli ljubljeno osebo, zato stopimo do nje ter se ji iskreno opravičimo.

energije.jpg
Besede, s katerimi prizadenemo druge, imajo rušilno moč tudi za nas, saj v naše življenje prinašajo negativne dogodke.
PS

Oprosti, a ni več tako, kot je bilo

Četudi oseba, ki smo jo prizadeli, sprejme naše opravičilo, odnos ni več tak, kot je bil. Pristna toplina se je izgubila, skupni trenutki niso več prežeti s popolnim zadovoljstvom in sproščenostjo. Globokega zaupanja ni več.

Na glas izgovorjene grobe besede lahko prizadenejo vas in drugo stran tudi v primerih, ko se vam nekaj sploh ne zdi pomembno, kot je denimo pripomba: »Ta frizura ti res ne paše.« To lahko človeka zelo prizadene, čeprav tega ne pokaže. Takšnim situacijam se lahko izognete z zlatim pravilom: 'Vedno razmislite, preden spregovorite!' Če vas prijateljica sprašuje, kakšna se vam zdi njena nova pričeska, recite: »Nisem se še navadila nanjo. Počakaj, da te večkrat vidim, pa bom potem lahko kaj več rekla o njej …«

S svojim otrokom komunicirajte čim bolj nežno in prijazno. Vedno se zavedajte, kaj govorite, kajti s tem kreirate tudi otrokovo življenje.

Hujše od udarcev

Besede so eden od inštrumentov, na temelju katerih gradimo svet. Duhovno osveščena izjava ima veliko duhovno moč. Zvok izgovorjenih besed in samo zavedanje glede njih lahko spremenita zadevo. Vse okrog nas, vsak človek in vsaka stvar sestoji iz nihajoče energije, ki se spreminja glede na vibracije. Znanstveniki pravijo, da ima vse svoj zvok, da vse vibrira in ima svojo vibracijo, zvočne vibracije vplivajo na materijo. Mar to pomeni, da besede, ki jih vsakodnevno izgovarjamo, posredno dobivajo fizično obliko v naših telesih in sodelujejo pri ustvarjanju življenjskih okoliščin? Če torej izgovarjamo grobe in sovražne besede, pritegnemo v svoje življenje točno grobost in sovražnost.

duhovna oči roke.jpg
Duhovno osveščena izjava ima veliko duhovno moč.
PS

Spomnite se …

Kaj se dogaja z vašim obrazom in telesom, ko izgovorite nekaj lepega? In kaj se dogaja, kadar se jezite? Kako se počutite, ko vas ogovori nekdo, ki se jezi na vas, ki vas žali, ali pa od vas preveč pričakuje? »Ko mi je to rekel, sem se počutila, kot da me je udaril!« Vam je znan ta stavek?

Z lepimi besedami si gradite lep svet. In obratno ...

Posebej pomembno je, kako komunicirate s svojimi otroki, zlasti v najbolj nežnih letih, saj takrat brez selekcije sprejemajo vse vaše besede. To vpliva na ustvarjanje njihovih navad in ker ste vi njihov vzor, se začnejo obnašati tako kot vi. Opazujte svoje otroke, kako se obnašajo, in videli boste sebe v ogledalu! Otroci so deloma vaše umetniško delo, naj vam je to všeč ali ne. Takoj se začnite odvajati grdih besed, zavedajte se vsega, kar govorite, in sčasoma se bo vaše življenje začelo spreminjati na bolje. Z lepimi besedami si boste zgradili drugačen, lepši in čudežev poln svet.