Dobra karma
Čustva

Čuječnost med gibanjem? Ja, lepo gresta z roko v roki

Barbara Tavčar Avtor: Barbara Tavčar, Master body inštruktor

Ustavi se! Globoko vdihni, vpij vsak žarek zimskega sonca in občuti hvaležnost tega trenutka. Vprašaj se: »Kako sem?« Naj to ne bo le površno vprašanje, katerega nasloviš na znanca, ki ti je ravno v tem trenutku po dolgem času prekrižal pot. Naj to ne bo vprašanje iz vljudnosti.

ženska
Foto: Profimedia

To je vprašanje, s katerim bi morali začeti in zaključiti svoj dan. Vprašanje, ki bi se ga morali najprej navaditi postavljati sami sebi.
Torej, vprašaj se: kako si TA trenutek? Kako se počutiš v svojem telesu? Imaš bolečine? Kje? Kako dihaš? Plitko, globoko, hitro, umirjeno? Kakšna je bila danes tvoja prebava? Te je srečanje z neko osebo razveselilo? Odgovori na vsa ta vprašanja, na katera moraš seveda odgovoriti povsem iskreno, ti dajo vedeti, kako v resnici si.
Ko spoznaš odgovore, ko odgovore začutiš, jih ne analiziraj in ne obsojaj – le sprejmi jih.

TRENUTNA IZKUŠNJA
Na ta način treniraš zavedanje svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Govorim o čuječnosti. Ko smo čuječi, pozornost usmerimo na trenutno izkušnjo. Takrat se dobro zavedamo svojih misli, čustev, občutkov in tudi namer. Obenem se zavedamo zunanjega dogajanja. Doživljanju se ne poskušamo izogniti, ga zadržati ali kakorkoli drugače spreminjati.

Raziskave kažejo, da je redno izvajanje prakse čuječnosti posameznikom pomagalo dolgoročno vzpostaviti mir, boljše počutje, izboljšati samopodobo ter tudi zmanjšati stres, občutke tesnobe in depresije.
Neprestano hitenje ter druge mentalno stresne situacije vplivajo na to, da vez med umom in telesom šibi. Umu sodobnega človeka primanjkuje informacij iz telesa, saj je prenatrpan s tistimi iz okolice. Zato tolikšna potreba po praksah, ki umirjajo in vračajo v TA trenutek. Naša dolžnost je, da poskrbimo za ravnovesje na vseh nivojih svojega obstoja. In pri tem nam usmerjeno ter čuječe gibanje lahko pomaga.

MOTILCI
Pogosto med gibanjem, bodisi sprehodom ali fizično aktivnostjo v dvorani ali fitnesu, iščemo »motilce«, kot so teve, ipod, družba drugih ljudi in podobno. Dobesedno želimo pozornost odvrniti od svojih treningov. Zagotovo se spomnite kakšnega treninga, ko ste ves čas gledali na uro in čakali, da mine, ali pa ste med treningom razmišljali o stvareh, ki bi jih rajši počeli ali vas še čakajo. Mogoče se na treningih počutite tako »bedno«, da namerno odvračate pozornost od svojega telesa? V takih primerih od gibanja zagotovo nimate toliko, kolikor bi lahko imeli, če bi tudi svojo pozornost usmerili stoodstotno na telo.

UČINKI
Kakšni so pozitivni učinki čuječnosti in gibanja

Včasih je prednost tudi v tem, da se med vadbo popolnoma odklopimo. Da si vstavimo svoje najljubše slušalke in se odpravimo na neko preprosto aktivnost, o kateri ne rabimo preveč razmišljati – na primer sprehod, tek, hoja na tekaški stezi, orbitrek….. tudi to ima lahko meditativni učinek, saj preprosto te aktivnosti dovolijo vašemu umu, da »preprosto odtava«

No, ko pa je um preobremenjen, izgubljamo stik s tistim, kar v danem trenutku počnemo. Izgubljamo magični trenutek, ko lahko ob izbrani vaji ali položaju telesa občutimo svojo lastno moč, večjo povezanost in boljšo pretočnost. Joga je najbolj poznan in razširjen način gibalne prakse, ki uči čuječnosti. Tudi body tehnika uči posameznika začutiti ter občutiti telo, zato iz izkušenj s svojimi vadečimi lahko potrdim, da vključitev čuječnosti v gibalni proces prinese tudi močnejšo vez telesa z umom, boljše rezultate ter večje zadovoljstvo vsakega posameznika.

Uravnoteženo gibanje, kar je zagotovo bistvo Body tehnike, je odlično za vzpostavitev mentalnega, čustvenega, fizičnega in energijskega ravnovesja, kar današnji način življenja pogosto terja od nas.
Če bi želeli izvedeti o praksi čuječnosti v povezavi z gibanjem več, vas vabimo na 12 tedenski spletni program Transformacija misli, telesa in duha.
Barbara Tavčar

Barbara Tavčar

Master body inštruktor

Športu in gibanju sem predana že celo življenje. Življenjske situacije me učijo, da je najboljša pot takrat, ko uspem poslušati in slišati svoje srce. Verjamem, da mi to vedno bolje uspeva. Kot bivša tekačica na smučkah sem dobila vpogled v vrhunski šport in odrekanje, ki je njegov del. Kasneje, v času šolanja, sem bila kot vaditelj predana raznim skupinskim vadbam. Ko se oziram na svojo prehojeno pot, mi je jasno, da je bil šport ves čas moj "filter", sito, skozi katerega sem včasih bolj včasih manj uspešno ločevala sebe in svoje bistvo od tistega, kar me omejuje in ne dovoljuje, da bi zaživela svoje poslanstvo.

Leta 2003 sem se preko inovatorke body tehnike Ane – Marije Jagodic Rukavina prvič srečala s to prakso, ki mi je spremenila življenje in leto kasneje sem na tem področju stopila na samostojno pot. To so bili tudi začetki prvega franšiznega studia body tehnike pri nas, ki po 15 letih še vedno ostaja edini, jaz pa sem postala "ambasardoka" body tehnike v Sloveniji. Verjamem, da se predanost in ljubezen do tehnike kaže v neizmerni energiji in želji pomagati vsakemu posamezniku. Body tehnika zame ni le vadba, nikakor ni služba, zagotovo pa je način življenja. Konstantna rast, vlaganje v znanje, strokovnost in ljubezen do gibanja so še danes prisotni in tudi razlog, da že nekaj let nisem le v vlogi body inštruktorja ter lastnice franšiznega centra, temveč tudi v vlogi master body inštruktorice ter predavatelja, ki v okviru Kineziološke šole body tehnike v Zagrebu, skrbim za mlajše generacije body inštruktorjev.

Moje delo lahko spremljate na: PBS center športne odličnosti Kranj in Ljubljana, barbara@bodytehnika.si, www.bodytehnika.si ali na https://www.facebook.com/bodytehnika/