Čustva

9 telesnih bolečin, ki so povezane s čustvi: če vas bolijo rame ...

Avtor: Barbara Tavčar

Bolečina je tista posledica načetega zdravja, ki nas vedno oropa radosti, moči in volje. Toda hkrati je tudi zelo pomembno sporočilo našega telesa.

bolečina
Foto: Profimedia

Če sporočilo razumemo in pravilno pristopimo, si ravnovesje oziroma zdravje lahko povrnemo, saj je dokazano, da so nekatere bolečine povezane s čustveni stanji.

Naše telo se namreč ves čas nagiba k ravnovesju in usklajevanju z okoljem. Težava se pojavi, ko je eden izmed sistemov našega telesa kronično neuravnovešen ali ko je več sistemov medsebojno neusklajenih – takrat tudi naše telo ne deluje, kot si želimo.

Pa si poglejmo devet najpogostejših tipov mišičnih bolečin, ki so povezane z nakopičenimi čustvi.

POVEZAVE
1.  Se spopadate s prevelikim stresom in psihičnimi bremeni? Takrat te občutke nakopičite v predelu svojih ramen.
2.  Napetost v vratu je povezana z grleno čakro, nezmožnostjo komuniciranja in izražanja vaše avtentičnosti. Imate težave z nezaupanjem?
3.  Neizražena in nepriznana žalost ter obžalovanje se kažeta v zgornjem predelu vaše hrbtenice. To področje je blizu srca, zato se mišična napetost v tem predelu pogosto pojavi tudi ob izgubi koga izmed ljubih.
4.  Refleksoterapija pogojuje mišično napetost srednjega dela hrbta z občutki nemoči, obupanosti. Verjetno imate občutek, da vas okolica ne podpira.
5.  Mišično napetost v spodnjem predelu hrbta pripisujejo ljudem, ki se spopadajo z denarnimi težavami in skrbijo za svojo finančno varnost. To področje je prav tako povezano z nizko samopodobo, krivdo in sramom.
6.  »To pa težko prebavim.« Vam je poznano? Napetost v trebušnih mišicah je povezana z neprijetnimi občutki in čustvi.
7.  Notranji del stegen bo mišično prenapet, če se spopadate z živci in nezaupanjem v druge ljudi. Biološko so vaše noge namreč programirane za beg v trenutku, ko se zaveste nevarnosti.
8.  Zunanji del stegen je povezan z načinom življenja. Bolj ko vaše življenje zaznamujeta hitrost in nestrpnost, večje ko je neravnovesje vašega poslovnega in zasebnega življenja, večja je verjetnost, da se vsi pripadajoči občutki uskladiščijo.
9.  Bolečina v zadnjičnem predelu je v današnjem času pogosta. Napetost v tem predelu se pojavi večkrat, če se prepustite zahtevnim čustvom, kot sta jeza in bes. Ko vam naslednjič »zavre v glavi«, pomislite, kako se počuti vaša zadnjica.
KAJ STORITI?
Pomaga že, če se zjutraj pogledate v ogledalo in v njem poiščete tisto, kar vam je všeč. Nato zaprite oči in začutite ter raziskujte, kakšno zadovoljstvo in mehkobo vam omogoča vaše lastno telo. Glede na te občutke začnite premikati dele svojega telesa, gibajte se svobodno in spontano. Kretnja našega telesa pomaga, da se sprejmemo in zmanjšamo potrebo po zunanji spremembi.
V sodobni družbi v tekmi za čim boljšimi rezultati tudi vse prepogosti pozabljamo na osnovne potrebe organizma po tekočini, zraku, zdravi hrani in gibanju. Ko rečemo, da ne telovadimo zato, ker nam primanjkuje časa, je to le alibi, s katerim samega sebe opravičujemo.

Za začetek bo zadostovalo, da nekajkrat tedensko večkrat dnevno zavestno dihate. Poskusite vdihniti skozi nos in pri tem šteti do sedem, nato enak časovni interval uporabite za izdih skozi usta. Ponovite od 8- do 10-krat. Dihanje je osnovna kretnja, ki organizem detoksicira in vitalizira. Z dihanjem vsaka celica dobi potreben kisik – tista zdrava kot tudi tista, ki je bolna in nas opozarja, da nekaj ni v ravnovesju. Z dihanjem bo tudi pravilno delovala mišica diafragma, z njo pa vsi notranji organi. Tako zmanjšamo možnost energijskih blokad v organizmu, ki  skupaj s težkimi, negativnimi mislimi zagotovo vodijo v bolezen.
Telesna drža, položaj telesa in način gibanja ne govorijo samo o našem fizičnem stanju, temveč vedno tudi o psihičnem.

Vsak korak v smeri celostnega zdravja je korak v pravo smer. In vedite:

bolj ko se ukvarjamo s svojim telesom in prepoznavanjem njegovih sporočil, bolj nam bo hvaležno – bolečin bo manj, veselja pa več.